Agderposten

Kritiserer kommunen etter knepent tap

Et lokalt byggefirma på Hovden ber Bykle kommune benytte firmaer registrert i kommunen mer enn de angivelig gjør. Kommune mener det er nettopp det den gjør.

- Johs. Bjørkeli redaksjone­n@agderposte­n.no

– Er det ikke mulig å innføre at en viss prosentdel av anbudet skal vaere lokaltilkn­ytning? spør Peik Bachmann i

Otralaft Hytteservi­ce i et brev til Bykle kommune.

Det var i forbindels­e med at Otralaft Hytteservi­ce knepent tapte et anbud om en jobb på jernvinnem­useet på Hovden at Bachmann reagerer. Firmaets tilbud lå 4.386 kroner, eksklusiv merverdiav­gift, over laveste anbud fra Byggmester Bjåen Egeland som fikk oppdraget. Dette er helt greit, skriver Bachmann.

Det han reagerer på er at også utenbygds firmaer blir invitert til å inngi pris på mindre jobber og skriver:

«Det jeg som lokal anbyder vil klage på, er Bykle kommune sin holdning til lokale bedrifter. Vi skatter lokalt både gjennom selskapssk­att og personskat­t, og bidrar til at Bykle kommune oppretthol­der sine skatteinnt­ekter.

Hvorfor i all verden ønsker ikke kommunen å fremheve dette på noen måte, men fortsetter å gi oppdrag til selskaper som er registrert i andre kommuner enn Bykle?»

Agderposte­n lykkes ikke mandag med å få ut opplysning­er fra kommunen om anbudsbelø­penes størrelser, men etter det avisen kjenner til et det her snakk om to jobber på til sammen rundt 1,5 millioner kroner pluss merverdiav­gift.

Den største jobben er takarbeide­r på jernvinnem­useet på Hovden.

Avviser kritikken

Tjenestele­der for teknisk drift og eigedom i Bykle kommune, Eirik Birkeland, skriver tilbake at fire av de seks firmaene som ble bedt om gi pristilbud har forretning­sadresse i Bykle kommune.

«Byggmester Bjåen Egeland har forretning­sadresse i Skien, men er i storgrad basert på Hovden og har ein stor grad av tilhøre i vår kommune. Etter vår mening er dette å betrakte som ein lokal entreprenø­r.»

Birkeland skriver videre at kommunen ikke har negativ holdning til lokalebedr­ifter.

«Bykle kommune heier på lokale bedrifter og ønsker å nytte dei så mykje som mogleg.» Han viser også til Bykle kommunes innkjøpsre­glement, der det heter at «Lokalt naeringsli­v vert prioritert så langt det er mogleg innafor regelverke­t for offentlige anskaffing­ar, og så langt som det føreligg konkurrans­edyktige lokale alternativ …»

Det er bare ved lukka anbudskonk­urranser for anskaffels­er opp til 1,4millioner kroner, eksklusiv merverdiav­gift, at kommunen kan velge hvilke leverandør­er som skal vaere med i konkurrans­en.

Ordfører: – Dialogen er god

Bykle-ordfører Hans Blattmann sier til Agderposte­n at Bykle kommunegle­der seg hver gang et lokalt firma får arbeid øverst i Setesdal, men kan selvsagt ikke gå inn og påvirke anbudspros­essene.

– For Bykle kommune er et tett og godt samarbeid med lokalt naeringsli­v svaert viktig, og en opplever i dag at dialogen er god, sier han.

Otralaft Hytteservi­ce ønsker ikke å kommentere saken ytterliger­e.

 ?? FOTO: JOHS BJØRKELI ?? TAPTE: Otralaft Hytteservi­ce holder til i Otra Naeringstu­n på Hovden, og har klaget til Bykle kommune etter å ha tapt et anbud.
FOTO: JOHS BJØRKELI TAPTE: Otralaft Hytteservi­ce holder til i Otra Naeringstu­n på Hovden, og har klaget til Bykle kommune etter å ha tapt et anbud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway