Agderposten

Betent tema: – Det har vaert en «shitstorm»

Mor Anne-Lise Radziwill i Froland synes fortsatt kampen mot mobilfri skole er verdt å ta. Men den har en pris.

- Siri Fossing siri.fossing@agderposte­n.no

– Det har vaert spenstig, sier Anne-Lise Radziwill i Froland om reaksjonen­e etter at hun sto fram i Agderposte­n og støttet sin sønn som nekter å levere fra seg mobiltelef­onen på ungdomssko­len.

Hun mener skolen heller bør laere elevene nettvett, fremfor å låse mobilen inn i et skap.

Hun tenker nettvett er en mangelvare blant voksne også.

– Det har vaert en «shitstorm». Det er veldig mange usaklige kommentare­r og personangr­ep i kommentarf­eltene. De diskuterer ikke sakens kjerne, sier hun.

Sosial kontroll

Selv er ikke Radziwill på Facebook, men hun har fått gjenfortal­t en del av kommentare­ne som har kommet i kjølvannet av saken om mobilregle­ne ved Froland skole.

Hun forteller samtidig om en del støttemeld­inger, både på sms og telefon.

– Men de ønsker ikke å legge fram sitt syn i sosiale medier, for de orker ikke hetsen som følger, sier hun.

Hun mener det er en del sosial kontroll ute og går.

– Ja, dette er jo et betent tema, sier hun.

Avvist av Statsforva­lteren

Radziwill har klaget til Statsforva­lteren, både når det gjelder reglene rundt mobilfri skole og oppbevarin­gen av mobilene, men også det hun mener er en utilgjenge­lig skole, hvor det er vanskelig å få ansatte i tale.

«Vi ber om at den del av henvendels­en som gjelder hvordan skolen oppbevarer mobiltelef­onene og hvordan foreldre skal komme i kontakt med barna når de er på skolen, rettes til Froland kommune som skoleeier», skriver Statsforva­lteren i sitt svar.

Radziwill er skuffet.

– Da jeg satt i FAU for noen år siden, fikk vi god hjelp fra Statsforva­lteren da kommunen ikke ville opprette samarbeids­utvalg. Men dette vil de ikke hjelpe med, sier hun.

Vil ikke levere

Flere elever vil ifølge AnneLise ikke levere fra seg de dyre mobilene sine, fordi de frykter de skal bli stjålet.

– Hva tenker du om rektors argument om at de må jo ikke ha dem med på skolen? Siden det uansett ikke er lov å bruke dem der?

– Mange må ha mobilen til etter skoletid. Froland er en kommune med stor geografisk utstreknin­g, og mange har lang vei til skolen. De skal kanskje finne på noe etter skolen, og trenger for eksempel å ringe noen for å bli hentet, påpeker Radziwill.

Debatt

Radziwill ønsker seg debatt, selv om hun synes det følger med mange usaklighet­er på kjøpet. Hun sier hun står støtt i stormen.

– Jeg regnet med at det ville komme reaksjoner. Jeg går jo mot Goliat. Men jeg har vaert ute en vinternatt før, og personangr­ep er uansett uinteressa­nt.

– Men synes du noen av dem som er uenig med deg har noen poenger?

– Jeg eier jo ikke sannheten og det er gode poenger på begge sider av denne debatten. Jeg bare synes at den siden jeg represente­rer sjelden blir hørt, sier hun.

 ?? FOTO: SIRI FOSSING ?? NETTVETT: Anne-Lise Radziwill mener skolen må laere elevene om nettvett, fremfor å låse mobilene deres inn i skap i skoletiden.
FOTO: SIRI FOSSING NETTVETT: Anne-Lise Radziwill mener skolen må laere elevene om nettvett, fremfor å låse mobilene deres inn i skap i skoletiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway