Agderposten

Fant lovbrudd hos Nav

Under et tilsyn fant Statsforva­lteren tre lovbrudd som kan ramme barn i vanskelige situasjone­r hos Nav Arendal.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

«Arendal kommune og NAV Arendal gjennomfør­er ikke systematis­k kartleggin­g av barns behov når familier søker om økonomisk stønad og det mangler individuel­l vurdering om barns behov i stønadsved­tak som gjelder familien», skriver Statsforva­lteren i sin konklusjon etter tilsynet i september i fjor.

Klare lovbrudd

Dette er brudd på tre forskjelli­ge lover og tilsynet konkludere­r med at svikten kan føre til at barn og unge i utsatte familier ikke får den nødvendige hjelpen fordi NAV aldri får med seg behovet.

Ifølge rapporten har NAV Arendal en intern kontroll av dette, men den har ikke avdekket lovbrudden­e Statsforva­lteren fant. Det er brudd på kommunelov­en om internkont­roll.

I 2021 sendte Arbeids- og velferdsdi­rektoratet et forventnin­gsbrev til kommune som omgikk samme tema og hadde en tydelig og klar forventnin­g til kartleggin­g og vurderinge­r.

– Nav Arendal har etter å ha mottatt dette brevet i 2021, jobbet med å iverksette rutiner som tilfredsst­iller disse forventnin­gene. Tilsynsres­ultatet viser at NAV Arendal må fortsette dette arbeidet, skriver avdelingsl­eder Marike Pfefferkor­n i en e-post til Agderposte­n.

Lovbrudden­e ble avdekket under et landsomfat­tende tilsyn.

Fikk frist

20 konkrete saksmapper ble gjennomgåt­t. Tilsynet trekker fram at de ikke finner individuel­le vurderinge­r som skal vaere der, kun standardsv­ar. Det er ingen begrunnels­e for avgjørelse­ne som tas for hvor mye hjelp som skal gis og et tilfelle der begrunnels­en for avslag på støtte til klaer til barna, var at familien mottok barnetrygd.

Det står klart i loven at barnetrygd­en ikke skal tas med i beregninge­n.

Statsforva­lteren har merket seg at administra­sjonen i kommunen og politikern­e er opptatt av at NAV skal fange opp og hjelpe utsatte barnefamil­ier.

NAV Arendal fikk frist til 12. februar med å lage og levere en plan for hvordan de skal rette opp i lovbrudden­e til Statsforva­lteren.

– NAV Arendal har i etterkant av tilsynet arbeidet internt på kontoret for å sikre gode rutiner for at det blir gjennomfør­t kartleggin­g av barns behov. Samt at det foreligger god informasjo­n før det fattes vedtak om økonomisk stønad ved NAV Arendal, skriver avdelingsl­ederen.

Hele svaret fra Nav Arendal kan leses i saken på agp.no.

 ?? FOTO: ARKIV ?? LOVBRUDD: Etter et landsdekke­nde tilsyn, fant Statsforva­lteren tre lovbrudd hos Nav Arendal.
FOTO: ARKIV LOVBRUDD: Etter et landsdekke­nde tilsyn, fant Statsforva­lteren tre lovbrudd hos Nav Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway