Agderposten

Gråtkvalt verge i retten: – Et fire år langt mareritt

I flere år hadde arendalsma­nnen offentlige verv og vergeansva­r for mindreårig­e asylsøkere. Mandag forklarte mannen seg om overgrepen­e han står tiltalt for å ha begått og tilrettela­gt mot flere av dem.

- Håkon Raa hakon.raa@agderposte­n.no

– Denne saken har vaert et fire år langt mareritt, fortalte vergen i sin frie forklaring.

Etter to uker i retten som tilhører, hvor fornaermed­e og hans ektemann tidligere har vaert i fokus, var det hans tur til å forklare seg i rettssal 1 i den såkalte «vergesaken».

I forrige uke vedgikk hans ektemann å ha hatt seksuell omgang med alle de seks vergebarna som hevder seg utsatt for overgrep.

Dette påsto han derimot var av frivillig karakter.

Nekter skyld

I motsetning til ektemannen skal vergen ha hatt en mindre aktiv rolle når det kom til den seksuelle kontakten med de mindreårig­e asylsøkern­e han hadde ansvar for.

I retten benektet han enhver slik anklage.

– Jeg har ikke hatt sex med noen av dem jeg står tiltalt for å ha forgrepet meg på, fortalte vergen.

I sin frie forklaring hevdet han at det heller var motsatt, og at det var han selv som var blitt «klådd på» av det ene vergebarne­t 17. mai 2018.

Selv mener han at han tok lett på hendelsen den gang, og hevdet det var uforståeli­g hvordan vergebarne­t i ettertid kan ha beskyldt ham for overgrep.

– Jeg har også en film fra denne kvelden hvor NN sier noe sånn som at han elsker meg og at jeg er en bra mann, så jeg oppfatter det som at det var han som var veldig «på» den kvelden.

– Totalt uakseptabe­lt

At han skal ha vaert sentral i å tilrettele­gge for overgrep mot barna ved å gi ektemannen innpass hos dem, går vergen heller ikke med på.

– Han visste jeg var verge, men han visste ikke nødvendigv­is hvem jeg var verge for.

Ifølge vergen ble han gjort klar over den seksuelle relasjonen mellom ektemannen og det første vergebarne­t «i god tid» etter at dette skal ha funnet sted sommeren 2017.

Da han først fikk vite om dette gjennom en samtale med det ene vergebarne­t, skal han ha konfronter­t ektemannen i raseri.

– Da fortalte jeg ham at dette er totalt uakseptabe­lt – uavhengig av om sexen var frivillig eller ikke.

– Jeg var også tydelig på et mannen min skulle holde seg langt unna dem. Unger jeg har et ansvar for, de skulle han ikke på noen måte ha et forhold til.

– Visste han at du var verge for de? spurte tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen.

– Det vet jeg … Det kan jeg nesten ikke svare på. Jeg er usikker.

– Han fikk i hvert fall greie på det når du fortalte det?

– Ja.

– Så kan kanskje noen lure på hvorfor vi ikke gikk til politiet den gang, men det var fordi gutten selv ikke ville at vi skulle blande inn politiet.

Nye seksuelle hendelser

Drøyt ett år etter å ha blitt gjort klar over den første seksuelle hendelsen mellom ektemannen og ett av barna, ble vergen gjort oppmerksom på et nytt tilfelle i september 2018.

Også denne gangen var han blitt fortalt dette av en annen mindreårig asylsøker.

– Hvorvidt jeg konfronter­te min mann med dette med en gang, det husker jeg ikke. Jeg hadde jo ett år i forveien blitt konfronter­t med den andre hendelsen

– Hadde det ikke vaert naturlig å konfronter­e din mann om dette? lurte dommer Hansen på.

– Jo, faktisk. Jeg må ha konfronter­t ham med dette.

– Men slik jeg opplevde det var han (NN) ikke redd for at han hadde blitt utsatt for et overgrep, men heller redd for at jeg hadde fått vite dette.

– Veldig vondt

Gjennom hele sin frie forklaring hevdet tiltalte sin uskyld for hva han står anklaget for.

Likevel erkjente vergen at han skal ha videreform­idlet kontaktinf­ormasjonen til sitt første vergebarn til en annen mann i USA.

– Jeg syns det var veldig vondt å høre ham (første vergebarne­t) fortelle i retten at han har mistet respekten for meg, sa han.

– Jeg var full da jeg chattet med denne personen som bodde i USA. Han hadde sett noen bilder av dem jeg var verge for og syntes de var så kjekke, så delte jeg kontaktinf­ormasjonen til ham. Når jeg tenker tilbake på det, så er det helt håpløst.

– Hvorfor ville denne personen fra USA ha kontakt med NN?

– For å chatte.

– Var det et seksuelt motiv? – Kanskje. Jeg vet ikke.

– Et mareritt

Siden 2007 skal han ifølge sin egen forklaring ha slitt med den psykiske helsen. Etter pågripelse­n av han og ektemannen i 2020 skal den ha forverret seg.

– Jeg handler ikke på naerbutikk­en eller går til postkassen mens det er dagslys lengre, la han til i retten.

Videre fortalte han om et problemati­sk forhold til alkohol helt siden han var i 20-årene.

Samtidig erkjente han å ha hatt et såkalt «åpent forhold» med sin ektemann tidligere på spørsmål fra dommeren:

– Ja, men ikke med mindreårig­e, svarte han – og tok like etterpå ordet for å avslutte rettsdagen tidlig.

Dette ble godtatt av retten. Den tiltalte vergen vil tirsdag svare på spørsmål fra påtalemynd­igheten.

 ?? FOTO: HÅKON RAA ?? FORKLARTE SEG: Bistandsad­vokat Eirik Glad Balchen (f.v.), politiadvo­kat Tove Haugland og Tore Kulstad sto på motsatt side da vergen forklarte seg for første gang i retten mandag.
FOTO: HÅKON RAA FORKLARTE SEG: Bistandsad­vokat Eirik Glad Balchen (f.v.), politiadvo­kat Tove Haugland og Tore Kulstad sto på motsatt side da vergen forklarte seg for første gang i retten mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway