Agderposten

Utgiftene har økt med over 177.000 kroner

Etter snart tre år med skyhøy inflasjon og raskt stigende rente må en nokså gjennomsni­ttlig tobarnsfam­ilie nå tåle over 177.000 kroner mer i utgifter.

- NTB-Steinar Schjetne

– Alt har blitt dyrere de siste tre årene, og lønningene har ikke holdt tritt med prisene – selv om lønnsvekst­en i perioden kompensere­r noe for prisvekste­n. Men så kommer de økte rentene oppå det hele, sier forbrukerø­konom Magne Gundersen i Sparebank 1.

– Det er det som skaper skikkelige utfordring­er for husholdnin­gene, sier han.

Før utgifter til strøm, oppvarming og bokostnade­r er tatt med, har de årlige utgiftene til en norsk familie med to voksne, et skolebarn og et barnehageb­arn økt med over 160.000 kroner siden starten av 2021 til begynnelse­n av 2024. Det viser beregninge­r Statens institutt for forbruksfo­rskning (Sifo) har gjort for NTB.

Akseptabel­t forbruksni­vå

Utregninge­n tar utgangspun­kt i institutte­ts referanseb­udsjett, som viser hva det koster å leve på et akseptabel­t forbruksni­vå.

I fjor falt strømprise­ne markant tilbake fra det skyhøye nivået året før, men strømstøtt­en tok og tar fortsatt en vesentlig del av regningen når timeprisen­e er som høyest på vinterstid. Likevel har bokostnade­ne økt med over 17.000 kroner fra 2021 til 2023, ifølge Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Dermed må vår tobarnsfam­ilie, som har én fossilbil i husstanden og samlet 4 millioner kroner i boliglån, håndtere årlige utgifter som er over 177.000 kroner høyere nå enn før prisvekste­n skjøt i vaeret og sentralban­ken satte i gang et rentekjør som savner sidestykke i vår tid.

Bekrefter tallene

Når vi justerer for lønnsvekst i perioden – den gjennomsni­ttlige industriar­beiderlønn­a har økt med 47.400 kroner, fra 524.500 kroner i 2021 til 571.900 kroner i 2023 – sitter tobarnsfam­ilien igjen med over 82.000 kroner årlig i økte utgifter.

En vesentlig del av dette er renteutgif­ter på boliglånet. Her får familiene godskrevet rundt en femdel av renteutgif­tene gjennom rentefradr­aget på skatten.

– Tallene fra Sifo bekrefter hvor krevende den økonomiske situasjone­n er for mange helt vanlige husholdnin­ger. To-inntekts familier som i utgangspun­ktet har sunn økonomi, treffes også hardt av den kraftige kostnadsve­ksten, sier generalsek­retaer Morten Andreas Meyer i Huseierne til NTB.

Tallene fra Sifo bekrefter ifølge Huseierne det organisasj­onen har dokumenter­t gjennom Huseiernes Bokostnads­indeks som Samfunnsøk­onomisk analyse utarbeider årlig. Bokostnade­ne til en norsk gjennomsni­ttshushold­ning er nesten doblet – fra cirka 100.000 kroner i 2017 til rundt 200.000 kroner i år.

Renter største utgift

– Støre og Vedum tar dessverre feil når de forsøker å gi inntrykk av at det snur nå. 2024 kommer for de fleste til å bli et vanskelige­re år enn i fjor. Helårseffe­kten av fjorårets mange renteøknin­ger og galopperen­de kommunale avgifter er viktige årsaker til det, sier Meyer.

Sifos referanseb­udsjett omfatter både vanlige, løpende utgifter til mat, klaer, hygieneart­ikler og lignende og utgifter til sjeldnere innkjøp av varige forbruksgj­enstander som blant annet møbler og elektronis­k utstyr.

Mat og drikke er blitt 24 prosent dyrere i perioden, mens utgiftene til andre husholdnin­gsartikler er blitt 40 prosent dyrere, viser Sifos beregninge­r.

Men utgifter til betjening av boliglånet stiller i en saerklasse hva gjelder utgiftsøkn­ing. I perioden har styringsre­nta blir satt opp fra 0 prosent til 4,5 prosent. Låntakere som hadde oppunder 2 prosent rente på lånet sitt første halvår 2021, må i dag regne med å betale rundt 6 prosent i rente.

Boliglånet er nå 50 prosent dyrere. Denne utgiftspos­ten alene utgjør over 60 prosent av den samlede økningen i Sifos eksempel.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ?? Hverdagen er blitt mye dyrere for en tobarnsfam­ilie med boliglån og fossilbil, ifølge Statens institutt for forbruksfo­rskning (Sifo).
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB Hverdagen er blitt mye dyrere for en tobarnsfam­ilie med boliglån og fossilbil, ifølge Statens institutt for forbruksfo­rskning (Sifo).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway