Agderposten

Hvorfor rakke ned på noen for å hedre andre?

Det er med undring jeg leser følgende i Ole I. Bordings minneord over Ruth: «Fra Ruths ‘tenk sjøl og lag dine egne historier’ til dagens ‘la oss vise deg i detalj hva du skal oppleve’. Ferdigtygd, fantasihin­drende og lite inspireren­de».

- Kjell-Olav Masdalen Tidligere direktør Aust-Agder museum og arkiv

La meg først si dette:

Ruth og Ulf Hamran gjorde en formidabel jobb for å bygge opp, videreutvi­kle og formidle den gang Aust-Agder Museet og dets samlinger i lokalene som ble bygd på Langsae i slutten av 1950-åra og først på 1960-tallet. I tillegg var Ulf fylkeskons­ervator i Aust- Agder og bidro sterkt til bevaring av fylkets bygningsar­v, ikke minst i sitt engasjemen­t knytta til Tyholmen, Naes Jernverk og Egelands Verk. Østfylkets bygningsar­v hadde vaert langt fattigere uten hans innsats.

Ruths innsats var først og fremst knytta til museets store og mangfoldig­e samlinger, som måtte klassifise­res, dokumenter­es og registrere­s, og ikke minst formidles til publikum. At ett menneske, nesten aleine, maktet denne formidable oppgava er nesten ikke til å forstå.

Derfor står dagens institusjo­n, Kuben, på deres skuldre og er dem stor takk skyldig for det arbeidet de utførte.

Men å bli stående der er ikke å hedre deres innsats. Snarere tvert om ville det ha ført til at institusjo­nen hadde gått i frø og blitt et museumsmus­eum, eller en parodi på seg sjøl.

Derfor er det med undring jeg leser følgende i Ole I. Bordings minneord over Ruth: «Fra Ruths ‘tenk sjøl og lag dine egne historier’ til dagens ‘la oss vise deg i detalj hva du skal oppleve’. Ferdigtygd, fantasihin­drende og lite inspireren­de».

Jeg kan sjølsagt ikke vite hvordan Bording opplever det han ser. Men han må tydeligvis bli umåtelig provosert av å se enkeltgjen­stander satt inn i en historisk kontekst, med korte, konsise og basale opplysning­er om hva de enkelte gjenstande­r er og represente­rer. Det er nesten som han sier at ingen skal fortelle meg noe som kan forstyrre min fantasi. Jeg vil derfor anbefale ham å konsentrer­e sine besøk på Kuben til «Åpent magasin», som nokså hyppig skifter utstilling­er med gjenstande­r uten sjenerende informasjo­n om hva de er, når de er kommet til og hva de represente­rer.

Dessuten finnes det fortsatt mange mindre museer i landsdelen som stiller ut det meste av det de har til glede og fri innlevelse. Sjøl var jeg for kort tid sia på Klöckers hus og kunne glede meg over den respektful­le bevaringa av bygningsma­ssen, den tidsriktig­e innreiinga av de mange rom, og andre utstilling­er i tillegg, uten «påtrengend­e» informasjo­n om hva de fortalte meg.

Det som slo meg er hvor godt de to institusjo­nene, Kuben og Kløckers hus, utfyller hverandre. Kuben med sine breie og skiftende utstilling­er som forsøker å gi et større perspektiv bak gjenstande­ne, Kløckers hus som på sin måte forteller en bygnings og dens beboeres historie gjennom mange generasjon­er, men som også forteller ei breiere historie om Arendal og dens innbyggere.

La oss glede oss over mangfoldet og at vi ikke lever i en statisk verden.

 ?? FOTO: UKJENT ?? La oss glede oss over mangfoldet og at vi ikke lever i en statisk verden, skriver Kjell-Olav Masdalen i en kommentar til et minneord om Ruth Hamran.
FOTO: UKJENT La oss glede oss over mangfoldet og at vi ikke lever i en statisk verden, skriver Kjell-Olav Masdalen i en kommentar til et minneord om Ruth Hamran.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway