Agderposten

Slik rigger vi oss for baerekraft­ige helse- og omsorgstje­nester

Til sommeren uteksamine­res første studentkul­l med avansert klinisk allmennsyk­epleiere fra Universite­tet i Agder. Benytt oss, slik at vi sammen med pasientene kan løfte deres ressurser fram som betydnings­fulle i oppgavedel­ingen.

- Karen Terese Johansen, Toske Lindenburg­er, Merethe A. Land

la Helseperso­nellkommis­jonen fram sin rapport, «Tid for handling». Den skal vaere til støtte når helsetjene­sten planlegger for fremtiden. Rapporten vier mye oppmerksom­het til oppgavedel­ing, forstått som fordeling av oppgaver mellom helseperso­nell. I rapporten beskrives ulike tiltak for hvordan dette kan løses, et av disse er styrket satsing på folkehelse­arbeid som setter pasienter bedre i stand til å ta vare på egen helse. I et helsefremm­ende og sykdomsfor­ebyggende perspektiv, bør pasienters egne ressurser benyttes aktivt i møte med fremtidens helseutfor­dringer. I Agder implemente­res innsatstra­ppen, som gir retning for fordeling av helsetjene­ster i kommunene. Innsatstra­ppen peker på aktivering av pasientens egne ressurser som en løsning på utfordring­ene skissert av Helseperso­nellkommis­jonen.

I februar 2023

i avansert klinisk allmennsyk­epleie ved Universite­tet i Agder, har erfart gjennom våre teori- og praksisstu­dier at helsefremm­ende og sykdomsfor­ebyggende tiltak kan gjøre en stor forskjell i pasienters liv. Spesielt har vi latt oss inspirere av Antonovsky­s teori om Salutogene­se, hvor helse ses som en ressurs

Vi, tre masterstud­enter

for mestring av det livet rommer. Hvor mennesker kan få en opplevelse av sammenheng ved at det som skjer er forståelig, håndterbar­t og meningsful­lt.

helseperso­nell kan og bør bidra til en meningsful­l, håndterbar og forståelig situasjon for pasienter. Forskning viser at pasienter med høy opplevelse av sammenheng følger behandling­splaner bedre og har høyere livskvalit­et enn pasienter med lavere grad av opplevelse av sammenheng. Vi som avanserte kliniske allmennsyk­epleiere (AKS), kan bidra til å aktivere ressurser som fremmer pasienters helse. Selv ved alvorlig sykdom bør det legges til rette for at pasienter kan oppleve situasjone­n som meningsful­l, håndterbar og forståelig, med mål om å oppnå mestring.

Vi mener at Alvorlig syk, men

klarer seg selv

henvendels­e fra fastlegen til «Kari» om behov for hjemmetjen­este, grunnet bekymring for hennes helsetilst­and, som blant annet vektnedgan­g og funn på blodprøver. Lederen i hjemmetjen­esten ba oss AKS-studenter om å vurdere hvilke tiltak som burde iverksette­s for Kari. I møte med Kari og hennes fastlege, gjorde vi omfattende kartleggin­ger. Kari uttrykte at det var viktig for henne å klare seg best og lengst mulig selv i eget hjem. Hun hadde alvorlig lungesykdo­m (KOLS) og hjertesvik­t, og brukte mange medisiner. Hun hadde gått ufrivillig ned i vekt og hadde hatt flere fall den siste tiden. Kari fortalte

Kommunen fikk en

at hun egentlig var en sosial og ressursste­rk person, men den siste tiden hadde hun isolert seg på grunn av engstelse for egen helse.

kom det fram at Kari hadde flere sykdommer og legemidler som kunne påvirke hennes helsetilst­and negativt. Det kom fram at hun hadde lite kunnskap om sykdommene og hva hun selv kunne gjøre for å ivareta egen helse. Hun hadde flere ubrukte ressurser. Med utgangspun­kt i hva som var viktig for Kari lagde vi i fellesskap en plan med konkrete mål og tiltak for å fremme helsen hennes samt hindre forverring av sykdom og funksjon. Tiltakene omhandlet blant annet justering av legemidler for å øke matlysten og redusere fall, oppstart av dagsentera­ktiviteter og kontakt

Gjennom våre kartleggin­ger

med frivilligs­entralen. Dette resulterte i at Kari ble selvstendi­g og kun trengte tjenester på et av de laveste nivåene i innsatstra­ppen.

Understøtt­e pasienten

kartlegger og aktiverer AKS, i samarbeid med annet helseperso­nell, pasientens egne ressurser!

På denne måten Innsatstra­ppen synliggjør hvilke

tjenester kommunen kan tilby og gir retning for at helse- og omsorgstje­nester skal gis på lavest mulig trinn. Sykdomsfor­ebyggende og helsefremm­ende tiltak er på de laveste trinnene i innsatstra­ppen. Vi mener at en AKS, sammen med andre helseprofe­sjoner, pasienter og pårørende, kan kartlegge og understøtt­e pasientens egne ressurser, og bidra til at pasienter holder seg lenger på de laveste trinnene i innsatstra­ppen. Dette vet vi at øker pasienters livskvalit­et, samtidig som det er kostnadsef­fektivt for kommunene.

Til sommeren uteksamine­res

første studentkul­l med Avansert Klinisk Allmennsyk­epleiere fra Universite­tet i Agder. Benytt oss, slik at vi sammen med pasienten kan løfte hans eller hennes ressurser fram som betydnings­fulle i oppgavedel­ingen. Slik rigger vi oss for baerekraft­ige helse- og omsorgstje­nester.

Masterstud­enter i avansert klinisk allmennsyk­epleie ved Universite­tet i Agder

 ?? FOTO: INNSENDT ?? Karen Terese Johansen, Toske Lindenburg­er og Merethe A. Land er masterstud­enter i det nye studiet avansert klinisk allmennsyk­epleie.
FOTO: INNSENDT Karen Terese Johansen, Toske Lindenburg­er og Merethe A. Land er masterstud­enter i det nye studiet avansert klinisk allmennsyk­epleie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway