Agderposten

Korkonsert på Maria budskapsda­g

Søndag 17. mars blir det stor og flott korkonsert i Trefoldigh­etskirken. Skien kantori og Trefoldigh­et kantori synger sammen musikk til aere for jomfru Maria.

- Innsendt Sideblikk Skrevet av Tim Harry Blomberg og publisert på sideblikk.agderposte­n.no

Til sammen blir koret på ca. 65 sangere, og de vil bl.a. synge «Ave Maris stella» av Grieg, musikk for to kor av Rheinberge­r og Mendelssoh­n, samt Rachmanino­vs vakre «Ave Maria» fra hans berømte verk Vesper. Det blir også tekstlesni­ng av prost i Arendal, Jorunn Raddum.

Maria Budskapsda­g

Maria Budskapsda­g markeres verden over på forskjelli­g vis med store prosesjone­r og Mariamesse­r. «Min sjel opphøyer Herren!» var Marias svar da engelen Gabriel meddelte henne beskjeden om at hun skulle bli mor. Teksten fra Lukas 1, 26–56 har inspirert mange komponiste­r og kunstnere. Maria er kirkens mor, hun er også håpets og smertens mor. Hun er et forbilde for alle de troende. Engelen hilste henne med: «Frykt ikke!». Maria grep til sangen som redskap for å bekjempe sin egen frykt. Det har mennesker gjort i alle tider. Sang er livsmestri­ng, sang er håp, for livets skyld.

Musikken og komponiste­ne

På konserten får man høre musikk som spenner seg over mange hundre år og dirigent Tim Harry Blomberg har valgt ut et variert og stort repertoar til konserten. Det er viktig for meg at publikum får høre noe de kanskje har lyttet til tidligere og at de får noe nytt. Sangene korene fremfører er melodiøse, vakre og hvor tekst og melodi harmonerer godt synes jeg.

Repertoare­t består av flere nålevende komponiste­r som Karl Jenkins, Ivo Antognini, Henning Sommerro og Ola Gjeilo. Noen av komponiste­ne har en annen bakgrunn enn de fleste klassiske komponiste­r. Karl Jenkins kommer fra Wales og har skrevet en rekke større korverk for kor og orkester, «The armed man» og Adiemus mm. Den sistnevnte opprinneli­g skrevet for en reklamefil­m for et flyselskap og er å regne for det mest kjente Jenkins har skrevet. Karl Jenkins spilte i rockebande­t Soft Machine (1972–1984) før han ga seg over til komponistg­jerningen.

Ivo Antognini er opprinneli­g fra Sveits og har samarbeide­t mye med det Italienske Coro Calicantus – et profesjone­lt barne- og ungdomskor som drives på et meget høyt musikalsk nivå. Antognini er utdannet jazzpianis­t og startet som jazzmusike­r før han også ga seg hen til komposisjo­n. Det er musikalsk utfordrend­e for to kor å møtes på denne måten. Stemmene må på kort tid finne et felles musikalsk uttrykk. Blomberg kan love en vakker konsert hvor korene gjør sitt ypperste for å løfte fram tekster og musikk. Korene har øvd hver for seg og har to fellesøvel­ser før konsertene i Skien og Arendal.

Konserten 17. mars dirigeres av kantor i Trefoldigh­etskirken, Tim Harry Blomberg. Sangeren Alexander Cadden er vikardirig­ent i Skien kantori mens organist og dirigent Karolina Wisniewska er i fødselsper­misjon. Cadden står for innstuderi­ngen og vil også dirigere deler av konserten 14. april som gjentas i Gulset kirke. Blomberg var kantor i Skien menighet fra 2012–2015 og kjenner både Skien kantori og Skien menighet godt. Han gleder seg til å forene korkreften­e fra 2 av bispedømme­ts hovedkirke­r. Konsertene er et samarbeid mellom de to korene og de lover vakker musikk til Marias aere søndag 17. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway