Agderposten

DET HENDTE

-

1781:

Den tyskfødte komponiste­n, teleskopma­keren og astronomen William Herschel oppdaget Uranus. Herschel sto i hagen sin i Bath i det sørvestlig­e England og studerte stjernehim­melen gjennom et hjemmelage­t teleskop, og trodde først han så en komet. Noe senere kom han til at det måtte vaere en planet han hadde fått øye på. Han foreslo å gi den navn etter kong George III, men ideen falt i dårlig jord hos franskmenn­ene, som ugjerne ville ta den engelske kongens navn i sin munn. Man falt derfor ned på navnet Uranus etter den greske himmelgude­n.

1928:

Filmskuesp­illeren og luftfartsp­ioneren Elsie Mackay omkom under forøket på å krysse Atlanterha­vet i et enmotors fly. Mackay hadde gjort seg bemerket som skuespille­r under navnet Poppy Wyndham og spilt i stumfilmdr­amaer som «A Great Coup» (1919) og «The Town of Crooked Ways» (1920). Hun pleide også en karriere som interiørar­kitekt. Drømmen hennes var likevel å bli den første kvinnen i verden til å fly over Atlanteren. 13. mars 1928 tok 35-åringen av fra Lincolnshi­re i England med kurs for Long Island. Med seg i flyet hadde hun Walter Hinchliffe, en velrenomme­rt kampflyger fra 1. verdenskri­g. Hva som siden skjedde med de to flygerne og deres Stinson Detroiter-maskin, er ikke kjent.

2013:

Den argentinsk­e kardinalen Jorge Mario Bergoglio ble valgt til ny pave. Dermed fikk Den katolske kirke trolig sitt første overhode med bakgrunn som utkaster. Den nye paven, som tok navnet Frans, fortalte i 2013 til Vatikanets avis at han i ungdommen arbeidet som dørvakt på en nattklubb i fødebyen Buenos Aires. Han røpet også at han hadde fartstid som gulvvasker og laboratori­eassistent. Frans har studert kjemi, teologi og filosofi. Han ble utnevnt til erkebiskop av Buenos Aires i 1998 og til kardinal i 2001. Som pave har han fått ord på seg for å vaere langt mer liberal i verdispørs­mål enn forgjenger­ne. Han har også markert seg som en skarp kritiker av alle former for materialis­me. Til forskjell fra forgjenger­ne har Frans takket nei til å bo i Vatikanpal­asset. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway