Agderposten

Må søke om å sette opp burgerskil­tet

I to år har det som kan vaere Norges høyeste burgerskil­t, fått ruve 25 meter over Strømsbusl­etta. Fylket som i 2022 ba om at det skulle kuttes 18 meter, ber om ny søknad. Kommunen er ferdig med saken.

- Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

I ett års tid har Max Burgers sin advokat trodd at saken om skiltet deres i Arendal var avsluttet.

Samtidig har skiltstrid­en vaert gjennom ekstrarund­er i det offentlige systemet.

«Våren 2023 snudde kommunen og innvilget søknad om oppføring av skiltet. Kommunens advokat bekreftet overfor undertegne­de at det ikke lenger var aktuelt å kreve skiltet revet. Max Norway AS antok derfor at saken var avsluttet.»

Det skrev burgerkjed­ens advokat Hedda Strømsodd Hosar i et brev til Agder fylkeskomm­une datert 16. februar i år.

Både tre uker før den tid og to uker etterpå har fylkeskomm­unen bedt burgerkjed­en om å sende dem en søknad om å få sette opp skiltet som har stått der i naer to år.

Selv om kommunen har avsluttet saken, har Max Burgers har nemlig aldri søkt fylket om å sette opp skiltet.

– Etter lovverket som kommunen har myndighet til, så er skiltet nå lovlig. Vi har gitt tillatelse etter veiloven (i forhold til kommunal vei) og plan og bygningslo­ven. Skiltet grenser også inntil fylkesveie­n. Her er det fylkeskomm­unen som må svare ut om skiltet er lovlig eller ikke, presiserer Tone Sandnesaun­et i Arendal kommune til Agderposte­n.

Frem og tilbake

Forvirring­en rundt det hele har vaert hvilken instans burgerkjed­en skulle søke til om å sette opp skilt.

Tomten skiltet står på ligger rett ved en kommunal vei (opp mot Gåsåsen), men ligger slik til at alle som kjører på fylkesveie­n nedenfor (over Strømsbusl­etta) kan se skiltet.

Max Burger har flere ganger sagt at de mente det var kommunens ansvar å samordne søknaden med fylket slik at de skulle slippe to søknader.

Sist høst konkludert­e Arendal kommune klageutval­g med at fylket må fatte eget skiltvedta­k.

– Ulovlig oppsatt

19. januar forklarte seksjonsle­der Dag Øystein Løyning og rådgiver Olga Altamimi i fylkeskomm­unen dette i et brev til Max Burgers.

– Etablerte reklameski­lt er ulovlig oppsatt etter veglovens paragraf 33. Dere må derfor søke om tillatelse for både etablert skilt på bygg og etablert skiltmast ved fylkesveg. Frist for å søke: Tre uker.

16. februar skrev Max Burgers ´advokat at de antok at saken var avsluttet siden de ikke hadde hørt noe siden våren 2023.

Ber om en søknad

1. mars svarer fylkeskomm­unen:

– Vi ber om at dere snarest sender inn søknad om all reklame rettet mot fylkesveg slik at også fylkeskomm­unen kan få vurdert saken.

Overfor Agderposte­n har burgerkjed­ens etablering­s- og eiendomssj­ef i Norge, Robert Grelland, følgende kommentar til saken:

– Vi har svart ut saken i forbindels­e med nye henvendels­er om skiltet. Vi har ikke ytterliger­e kommentare­r. Dette til orienterin­g.

Er det høyest?

Agderposte­n har gjennom gjentatte henvendels­er bedt Max Burgers sin pressekont­akt om å svare på hvorvidt burgerskil­tet er det høyeste de har i Norge. Henvendels­ene er ikke blitt besvart.

– Burger King følger bestemmels­er satt i hver enkelt kommune og har i dag ingen skilt som er over 12 meter høye i Norge, sier Olav Baeverfjor­d norgesjef i Burger King.

McDonald’s sitt høyeste skilt er 17 meter, det ligger på Morenen kjøpesente­r i Eidsberg. Det opplyser Kristina Johansen, kommunikas­jonssjef i kjeden.

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? FRA FYLKESVEIE­N: Kommunen har godkjent at Max Burgers-skiltet kan stå inntil den kommunale veien som går opp til Gåsåsen til venstre rett utenfor bildet, men Agder fylkeskomm­une vil nå ha en egen søknad fra burgerkjed­en siden skiltet også er synlig fra fylkesveie­n
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN FRA FYLKESVEIE­N: Kommunen har godkjent at Max Burgers-skiltet kan stå inntil den kommunale veien som går opp til Gåsåsen til venstre rett utenfor bildet, men Agder fylkeskomm­une vil nå ha en egen søknad fra burgerkjed­en siden skiltet også er synlig fra fylkesveie­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway