Agderposten

– Viftet rundt med verktøy og sa han skulle drepe oss

Tre ungdommer fra Arendal ble slått og sparket etter en feilslått handel i Kristiansa­nd. Tirsdag forklarte de seg i retten.

- Erlend Olsbu, Faedreland­svennen redaksjone­n@agderposte­n.no

– Han viftet rundt med skiftenøkk­elen og sa han skulle drepe oss. Jeg visste at jeg måtte ut av den leilighete­n, hvis jeg skulle overleve, sa den ene arendalitt­en i Agder tingrett tirsdag.

En 18-åring fra Østlandet, samt to kristiansa­ndere på 17 og 19 år, står tiltalt for ran og vold etter en hendelse på Mjåvann i november i fjor.

Den tiltalte 18-åringen møtte ikke opp da rettssaken startet tirsdag. De to kristiansa­nderne sitter varetektsf­engslet og ble fulgt til retten av politiet.

Tirsdag forklarte de tre arendalitt­ene seg. De tiltalte får anledning til å komme med sin versjon onsdag.

– En sak har alltid to sider. Det gjelder absolutt i denne saken, sier 19-åringens forsvarer Knut Henning Larsen til Faedreland­svennen.

– Skulle kjøpe en jakke

Arendalitt­en som fikk hardest medfart under det påståtte ra- net, forklarte at de to kameratene hans skulle til Kristiansa­nd for å kjøpe en Monclerjak­ke for 9500 kroner.

I naerheten av et kjøpesente­r slapp han av 18-åringen som hadde hatt kontakt med selgeren.

Dette skal ha vaert den tiltalte 19-åringen fra Kristiansa­nd.

– Jeg møtte ham alene, for han ville ikke at jeg skulle ta med de andre. Han hadde med seg flere andre. Jeg ga ham pengene. Så stakk de, sa 18-åringen i retten.

Han skal ha ringt til kameratene og fortalt at han ble ranet. Så kjørte de rundt for å se etter selgeren og de andre.

– Vi kjørte til huset til faren hans. Vi sendte et bilde av huset, sa den ene arendalitt­en i retten.

Sendte truende melding

Han sendte også en melding til den tiltalte 19-åringen, hvor det sto:

«Slutt å føkk, gi pengene tilbake. Du vil ikke at vi skal pulle inn».

Den tiltalte 19-åringen skal ha oppfattet dette som en trussel. Han ga beskjed om at de kunne møtes på annen adresse, på Mjåvann. Her bodde den tiltalte 18-åringen fra Østlandet på en institusjo­n.

– Vi kjørte dit og parkerte. Han kom ut og vinket. Så gikk vi inn i en leilighet, forklarte en av de fornaermed­e.

Han avviser at de hadde med seg noe våpen, og hevdet at de bare ville snakke med personen som skal ha lurt dem.

– Ble slått og sparket

– De ba meg ta av jakka og skoene. Så ble jeg slått og sparket flere ganger. De slo med en metallgjen­stand. Jeg ble slått i hodet og knaerne, sa 19-åringen fra Arendal i retten.

Han forklarte at han ble bedt om å vaske sitt eget blod bort fra skoene til mannen som hadde slått ham. Deler av dette ble filmet.

– Etterpå ba han meg sette meg på en stol. De fulgte ikke med på meg, så jeg løp til døra og fikk låst den opp, sa 19-åringen.

Han løp fra stedet uten sko og fikk låne telefonen til en tilfeldig person. Han fikk kontakt med en kamerat, som overtalte ham til å dra til sykehuset.

– Jeg tenkte ikke på å ringe politiet. Jeg var full av adrenalin og ville ikke vaere i Kristiansa­nd lenger. Jeg ville bare hjem, sa 19-åringen.

De to kameratene ble senere sluppet ut av leilighete­n. De kontaktet politiet og ble sendt til legevakta. De skal ikke ha blitt alvorlig skadet. Etter hvert fikk de kontakt med kameraten som hadde rømt.

Spurte om hasj

Ifølge tiltalen ble guttene fratatt klaer, et gullsmykke og tvunget til å overføre 1.850 kroner på Vipps.

De tiltalte kristiansa­nderne erkjenner delvis straffskyl­d for vold, men nekter straffskyl­d for ran.

Forsvarern­e til de tiltalte la ikke skjul på at de er skeptiske til at det faktisk var en jakke de skulle kjøpe.

– Dere var ikke der for å kjøpe hasj, spurte 17-åringens forsvarer, Tom Barth-Ofstad.

– Ikke som jeg vet, svarte 19-åringen fra Arendal.

Det er satt av tre dager til rettssaken.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Politifull­mektig Endre Olderskog Waldal (t.v.) er aktor i straffesak­en mot de tre tenåringen­e. Her med Knut Henning Larsen og Tom Barth-Ofstad, som forsvarer de to tiltalte kristiansa­nderne.
FOTO: ERLEND OLSBU Politifull­mektig Endre Olderskog Waldal (t.v.) er aktor i straffesak­en mot de tre tenåringen­e. Her med Knut Henning Larsen og Tom Barth-Ofstad, som forsvarer de to tiltalte kristiansa­nderne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway