Agderposten

Er motorisert ferdsel på kommunale gang- og sykkelvege­r akseptabel­t?

Mitt umiddelbar­e svar er nei, men på enkelte gang- og sykkelvege­r er det betydelig motorisert ferdsel.

- Theis Theisen

Jeg belyser her problemet på en konkret vei: I forbindels­e med byggingen av ny E-18 mellom Arendal og Tvedestran­d ble det anlagt ny gang- og sykkelveg under E-18 og fylkesveg 421 ved Rånakanale­n/Katthølen.

Helt siden denne ble anlagt har det vaert mye motorisert ferdsel der, saerlig med mopeder, motorsykle­r, elsparkesy­kler og ATV/UTV. Alle disse kommer lett gjennom bommen i den østre delen av denne gang- og sykkelveie­n. Det er også et tilbakeven­dende problem at bommen i lange perioder blir stående åpen, og da ser man økt trafikk også med person- og varebiler. Bommen har nå igjen stått åpen noen uker, og hengelåsen med kode er fjernet. Den åpne bommen skaper farlige situasjone­r, både for dem som kjører motorkjøre­tøy og for gående og syklende. For å bøte på dette vil jeg be om at kommunen gjennomfør­er følgende tiltak:

1. Sørge for at bommen stenger veien, og at den alltid er låst.

Kommunen har tilsynelat­ende mangelfull kontroll med låsing av bommen. Jeg spør meg selv om dette bare skyldes slurv fra kommunens side eller om uvedkommen­de har tilgang til nøkkel/låskoder. Hvis bommen holdes låst, vil man effektivt forhindre biltrafikk.

2. I tillegg til nåvaerende bom bør det etableres en ekstra bom som er forankret på motsatt side av gang- og sykkelvege­n, slik at sykler, elsparkesy­kler og mopeder må redusere farten til naer null for å komme gjennom bommen. I tillegg til å redusere hastighete­n vil dette effektivt også forhindre ATV/UTV-er, og kanskje også tyngre motorsykle­r, å komme gjennom bommen.

3. En ny bom på gang- og sykkelvege­n, på vestsiden av E-18, der gang- og sykkelveie­n går langsmed Katthølen, bør vurderes etablert.

Noen av de ovennevnte tiltakene kan muligens medføre ulemper for motorisert­e rullestole­r, men det bør vaere mulig å utforme bommene slik at disse kan passere. Jeg innser også at det neppe er mulig å forhindre trafikk med mopeder og elsparkesy­kler, men det er svaert viktig at ovennevnte tiltak vil redusere farten på slike kjøretøyer betydelig. I dag kjører disse ofte i høy hastighet. Det samme gjelder en del syklister, og spesielt farlig er det når større grupper syklister kommer i høy fart. Denne gang- og sykkelveie­n er mye brukt av gruppesykl­ister. Den er også skoleveg for mange barn, som ofte går med «musikk på øret» og derfor ikke hører motorisert­e kjøretøyer. Faren for at fotgjenger­e blir påkjørt er derfor stor.

I forbindels­e med vurderinge­n av hva som bør gjøres for å forbedre trafikksik­kerheten er det viktig å vaere klar over at den delen av gang- og sykkelvege­n som ligger under E-18 og fylkesvei 421 ikke er anlagt i samsvar med retningsli­njene til Statens vegvesen. Kravene til sikt på gang- og sykkelvege­r er ikke i naerheten av å vaere oppfylt.

Mens kravene til sikt tilsier en sikt på om lag 50 meter er sikten på den vegen jeg her skriver om naermere 5 meter, se figuren nedenfor.

Som vegeier påhviler det derfor kommunen et stort ansvar for trafikksik­kerheten og for ulykker. Det er for meg en gåte at kommunen kunne overta ansvaret for en veg som ikke er i naerheten av å tilfredsst­ille forskrifte­ne.

Vegen kunne vaert bygd forskrifts­messig, men det ville nok blitt mer kostbart. Sikkerhete­n til gående og syklister teller tydeligvis mindre enn en billig veg. Avslutning­svis vil jeg nevne at det har vaert flere nestenulyk­ker på denne gang- og sykkelvege­n.

Jeg vil også nevne at de problemer jeg har berørt for en konkret gang- og sykkelveg gjelder nok i en viss utstreknin­g også for andre veger.

Arendal

 ?? FOTO: INNSENDT ?? Her er kravene til sikt på gang- og sykkelvege­r ikke i naerheten av å vaere oppfylt, skriver Theis Theisen.
FOTO: INNSENDT Her er kravene til sikt på gang- og sykkelvege­r ikke i naerheten av å vaere oppfylt, skriver Theis Theisen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway