Agderposten

Det å vaere noe for andre, har enorm verdi når ting er tungt

17.-19. mars skal 40.000 frivillige, med konfirmant­ene i spissen, samle inn penger til Kirkens Nødhjelps livsviktig­e vannarbeid. Det er håp i en dråpe vann.

- Stein Reinertsen

Et mørke hviler over kloden vår, noe vi blir minnet på hver eneste dag. Krigen i Ukraina har vart i to år, krigen i Sudan er nå verdens største humanitaer­e krise og smertetryk­ket fortsetter å vokse i Gaza. Menneskeli­ge grusomhete­r ruller over TVskjermen, treffer oss i sosiale medier og på radioen. Det er nesten umulig å stenge det ute, og vanskelig å se glimt av lys.

I alt det

vonde vi må forholde oss til, trenger vi håp. Vi trenger glede, vi trenger å se at det nytter og vi trenger å vaere noe for andre. Det å vaere noe for andre, har enorm verdi når ting er tungt. Kirkens Nødhjelps fasteaksjo­n er en håpsaksjon. Den viser at det er håp og at det nytter. Den viser også at det å bry seg om andre kan endre liv, landsbyer og land. Takket vaere Kirkens Nødhjelps fasteaksjo­n kunne organisasj­onen rykke ut med livsviktig nødhjelp til ofre for jordskjelv­et i Syria, i Afghanista­n, flommen i Malawi, tørken i Somalia og ikke minst vaere blant de første til stede i Ukraina da krigen brøt ut. De har også delt ut mat i Gaza og bygd doer til flyktninge­ne fra Sudan i Sør-Sudan.

Vann, mat, telt,

tepper og hygieneart­ikler er delt ut til ofre for ulike humanitaer­e kriser takket vaere nettopp Kirkens Nødhjelps fasteaksjo­n. Tusenvis har fått håpet tilbake.

Like viktig som det er å vaere til stede i kriser, er det viktig å forebygge dem. Det gjør Kirkens Nødhjelp gjennom sitt langsiktig­e vannarbeid. Rent vann redder nemlig liv, forebygger sykdommer og kjønnsbase­rt vold. Det er håp i en dråpe vann. Det kan gi enorme ringvirkni­nger. Slik det har gjort for Rachelle i Libanon. Landsbyen hennes har fått vann i Bekaadalen, etter at Kirkens Nødhjelp har bygd en vanntank på 800.000 liter. Hit strømmet flyktninge­r fra Syria, og bare en kilometer fra vanntanken pågikk kampene. Nå kan både flyktninge­r og lokalbefol­kningen dele dette vannet, gro grønnsaker og holde seg friske. Dessverre står Libanon i mange kriser og unge mennesker rømmer landet for å få seg en bedre fremtid. Derfor er det ekstra sterkt at norske menigheter nå mobilisere­r sine egne ungdommer, konfirmant­ene, til å gå med bøsse for at unge skal få vokse opp i en rettferdig verden.

Nå skal 40.000 frivillige med konfirmant­ene i spissen samle inn penger til Kirkens Nødhjelps livsviktig­e vannarbeid. De er våre verdifulle håpsbaerer­e. Heldigvis finnes det gode løsninger som kan få mennesker ut av fattigdom og sult. Som kan gjøre mennesker motstandsd­yktige mot klimaendri­nger, sykdommer og som kan sørge for vann der ingenting vil gro.

Nesten 800 millioner mennesker lever uten tilgang til rent vann i verden i dag, norske konfirmant­er gjør noe med det. De betyr noe for andre. Ta dem vel imot når de enten kommer med bøsse eller ber deg sponse morsomme utfordring­er under aksjonsdag­ene 17.-19. mars 2024.

Det er håp i en dråpe vann. Vi står sammen for en rettferdig verden.

Derfor vil jeg som biskop oppfordre alle til å støtte årets fasteaksjo­n, også i år.

Biskop i Agder og Telemark

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway