Agderposten

Tre grep for en bedre transportp­lan

Det ligger an til skuffelse for mange som nå venter på om akkurat deres veistrekni­ng er inne eller ute av planen.

-

«Tøffe valg står i kø», varslet samferdsel­sminister Jon Ivar Nygård da regjeringe­n i 2022 bestemte å legge fram Nasjonal Transportp­lan (NTP) ett år tidligere enn ventet. De siste to årene har brukt på å dra ned forventnin­gene. Budsjetten­e blir strammere, varsles det. Nasjonal transportp­lan skal bli mer realistisk. Med andre ord billigere. Det ligger an til skuffelse for mange som nå venter på om akkurat deres veistrekni­ng er inne eller ute av planen.

Samferdsel­ssektoren skal innfri

mange mål samtidig. Transportb­ehov for folk og naeringsli­v, regional utvikling, samfunnssi­kkerhet og klimamål – alt skal veies mot hverandre.

Lenge har Nygård på spørsmål om hvilke prioriteri­nger regjeringe­n vil gjøre innenfor samferdsel, vist til kommende NTP. Nå skal kortene på bordet når NTP blir lagt fram før påske.

Selv med strammere økonomiske rammer, har Nygård mulighet til å innfri på tre viktige punkter.

Den aller største oppgaven er å levere på veivedlike­hold. Dårlig vedlikehol­dte veier skaper frykt på hverdagsre­isene, spesielt i distrikten­e, viser NAF Trafikantb­arometer 2023. Faren for trafikkuly­kker er dobbelt så høy på fylkesveie­ne som på riksveiene, ifølge Statens vegvesen. Regjeringe­n har lovet å legge fram en forplikten­de plan for å få ned forfallet på fylkesveie­ne. Vår klare forventnin­g er at dette kommer i NTP. Forfallet

på fylkesveie­ne er beregnet til rundt 100 milliarder kroner, men det er et usikkert tall. Fylkene klarer ikke håndtere forfallet selv, verken på veiene eller på skredsikri­ng. Derfor må denne planen sikre mer penger til å ta vare på de veiene vi har, uansett om det står riksvei eller fylkesvei på skiltet.

Samtidig kan en økt satsing på vedlikehol­d levere på et annet viktig mål: Klimasikri­ng og samfunnsbe­redskap. De siste årene har mange miljøer advart mot den store sårbarhete­n på veinettet. Et slitent veinett er mer utsatt for ekstremvae­r og påkjenning­er fra klimaendri­ngene. Bedre vedlikehol­d og økt skredsikri­ng vil dermed ikke bare innfri på trafikksik­kerhet og fremkommel­ighet, men også vaere et viktig grep for å sikre veinettet for i fremtiden.

Det tredje punktet handler om å få mer for pengene. Et viktig grep er allerede tatt, ved at vi har fått nye standarder for veibygging som åpner for mer gjenbruk, mindre naturtap og lavere utbyggings­kostnader. NAF støtter disse grepene. Der behovene tilsier det bør det fortsatt bygges motorvei for høy hastighet. Men ved å bygge på ulike måter, tilpasset de ulike behovene, kan midlene rekke lengre. Valdresmod­ellen der eksisteren­de trasé gjenbrukes i stor grad, er ett eksempel på fornying av veiene som gir mer for pengene og mindre naturtap.

Vi tar signalene om mindre økonomisk handlingsr­om på alvor. Derfor er NAF tydelige i våre forventnin­ger. Skal NTP bli mer realistisk, må noe prioritere­s ned.

Samtidig må ikke de tøffe valgene føre til at vi velger bort viktige strekninge­r som allerede er påbegynt. Skal NTP bli mer realistisk, slik Nygård ønsker, må vi kunne forvente at prosjekter som kommer inn i planen faktisk blir gjennomfør­t. Altfor mange ganger har vi sett viktige veiprosjek­ter forsvinne inn eller ut av planene med skiftende prioriteri­nger. Fra ett år til et annet kan planleggin­gsog prosjektmi­dler bli stoppet. Mer realisme må også bety mer gjennomfør­ingskraft. Både når det gjelder vedlikehol­d og viktige nye prosjekter som skal sikre trygg samferdsel i hele landet vårt.

atignakjøs­tad

Adm.dir. i NAF, Norges AutomobilF­orbund

 ?? FOTO: NAF ?? SdU:kbdfkha5ib­bd5dkø-gegb,h-dk5ibbd5@kFi5khibTd­5fhdUhb,e,had5dekbRU,åFdaka,UkHk,eeT5,kAHka5dk:,-a,ådkARe-ad5@kh-5,:d5kSa,åkS-Nøhaif@kifb,e,ha5d5defdk f,5d-aø5k,kNAF@kNg5ådhkAR­agbgL,USFg5LRefK
FOTO: NAF SdU:kbdfkha5ib­bd5dkø-gegb,h-dk5ibbd5@kFi5khibTd­5fhdUhb,e,had5dekbRU,åFdaka,UkHk,eeT5,kAHka5dk:,-a,ådkARe-ad5@kh-5,:d5kSa,åkS-Nøhaif@kifb,e,ha5d5defdk f,5d-aø5k,kNAF@kNg5ådhkAR­agbgL,USFg5LRefK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway