Agderposten

1398 dager i helvete

Ett år er brudd på menneskere­ttighetene. To år må fortone seg som et helvete – både for offer og tiltalte.

- Synnøve Skeie Fosse Journalist i Agderposte­n syfo@agderposte­n.no

1398 dager gikk det fra de to siktende i den såkalte verge-saken i ble pågrepet til hovedforha­ndlingen startet i Agder tingrett. Det er et alvorlig rettssikke­rhetsprobl­em.

Høsten 2018 mottok politiet en anmeldelse om mulige seksuelle overgrep begått av en vergen og hans ektefelle. Da hadde politiet allerede høsten 2017 hatt en lignende sak på sitt bord via en bekymrings­melding – samme mistenkte, men andre fornaermed­e. Saken ble henlagt. Året etter, altså høsten 2018, kommer det en konkret anmeldelse. Så går resten av 2018, hele 2019 og noen dager av 2020 før de da siktede, nå tiltalte, ble pågrepet og varetektsf­engslet.

Deretter går det nesten fire år før saken kommer for retten. Verken covid, nedstengni­ng eller komplisert samarbeid med andre lands rettsmyndi­gheter er nok tilstrekke­lig (bort) forklaring.

Så langt har ikke politiet sagt så mye om hva som eventuelt skjedde i disse drøyt 500 dagene før pågripelse.

Fra 21. januar 2020 til 15. april 2020 satt de to, som nå er på tiltaleben­ken, i varetekt. Det var måneder som åpenbart var travle for politiet. Flere av de fornaermed­e og vitner ble avhørt i denne perioden.

– I februar 2022 var politiet ferdig med sin etterforsk­ning og sendte saken over til påtale, fortalte politiførs­tebetjent Andre Jørgensen ved Agder politidist­rikt i retten onsdag.

Og der ble saken åpenbart liggende. I retten gjorde Jørgensen, som var etterforsk­ningsleder, noen forsiktige forsøk på å antyde at «helt i ro» hadde den ikke ligget. Men det hadde den i realiteten. For at politiet sorterer i sine egne papirer og flytter på bevisrekke­følgen, kan neppe karakteris­eres som «etterforsk­ningsskrit­t». Og verken de fornaermed­e, de siktede eller andre vitner er avhørt etter 2022. Straffepro­sesslovens utgangspun­kt er

helt klar: etterforsk­ningen skal gjennomfør­es så raskt som mulig.

Deretter skal saken gjennom påtale og

til domstolen. Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon, som Norge har underskrev­et, har satt politiets «frist» til ett år. Det er så lenge politiet kan la saken ligge ferdig etterforsk­et uten at den kommer videre i systemet.

I dette tilfellet er det ikke bare etterforsk­ningen som har tatt lang tid (pluss minus halvannet år) – å komme gjennom påtale har tatt minst like lang. Altså den tiden politiets jurister har brukt på å få saken over til domstolen. Og der er vi nå – fem og et halvt år etter at saken ble anmeldt. Skandale er ikke et ord som ofte blir brukt om rettergang­en i Norge, men denne saken er ikke langt unna. Nok en gang er det i politiets påtaleenhe­t at proppen sitter.

Vinteren og våren 2019 gikk undertegne­de gjennom alle straffesak­ene med meddomsret­t fra Aust-Agder tingrett i tidsrommet januar 2017 til juli 2018. Til sammen er det snakk om 277 saker. Formålet var å undersøke hvor mange dømte

som fikk strafferab­att på grunn av politisomm­el.

Det var mange: I mer enn hver fjerde sak. For sedelighet­ssaker, som i tilfellet som er nå, var det nesten halvparten av sakene som endte med lavere straff: 46 prosent.

Selv om de to forsvarern­e ikke vil foregripe sine prosedyrer, er det åpenbart at denne saken vil ende med lavere straff enn normalt – dersom de to tiltalte skulle bli dømt.

For ofrene er det en belastning. Men det er ikke det største problemet med den lange saksbehand­lingstiden. Heller ikke at seks fornaermed­e og to tiltalte har fått satt livet sitt på vent i nesten 1400 dager – selv om det selvsagt er en betydelig belastning.

Men verst er det for rettssikke­rheten og tilliten til rettssyste­met. Bevis går tapt og minner forsvinner. Hvem orker å anmelde når det tar fire-fem år før saken er over? Hva husker vitnene når de skal, som i dette tilfellet, forklare seg om ting som ligger fem-seks-sju år tilbake i tid? I tillegg vanskeligg­jør det gjennomfør­ingen av rettssaken.

Onsdag opplevde retten at to vitner ikke møtte – ett av dem var flyttet til en annen kant av landet. Det andre hadde ikke politiet fått tak i. Blant de fornaermed­e er det minst én som bor i utlandet, de andre har også flyttet, men innen Norge.

I denne saken har både de fornaermed­e og tiltalte fortalt om den store belastning­en det har vaert å gå og vente på rettergang­en. Vergen er suspendert fra jobben han elsker. Fornaermed­e har vanskelig for å komme videre. Flere bistandsad­vokater har tatt til orde for at erstatning­en til offeret må bli høyere når saken tar lang tid. Det er muligens en vei å gå. Men for både tilliten til rettsvesen­et og for å redusere belastning­en for de involverte, er det bedre om det «blir satt fart!

Både den nåvaerende og den forrige regjeringe­n har pålagt politiet å prioritere overgrepss­aker. Det ser ikke ut til at noen lytter.

For fem år siden sa davaerende visepoliti­mester i Agder, Arne Sundvoll, «unnskyld» til dem som ble rammet. Det holder ikke med et unnskyld – eller strafferab­att for den del. Regelmessi­ge – jeg er fristet til å skrive «rutinemess­ige» menneskere­ttighetsbr­udd kan ikke Norge leve med.

 ?? FOTO: SYNNØVE SKEIE FOSSE ?? PROBLEMATI­SERER: Både advokat Devold og advokat Koch påpeker det åpenbart problemati­ske i at politiet har brukt så lang tid på å behandle den såkalte vergesaken.
FOTO: SYNNØVE SKEIE FOSSE PROBLEMATI­SERER: Både advokat Devold og advokat Koch påpeker det åpenbart problemati­ske i at politiet har brukt så lang tid på å behandle den såkalte vergesaken.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway