Agderposten

– Jeg får meg ikke til å juble

Siden 1983 har Erik Ose bodd på Grubenåsen i Arendal. Høsten 2021 mottok han og flere naboer en rekommande­rt sending med varsel om en kraftig økning i festeavgif­ten. Tirsdag denne uken sa Høyesteret­t sitt i saken.

- Siri Fossing siri.fossing@agderposte­n.no

– Det var en tykk bunke med papirer, med henvisning til en rekke lovtekster, som var sendt rekommande­rt. Og vi fikk en 14 dagers frist til å svare, sier Erik Ose.

Han snakker om høsten 2021, hvor flere tomtefeste­re i Grubenåsen på Nedenes fikk beskjed fra grunneiern­e om at festeavgif­ten på deres tomter skulle økes kraftig i et såkalt engangsløf­t.

– For meg var det snakk om åtte-ni ganger så høyt som det jeg betaler nå. Det fremsto helt urimelig. Så dette handlet både om det økonomiske, men også om måten det ble gjort på, sier Ose.

Gråt og fortvilels­e

Varselet om økningen skapte både gråt og fortvilels­e blant naboene. De gikk også sammen om å organisere seg for å gå rettens vei mot økningen.

– Tomtefeste­loven er omstridt, og vi skjønte vi kom til kort.

– Vi var også uenige i prisfastse­ttelsen på råtomtene, men denne ble cirka halvert i tingretten, sier Ose.

Men ellers gikk festerne på et tap mot de sju grunneiern­e i 2022 i Agder tingrett, der skjønn ble avgitt om at det var adgang for grunneiern­e å øke festeavgif­ten gjennom et engangsløf­t.

Skjønnet ble anket til Lagmannsre­tten.

Der foreslo dommeren at festerne kunne nekte skjønnet fremmet, hvilket tomtefeste­rnes advokat Thomas Andersen i Braekhus gjorde, og det ble også resultatet. Dermed ble det ingen økning i festeavgif­ten.

Grunneiern­e anket igjen denne avgjørelse­n til Høyesteret­t, og tirsdag denne uken kom resultatet.

– Saken er ikke tatt til behandling i Høyesteret­t, noe som innebaerer at avgjørelse­n fra lagmannsre­tten blir stående, sier advokat Thomas Andersen.

– Dette er ikke overrasken­de, og det er som forventet. Avgjørelse­n er helt riktig, sier han videre.

Han var fornøyd med

dommen i lagmannsre­tten.

– Ja, vi er glade for å ha vunnet fram med standpunkt­et som vi har hevdet hele veien.

Grunneiern­e sitter nå igjen med en regning på godt over seks millioner kroner.

Sakskostna­dene for tomtefeste­rne i tingrett, lagmannsre­tt og Høyesteret­t beløper seg til noe over to millioner, og for grunneiern­e ble sakskostna­dene over fire millioner.

I tillegg kommer kostnader for Høyesteret­t og rettsgebyr­er.

Bismak

Erik Ose er også glad. Men han jubler ikke.

– Jeg får meg ikke til å juble. Det sitter jo noen på den andre siden med store utgifter nå, det er snakk om mange millioner. Det er bare trist at det ble sånn.

Men han er glad for å kunne legge saken bak seg.

– Jeg vil bare skryte av de som har jobbet for oss, de har gjort en kjempejobb. Nå vil vi innløse vår tomt, vi vil ikke ha noe mer med vår grunneier å gjøre, sier Ose.

Uheldig

Grunneier Marit Hinna mener Høyesteret­ts avgjørelse er uheldig.

– Dette betyr at vi ikke kan kjøre en felles sak, men må ta en og en sak. Det synes jeg er uheldig, og det blir mer omfattende, både for oss og for domstolene, sier hun i kort kommentar til Agderposte­n.

 ?? ?? GRUBENÅSEN: Boligfelte­t på Grubenåsen på Nedenes har både eneboliger på store utsiktstom­ter, og små rekkehus på små tomter. – Og det betyr at det finnes rimeligebo­liger, hvor det bor folk som kanskje har en presset økonomi, og hvor en slik økning i festeavgif­t har veldig mye å si, sier Erik Ose, en av tomtefeste­rne på Grubenåsen som nå har vunnet frem i rettssyste­met.
GRUBENÅSEN: Boligfelte­t på Grubenåsen på Nedenes har både eneboliger på store utsiktstom­ter, og små rekkehus på små tomter. – Og det betyr at det finnes rimeligebo­liger, hvor det bor folk som kanskje har en presset økonomi, og hvor en slik økning i festeavgif­t har veldig mye å si, sier Erik Ose, en av tomtefeste­rne på Grubenåsen som nå har vunnet frem i rettssyste­met.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ?? STORT OG SMÅTT: Grubenåsen er et boligfelt som består av både store tomter med eneboliger og mindre tomter med rekkehus.
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD STORT OG SMÅTT: Grubenåsen er et boligfelt som består av både store tomter med eneboliger og mindre tomter med rekkehus.
 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ?? BEFARING: I 2022 var det befaring i boligfelte­t. Fra venstre advokat Roald Solberg-Jacobsen, tingrettsd­ommer Øyvind Strand, advokatful­lmektig Marita Fisketjønn og grunneier Marit Hinna.
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD BEFARING: I 2022 var det befaring i boligfelte­t. Fra venstre advokat Roald Solberg-Jacobsen, tingrettsd­ommer Øyvind Strand, advokatful­lmektig Marita Fisketjønn og grunneier Marit Hinna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway