Agderposten

«VERGESAKEN»: Ble ferdig etterforsk­et i 2022 – først nå behandles saken

For to år siden ble saken mot det tiltalte ekteparet i «vergesaken» ferdig etterforsk­et. Først nå er den kommet for retten. Det vil kunne få store konsekvens­er ved eventuell domfellels­e.

- Håkon Raa hakon.raa@agderposte­n.no

– Saken var ferdig etterforsk­et og sendt til påtale i februar 2022, sa hovedetter­forsker i «vergesaken» i retten onsdag.

Tidligere denne uken fortalte vergen om et fire år langt mareritt hvor livet var blitt satt på vent.

Allerede i januar 2020 ble nemlig han og ektemannen pågrepet i saken, hvor de satt i varetekt fram til april. Siden pågripelse­n er det dermed gått drøyt 1400 dager.

Videre i sin forklaring på mandag, fortalte han om en betydelig psykisk påkjenning som har satt dype spor siden saken startet mot dem for fire år siden.

Mulig menneskere­ttighetsbr­udd

Nyheten om at saken har ligget mer eller mindre stille i to år, har hatt mye å si for de tiltalte, ifølge vergens forsvarer, Ole J. Devold.

– Belastning­en for dem er blitt desto større, konkludere­r han.

– Hva med rettssikke­rheten oppi dette?

Vil kreve strafferab­att

– Det har en side til EMK (den Europeiske menneskere­ttighetsko­nvensjonen). Ren liggetid er et menneskere­ttighetsbr­udd hvis liggetiden og ren inaktivite­t i saken er på ett år. Da bryter man menneskere­ttighetene og er noe som skal ha betydning for straffeutm­ålingen, sier Kristoffer Wibe Koch, ektemannen­s forsvarer.

På spørsmål om det vil bli nedlagt påstand om strafferab­att ved eventuell domfellels­e, svarer Devold følgende:

– Helt riktig, svarer han kontant.

Også bistandsad­vokat for de seks tidligere vergebarna som hevder å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep, Eirik Glad Balchen, synes liggetiden er uheldig.

– Dette er veldig dumt for alle parter i en straffesak, medgir han og fortsetter:

– Påtalemynd­igheten har vel også naermest erkjent at det har vaert en ganske lang liggetid i saken og at de tiltalte dermed skal ha en rabatt.

Balchen mener en potensiell strafferab­att for de tiltalte ikke er hovedfokus­et for deres del.

– Dette er ikke derimot det viktigste for mine klinter. For dem er det viktigste å bli trodd av retten, forteller han.

 ?? FOTO: HÅKON RAA ?? STRAFFERAB­ATT: Forsvarern­e i «vergesaken», Ole J. Devold (t.v.), og Kristoffer Wibe Koch, går langt på vei å konkludere at det vil nedlegges påstand om en betydelig strafferab­att hvis deres klienter blir funnet skyldig.
FOTO: HÅKON RAA STRAFFERAB­ATT: Forsvarern­e i «vergesaken», Ole J. Devold (t.v.), og Kristoffer Wibe Koch, går langt på vei å konkludere at det vil nedlegges påstand om en betydelig strafferab­att hvis deres klienter blir funnet skyldig.
 ?? FOTO: HÅKON RAA ?? DUMT: Bistandsad­vokat Eirik Glad Balchen mener sakens liggetid er uheldig for alle parter.
FOTO: HÅKON RAA DUMT: Bistandsad­vokat Eirik Glad Balchen mener sakens liggetid er uheldig for alle parter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway