Agderposten

Folket eier krafta, ikke EU

Den sterke prissmitte­n Norge har opplevd fra Europa kommer som følge av politiske valg. Ukloke politiske valg, tatt på bakgrunn av feilaktige analyser fra Statnett.

- Gro-Anita Mykjåland Energipoli­tisk talsperson for Senterpart­iet

EUs energikomm­issaer Kadri Simson uttalte 7. mars til NRK at Norge snarest mulig må bli del av EUs fjerde energimark­edspakke og bygge flere utenlandsk­abler. Simson mener dette må gjøres for at Norge og EU skal holde fram et «fordelakti­g samarbeid». Dersom vi ikke knytter oss tettere på Europa vil det få konsekvens­er, advarte hun.

Vi mener slike uttalelser fra EUs energikomm­issaer er totalt uakseptabl­e, og vitner om en manglende respekt for det norske folkestyre­t og vårt felles eierskap til kraftressu­rsene.

I Norge har vi i over 100 år bygd ut kraftsyste­met vårt i fellesskap. Lokalsamfu­nn har tatt kostnaden av naturinngr­epene, og får inntekter av kraftprodu­ksjonen. Vannmagasi­nene våre er en grunnlegge­nde trygghet for folk og naeringsli­v under kalde vintre og tørre somre, og er grunnlag for et konkurrans­edyktig norsk naeringsli­v.

EUs energikomm­issaer viser ikke forståelse for dette. Det gjør heller ikke Høyres energipoli­tiske talsperson, Nikolai Astrup, som går langt i å forsvare uttalelsen­e fra EUs energikomm­issaer. Dårlig skjulte trusler fra EU er tydeligvis akseptabel­t for Høyre, og vitner igjen om en energipoli­tikk mer drevet av en EU-vennlig ideologi enn hensynet til norske interesser.

Heldigvis er ikke Norge del av EU. Derfor bestemmer vi selv om vi skal bli del av fjerde energimark­edspakke eller bygge nye utenlandsk­abler. Senterpart­iet sier nei til begge deler.

Det er ikke bare Høyre som bør ta innover seg hvem som eier de norske kraftressu­rsene, og hvem som skal tjene på dem. Statnetts øverste leder, Hilde Tonne, har i en podkast hos Nettavisen en rekke urovekkend­e kommentare­r om strømprise­r og utenlandsk­abler.

Den sterke prissmitte­n Norge har opplevd fra Europa kommer som følge av politiske valg. Ukloke politiske valg, tatt på bakgrunn av feilaktige analyser fra Statnett.

Analysene sa at byggingen av nye utenlandsk­abler til Tyskland og Storbritan­nia bare ville øke strømprise­ne noen få ører. Resultatet har i perioder vaert flere kroner.

Likevel tar Tonne til orde for å bygge nye utenlandsk­abler til Danmark, og forsøker å slå fast at «energi har ikke grenser».

Det stemmer rett og slett ikke. Energi har grenser der vi setter dem.

Derfor har regjeringa sagt nei til å bygge ny utenlandsk­abel til Skottland. Vi har sagt nei til å bygge utenlandsk­abler fra første del av havvindsat­singen, og vi mener at vi ikke bør bygge nye utenlandsk­abler til Danmark når våre to eldste forbindels­er når sin tekniske levealder om få år. Dette er å sette grenser for energi.

Prissmitte­n fra Europa er ingen naturlov, og den kan reduseres med politiske valg.

De som forsøker å fremstille det som uunngåelig at Norge skal kobles tettere på det europeiske kraftmarke­det tar feil. Det valget ligger hos det norske folkestyre­t, ikke hos Høyres ideologer eller europeiske energikomm­issaerer.

 ?? FOTO: RAGNE BORGE LYSAKER ?? Prissmitte­n fra Europa er ingen naturlov, og den kan reduseres med politiske valg, skriver Gro-Anita Mykjåland, energipoli­tisk talsperson for Senterpart­iet.
FOTO: RAGNE BORGE LYSAKER Prissmitte­n fra Europa er ingen naturlov, og den kan reduseres med politiske valg, skriver Gro-Anita Mykjåland, energipoli­tisk talsperson for Senterpart­iet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway