Agderposten

Oppsøkt på campingfer­ie: – Fortalte jeg var uønsket

Da kirketjene­r Svend Solheim var på ferie i campingvog­na, kom kirkeleder­en på besøk og fortalte at han var uønsket på jobb. Nå åpner han opp om den betente konflikten som fikk biskopen til å stenge Øyestad kirke.

- Nina Zachariass­en nina.zachariass­en@agderposte­n.no

«Det må vaere lov å varsle», sier biskop Stein Reinertsen, som har lagt varslerver­net til grunn for å stenge Øyestad kirke i Arendal.

Reinertsen har opplyst at det var menigheten­s prester som fremmet varsler mot en ansatt.

Den ansatte heter Svend Solheim. Han var kirketjene­r og leder av menighetsr­ådet i Øyestad. Nå er han ingen av delene. Han skal heller ikke vaere forelagt en varslingss­ak mot seg, slik det gis inntrykk av i mediene.

Konflikten har fått landsdekke­nde oppmerksom­het, og Solheim mener kirkesteng­ingen har gjort saken til et offentlig anliggende. Derfor vil han få frem sin side av saken.

Svend Solheim har fulgt mediesaken­e fra stua hjemme på Rykene i Arendal. Her så han også nyhetsinns­laget på NRK, der biskopen lovet at Øyestad kirke vil åpne igjen «når det blir trygt».

– For det første tror jeg mange kan oppfatte det som om jeg har forårsaket stenging av kirken. Det er feil. Når Reinertsen i tillegg antyder at det er utrygt å holde gudstjenes­ter i Øyestad, vil nok mange automatisk knytte også dette til min person. Det er belastende – ikke minst for min familie, sier Svend Solheim.

Konflikter

Svend Solheim forteller at konflikten­e i Øyestad begynte da han satt som leder av menighetsr­ådet. Rådet er formelt ansvarlig for menigheten­s strategisk­e og økonomiske prioriteri­nger, og nettopp i slike spørsmål skal uenigheten­e ha oppstått:

– Jeg tror ingen vil klandre meg for å ha lagt meg opp i teologiske spørsmål eller kirkelige handlinger. Men jeg har svart direkte i saker som berører menighetsr­ådets styringsre­tt. Jeg kan nok oppfattes som bastant og vanskelig i noen situasjone­r, sier Solheim.

Lang prosess

Utover våren 2023 opplevde Solheim at konflikten­e tilspisset seg. I mai ble han fristilt fra sine verv etter til sammen 16 år med frivillig arbeid i menighetsr­ådet. En måned senere, da han var i ferie, kom beskjeden om at han ikke var ønsket som kirketjene­r.

– Jeg var i campingvog­na på Moysand Familiecam­ping. Da kom en leder fra kirken – som ikke represente­rer min arbeidsgiv­er – og fortalte meg at jeg ikke var ønsket på jobb, sier Solheim.

Vedkommend­e er forelagt denne påstanden av Agderposte­n, og svarer at samtalen det refereres til verken kan bekreftes eller avkreftes.

Solheim ble sykmeldt, og i slutten av august ville han tilbake på jobb.

– Men jeg opplevde at arbeidsgiv­er ikke ønsket meg tilbake, sier Solheim.

Han forble sykmeldt, og noen uker senere blir han kontaktet av arbeidsgiv­er som har mottatt to brev.

– Brevene ble lest opp for meg, men jeg har taushetspl­ikt om innholdet. Det er viktig for meg å få formidlet at de ikke omhandler lovbrudd eller noe straffbart, men i hovedsak beskriver meg som person.

I november benyttet arbeidsgiv­er styringsre­tten og tilbød kirketjene­ren ny arbeidskon­trakt et annet arbeidsste­d i prostiet.

– Jeg oppfattet det slik at om jeg ikke godtok endringsop­psigelsen, kunne arbeidsgiv­er starte en oppsigelse­ssak, sier Solheim.

Sønnen Bent André begynte å stille spørsmål om den formelle behandling­en av saken.

– Pappa hadde snakket om at det var problemer i jobben, men i starten lyttet jeg nok bare med et halvt øre. Da jeg etter hvert satt meg inn i det, og så hvor preget han var av situasjone­n, var det naturlig å involvere seg. Hele familien gir nå all den støtten vi kan, sier Bent André Solheim til Agderposte­n.

Juridisk hjelp

Nå har Solheim fått hjelp av Fagforbund­ets kompetanse­senter Agder. De har innhentet dokumentas­jon og vurdert sakens juridiske formalitet­er. På bakgrunn av det har Solheim denne uka levert et brev til sin arbeidsgiv­er, Kirkeverge­n i Arendal, der han bestrider endringsop­psigelsen de har gitt ham.

Leder av kompetanse­senteret, Liv Else Kallhovd, kan ikke uttale seg om Solheims sak. På generelt grunnlag forklarer hun at et varsel skal vaere knyttet til et brudd på en lov, et regelverk eller allmenn akseptert praksis.

– Man iverksette­r ulike rutiner avhengig av om saken er et formelt varsel eller en sak knyttet til arbeidsmil­jøet. Er saken behandlet som et formelt varsel skal den personen det er varslet på orienteres skriftlig om innholdet i varselet, sier Kallhovd.

– Kirken i Øyestad er stengt. Hvordan vil du vurdere det som en konsekvens av en personalsa­k?

– Å stenge en kirke for gudstjenes­ter virker som en svaert alvorlig konsekvens av både en arbeidsmil­jøkonflikt og varslingss­ak, sier Kallhovd.

Brevet som stengte kirken

Solheims menighetsv­enner, «den såkalte støttegrup­pa», har tatt til motmaele mot det de mener er slett behandling av kirketjene­ren. De mener det er grunn til å undersøke om varslingsi­nstituttet er misbrukt. For å få kirken i tale sendte de et brev til biskopen.

– I brevet vi uttrykte vi mistillit til prosessen og enkeltpers­oner. Vi skrev også at vi ikke kunne oppmuntre andre i menigheten til å delta på gudstjenes­ter slik situasjone­n er nå. På det grunnlaget stengte biskopen kirka, sier talsmann Ola Ketil Kvitstein.

Brevets innhold bekreftes også av Stein Reinertsen. På spørsmål om hva som oppleves utrygt gjentar han det han har sagt til media tidligere:

– Det skal vaere trygt å varsle og å jobbe i Den norske kirke. De som nå anklager varslerne gjør dette vanskelig, sier Reinertsen.

Ola Kjetil Kvitseid mener stengingen har eskalert konflikten, og er kritisk til hvordan det bidrar til å gi et skjevt bilde av saken. Det gjør også artisten og menighetse­ntusiast Aslak Gjennestad, som tidligere har uttrykt sin støtte til kirketjene­ren i bygda.

– Det er hårreisend­e å antyde at vi gjør det er utrygt å åpne kirka. Det er ingen som kommer til kirka med høygaffel, sier Gjennestad. Saken gjør ham trist:

– Vi opplever at personer som omtales som varslere i denne saken har fått god beskyttels­e, men at Svend ikke er ivaretatt på en god nok måte.

For å åpne kirka igjen, hevder «støttegrup­pa» at de er oppfordret til å skrive et nytt brev, der de går tilbake på mistillite­n.

– Det er foreløpig ikke grunnlag for å sende et slikt

 ?? ?? SVARER: Svend Solheim mener at han ikke er forelagt en varslingss­ak mot seg.
SVARER: Svend Solheim mener at han ikke er forelagt en varslingss­ak mot seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway