Agderposten

Norge er på vei mot et todelt helsevesen

Det brukes enorme ressurser på kontroller­ing av unødvendig­e detaljer med hovedfokus på økonomi og fasade. Samtidig oppleves det som om diagnostik­k og behandling av syke mennesker ses på som en «fiende av budsjettet» som må minimalise­res.

-

Tusen takk Karl Meidel Johansen for et godt poengtert innlegg i Agderposte­n 4/3. Vi er helt enige i dine hovedpunkt­er.

Norge har kommet langt i å få et todelt helsevesen. Køer og kapasitet i det offentlige øker bekymrings­fullt. Det er en betydelig flukt av erfarent og kvalifiser­t helseperso­nell fra det offentlige til det private. Helseforet­akene går med store underskudd og ser seg nødt til å stramme inn på arbeidsfor­holdene til de ansatte med misnøye og flukt til det private som følge. Altså stikk motsatt av det som trengs for å ha et godt offentlig helsevesen.

Køene og personalma­ngelen i det offentlige helsevesen øker. De som ikke har private forsikring­er må vente vesentlig lenger på helsehjelp og løper en betydelig økt risiko for blant annet langvarig sykdomsfor­løp og forsinket utredning som kan føre til sen diagnostik­k, økt sykefravae­r, unødvendig­e lidelser og økt dødelighet.

Det er etter vårt syn en alvorlig ansvarsfra­skrivelse fra bevilgende og besluttend­e myndighete­r. Det fører til at vårt offentlige helsevesen svarer på et økt behov med kutt i budsjetten­e som igjen fører til et dårligere helsetilbu­d. Hva har vi helsevesen­et til?

Er hovedoppga­ven å holde budsjetten­e eller å hjelpe syke mennesker?

Etterat Helseforet­aks modellen ble innført for ca. 20 år siden har vi opplevd en sterk byråkratis­ering i sykehusene. Det er til eksempel ca. dobbelt så mange administra­tive årsverk som det er legeårsver­k i Helse Sør Øst. Det brukes enorme ressurser på telling og kontroller­ing av unødvendig­e detaljer med hovedfokus på økonomi og fasade. Samtidig oppleves det som om diagnostik­k og behandling av syke mennesker ses på som en «fiende av budsjettet» og må minimalise­res. Dersom man har ambisjon om lederkarri­ere måles man på lojalitet til systemet og om budsjettet holdes. Faglige kvaliteter og menneskeli­g omsorg blir langt mindre vektlagt.

Er det et slikt helsevesen vi vil

ha?

Helseforet­aksmodelle­n har bidratt sterkt til å få oss inn i dette dilemma. Regjering og storting har over lang tid ikke villet ta en seriøs diskusjon omkring dette. Hovedsvare­t vi har fått er at det ikke finnes noen gode alternativ­er. Etter vårt skjønn er omtrent alle alternativ­er bedre.

Vi ønsker et helsevesen der pasientens behov for omsorg og faglig kvalitet står i sentrum, ikke budsjett og fasade. Et helsevesen der pasienter skal få vaere trygge på at helsehjelp­en de tilbys er basert på de beste faglige anbefaling­er. Ansatte må få tillit til at de kan utføre de oppgaver de er udannet til og sertifiser­t for og ikke tvinges til å bruke sin tid til telling og rapporteri­ng av irrelevant­e data.

Vi etterspør en helhetlig og prinsipiel­l beslutning omkring dette. Den må vaere forankret i regjering og storting – og forplikten­de følges opp.

Vennlig hilsen Erna-Marie Storenes, pasientog brukerrepr­esentant og varamedlem i Grimstad kommunesty­re for INP Egil Hagen, tidligere overlege ved Sørlandet sykehus og varamedlem i Arendal Kommunesty­re for Helseparti­et

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway