Agderposten

Er ordfører fornøyd med sju menn og to kvinner i formannska­p?

Det er viktig å vaere presis når vi diskuterer kjønnsbala­nse og lovgivning, og vi skrev derfor ikke at formannska­pet i Lillesand var ulovlig sammensatt.

-

Viser til at vi som bystyrerep­resentante­r på kvinnedage­n skriver at vi er bekymret for at Lillesand kommune har sju menn og to kvinner i formannska­p, og dermed ikke oppfyller kommunelov­ens krav om kjønnsbala­nse.

Det er viktig å vaere presis når vi diskuterer kjønnsbala­nse og lovgivning, og vi skrev derfor ikke at formannska­pet i Lillesand var ulovlig sammensatt.

Vi skrev: Man kan så tvil om formannska­pet i et Høyrestyrt Lillesand egentlig er lovlig sammensatt.

Vi burde selvsagt ha skrevet:

Man kan så tvil om at intensjone­n til flertallet var å benytte seg av forholdsva­lg i kommunelov­ens bestemmels­er, for å slippe unna lovkrav om 40 % kjønnsmess­ig balanse i formannska­p for personer i fremskutte posisjoner.

Fra forhandlin­gene kjenner vi til at å benytte seg av forholdsva­lg er den direkte årsaken til at formannska­pet i Lillesand i dag ikke er i kjønnsmess­ig balanse, som i andre kommuner. Dette var ikke ønskelig fra opposisjon­ens side i forhandlin­gene.

Forholdsva­lg var et krav i forhandlin­gene fra posisjonen i Lillesand – som ordføreren tilhører.

Kommunelov­en har som formål å sikre en mer rettferdig fordeling av makt og innflytels­e mellom kjønnene i folkevalgt­e organer. Det er ikke slik fordeling i formannska­pet i Lillesand i 2024, og det oppleves fult ut betimelig å påpeke dette på kvinnedage­n.

Det hadde vaert fint om ordfører og flere politikere i forbindels­e med vårt innlegg på kvinnedage­n ga uttrykk for at også de var opptatt av å bedre kjønnsbala­nsen i formannska­p, og å rette opp i den politiske ubalansen i administra­sjonsutval­get i Lillesand.

Det er ellers Statsforva­lteren i Agder, som er den rette til å vurdere om valg av formannska­p er lovlig. Det er iallfall helt sikkert at flertallsp­artiene i Lillesand har utelukket kvinner i formannska­pet gjennom sitt krav om forholdsva­lg. Dette har de gjort ved ikke å fremme en felles liste når formannska­pet ble valgt i oktober 2023, slik naturlig er for samarbeide­nde partier i opposisjon.

Ved å levere en rekke separate lister klarte de styrende partier i Lillesand å manøvrere fem menn av seks inn i fremskutte posisjoner i formannska­p. Slik kunne de omgå de krav til rettferdig kjønnsrepr­esentasjon som kommunelov­en krever. Dette er ikke ulovlig, men vi mener det er et klart brudd på lovgivers intensjone­r. Hvis ordfører vil sjekke om statsforva­lter er imponert over sammensett­ingen, kan han sjekke selv.

Kvinnedage­n er en fin anledning til å løfte problemsti­llinger og debatter som er uforløste. Nå som dagen er over, burde vi stå sammen i bystyret for å etterleve forventnin­ger som storting, KS og de mange fagforenin­ger har til oss om makt og representa­sjon av folkevalgt­e i Lillesand kommune. Disse forventnin­gene etterleves ikke i dag, de omgås via andre måter å votere på og utfordres ved at kun tre politikere tiltrer administra­sjonsutval­get. Dette er uheldig for politikere, det er uheldig for kvinner, for kommunens ansatte og for Lillesands befolkning.

Til neste kommuneval­g kan kjønnsbala­nse i formannska­p enkelt løses ved at underrepre­senterte kjønn (trolig kvinner) rykker opp som faste medlemmer, inntil den lovbestemt­e balansen er oppfylt.

Vi fremstår utad som en kommune som aktivt omgår intensjone­n i kommunelov­en om kjønnsbala­nse. I tillegg har kommunen nå ubalanse i politisk representa­sjon i administra­sjonsutval­get, i det eneste fora vi som folkevalgt­e kan ha dialog med kommunens naer 1000 ansatte, om saker som berører dem i arbeidshve­rdagen.

– Er du som ordfører i Lillesand opptatt av å endre dette fram mot neste valg?

 ?? ?? Joyce I. Pigao (SV) og Aina Adriansen Munthe (Ap) Lillesand bystyre
Joyce I. Pigao (SV) og Aina Adriansen Munthe (Ap) Lillesand bystyre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway