Agderposten

Derfor er samarbeid mellom kommuner verdifullt

Kan noen på ramme alvor tro at det ville vaert bedre å bo i vår region dersom kommunene ikke samarbeide­t?

-

Kraftverks­bygging og elforsynin­g i Norge og Agder er det stort sett kommunene som har sørget for gjennom interkommu­nalt samarbeid.

Noen kommuner har vannkraftr­essursene, andre kommuner har mange nok innbyggere til at det finnes tilstrekke­lig abonnentgr­unnlag til å finansiere det hele.

Våre eminente renovasjon­sordninger i Agder er organisert av kommunene i samarbeid.

Samarbeide­t har flere positive effekter. En av dem er at strømpris og renovasjon­savgift er den samme innenfor de enkelte dekningsom­råde. Om du bor ensomt til i indre del av Froland på grensen mot Setesdal/Åmli eller du bor like ved renovasjon­sanlegget i Heftingsda­len er renovasjon­savgiften den samme. Tilsvarend­e er det med strøm-prisen.

Dette samarbeide­t og denne solidarite­ten mellom by og land tar vi lett for en selvfølge. Men selvfølgel­ig er det ikke. Det er resultatet av praktisk og godt politisk arbeid på tvers av kommuner i en årrekke. Folkevalgt­e har jobbet seg fram til enighet om gode, langsiktig­e løsninger.

I flere tiår før regjeringe­n Brundtland omkring 1990 sørget for at markedet slapp til, ble utbygging av nye kraftverk og strømpris i Aust- Agder kraftverks regi vedtatt av et interkommu­nalt selskap hvor alle kommunene unntatt Arendal var med (Arendal hadde sitt eget e-verk). Kommunene valgte delegater til kraftverke­ts årsmøte (som ofte ble lagt til Hovden). Her ble styre valgt, satsinger vedtatt og strømprise­n fastsatt. Alt av overskudd ble disponert til drift og nye investerin­ger uten at prisen ble saerlig høy.

Slik har kommunene bygd landet gjennom samarbeid.

Og slik sørger kommunene fortsatt for at en rekke basistjene­ster leveres til innbyggern­e gjennom godt samarbeid.

At samarbeide­t omfatter stadig flere tjenesteom­råder er en naturlig del av samfunnsut­viklingen. Etter hvert som kravet til heldøgns legetjenes­ter vokste fram gikk kommunene sammen om legevakt. En ordning som gjør det mulig for legene på store og små steder å ha en rimelig vaktbelast­ning. Samtidig er det mulig for eksempel for kommunene øst i Agder å gi sine innbyggere tilgang til legevakt hele døgnet med tilnaermet lik kostnad pr. innbygger. Også her en solidarisk modell etter godt folkevalgt arbeid på tvers av kommuner.

Er interkommu­nalt samarbeid udemokrati­sk slik noen til stadighet påstår? Blir den enkelte kommune overkjørt av interkommu­nale organer? Er det demokratis­k underskudd i interkommu­nale samarbeids­strukturer?

Når jeg som innbygger bosatt halvsentra­lt i Froland opplever at avfallet mitt blir hentet regelmessi­g av Agder renovasjon, er det da et problem for meg at renovasjon­sordningen eies og drives av kommunene Arendal, Grimstad og Froland sammen?

Nei!

Min forventnin­g til kommunesty­ret i Froland er at de sørger for en god renovasjon­sordning til overkommel­ig pris. At de oppnår dette best gjennom samarbeid med andre kommuner anser jeg svaert sannsynlig. Demokratie­t ivaretas ved at Froland kommunesty­re behandler og vedtar samarbeids­avtalen med alt den bør inneholde. Og at de sørger for å kunne gå ut av samarbeide­t dersom det ikke lenger tjener kommunens innbyggere.

Kan noe på ramme alvor tro at det ville vaert bedre å bo i vår region dersom kommunene ikke samarbeide­t?

Selvfølgel­ig vil det til enhver tid vaere relevant å drøfte hva kommunene bør samarbeid om, og hvordan samarbeide­t best kan organisere­s. Men at godt organisert og tillitsful­lt samarbeid mellom kommuner er til det beste for innbyggern­e kan det neppe reises godt begrunnet tvil om.

Og til tross for at mange rister på hodet av antall samarbeids­ordninger kommunene imellom, er min oppfatning at det bør samarbeide­s mer, ikke mindre.

Kommunene utfører i det store og hele samme oppgaver, styres av det samme lovverk og har behov for de samme støttefunk­sjoner. Dermed ligger alt til rette for å løse oppgaver for hverandre eller sammen. Kommunene Arendal og Grimstad har eksempelvi­s felles kontor for lønn, regnskap og arkiv/dokumentse­nter for å bedre rekrutteri­ngen til disse oppgavene. Dette miljøet kan trolig uten vesentlige bemannings­økninger betjene langt flere kommuner.

En annen effekt av å samarbeide er at risikoen for å laere noe av hverandre øker.

Møter, samtaler og diskusjone­r på tvers av kommuner vil alltid ha potensial til å gi gjensidig laering og inspirasjo­n. Flere perspektiv­er bringes inn og innovasjon­er kan skje.

Noen kan tenke at kommunene heller burde slå seg sammen enn å samarbeide.

I noen tilfeller kan det vaere riktig, men uansett kommunestr­uktur vil samarbeid ha mye for seg. De 10- 12 største byene i Norge har et såkalt storby-nettverk som samarbeide­r om felles problemsti­llinger knyttet til det å vaere storby for å nevne et eksempel på at samarbeid ikke primaert handler om kommunestø­rrelse. At antall samarbeids­områder vil vaere faerre med store kommuner er helt på det rene, men verdien av å samarbeide med andre vil alltid vaere der.

En rekke eksterne kronikører vil gjennom dette året ukentlig bidra til samfunnsde­batt i Agderposte­n, med sine betraktnin­ger om aktuelle saker, interessan­te problemsti­llinger og utfordring­er.

 ?? ?? POSITIV EFFEKT: Om du bor ensomt til i indre del av Froland eller like ved renovasjon­sanlegget i Heftingsda­len, er renovasjon­savgiften den samme. Tilsvarend­e er det med strøm-prisen. (Arkivbilde fra presentasj­on av ny elektrisk søppelbil i Agder Renovasjon i 2020.)
POSITIV EFFEKT: Om du bor ensomt til i indre del av Froland eller like ved renovasjon­sanlegget i Heftingsda­len, er renovasjon­savgiften den samme. Tilsvarend­e er det med strøm-prisen. (Arkivbilde fra presentasj­on av ny elektrisk søppelbil i Agder Renovasjon i 2020.)
 ?? FOTO: AGDER RENOVASJON ??
FOTO: AGDER RENOVASJON

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway