Agderposten

Liker ikke å feire 70

– Mange som er mye eldre enn meg er fortsatt artister. Til tross for alle advarsler om sex, drugs og rock’n’roll later dette å vaere veien til et langt liv.

- Gitte Johannesse­n, NTB

Det sier Bjørn Eidsvåg med glimt i øyet og munter ironi.

Søndag fyller kjempen i norsk musikkliv 70 år, noe han etter eget utsagn «vegrer seg for å feire gjennom å mimre». I stedet er han like nysgjerrig som alltid.

– Jeg har planer og prosjekter for minst fem år fremover. Da vil jeg vaere like gammel som Åge Aleksander­sen er nå, og han har jo meldt sin avgang, sier Eidsvåg til NTB.

Savnet det

Det er riktignok bare turnélivet som Åge sier takk for seg til, og det kan Bjørn Eidsvåg skjønne. Det er reisingen og hotellopph­oldene som tar på, sier han seg enig i og legger ut om hytta i Skurdalen på Geilo, som han gjerne vil vaere mer på.

– Men da pandemien stoppet alt, fikk det meg til å innse at jeg savnet reisingen og hotellene også. Det vi prøver å få til, er at vi spiller flere konserter i samme by, om vi får det til og folk ønsker det, sier Eidsvåg, som blant annet skal gjøre en konsertres­idens på hotell Britannia i Trondheim til sommeren, hvilket innebaerer at han gjør flere konserter i strekk her.

Når det blir høst, har han planlagt å legge ut på jubileumst­urneen han kaller «Ingen vei tilbake».

Snille folk

– Med tittelen ville jeg si noe om at det ikke blir en mimrestund, men at vi ser fremover og har relevans i vår tid. Gamle låter vil få ny drakt, vi gjør «Floden» – men i versjonen naermere Emma Steinbakke­ns, og jeg vil spille nye låter.

For låtene fortsetter å komme. Bjørn Eidsvåg har mye på hjertet som vil ut, selv om han merker at temaene han vil skrive om endrer seg. Han mister en del folk i livet rundt seg, nå senest den 90 år gamle moren.

Neste uke kommer låten «Folk flest er snille», som han beskriver som den mest uptempo låten han noensinne har gjort. Eidsvåg medgir at han var litt lett for å «virke desperat», og testet låten ut på en ringrev i bransjen som bare mente det var å stå på.

Som tittelen antyder, er teksten et forsøk på å løfte fram håpet om at vi mennesker kan gjøre gode ting også. At vi kan bygge opp noe og ta vare på hverandre og oss selv.

– Vi lever i en mørk tid, som rykker stadig naermere oss med medienes dekning. Jeg skrev protestlåt­er på 1960- og 70-tallet. Da tenkte vi bare vi ropte høyt nok og ofte nok, ville vi bli hørt, freden ville komme og forurensni­ngen og atomvåpnen­e forsvinne. Nå har jeg laert at fred er noe man må jobbe for hele tiden, og begynne på det naere plan, sier Bjørn Eidsvåg.

Mørke tanker

Han kan selv slite med mørke tanker om morgenen. Da møter han sin egen styggen på ryggen, og vrir seg over dumme ting han har gjort før, selv om de for lengst er over.

– Da er det viktig å minne meg selv om at jeg er bedre enn det. Du vet at bare man tvinger seg selv til å smile, så reagerer kroppen med å bli gladere?

«Folk flest er snille» er en av flere som er resultatet av et samarbeid med to «veldig unge» produsente­r, møtt gjennom yngre artistkoll­eger: Carl-Victor Guttormsen produserte «Floden» i Emma Steinbakke­ns versjon, mens Anders Kjaer produserte duetten som Eidsvåg gjorde med Nils Bech til sistnevnte­s plateprosj­ekt. (©NTB)

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB ?? Bjørn Eidsvåg fyller 70 år søndag, men vil heller se fremover enn å mimre. Neste uke kommer det mer ny musikk fra veteranen.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB Bjørn Eidsvåg fyller 70 år søndag, men vil heller se fremover enn å mimre. Neste uke kommer det mer ny musikk fra veteranen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway