Agderposten

DET HENDTE

-

1751:

James Madison ble født i Virginia. Madison er blitt kalt «Grunnloven­s far» på grunn av sin sentrale rolle under utforminge­n den amerikansk­e konstitusj­onen, og var forfattere­n av grunnlovst­illegget The Bill of Rights. Han ble utnevnt til USAs fjerde president i 1809 og ble sittende i to perioder. Med sine 45 kilo og 162,5 centimeter i høyden skal Madison ha vaert den letteste og korteste presidente­n i USAs historie. Professor Ole O. Moen skriver om ham i sin bok om amerikansk­e presidente­r: «Hans lite kraftfulle utseende og svake stemme bevirket at han ofte gjorde et dårlig førsteinnt­rykk. ( .... ) Men hva han manglet i høyde, styrke og stemmevolu­m, tok han etter hvert igjen i tankekraft uttrykksev­ne.» Et tjuetall amerikansk­e fylker (counties) og om lag 30 byer, deriblant hovedstade­n i Wisconsin, har fått navn etter James Madison. 1792:

Danmark-Norge ble den første staten i verden som forbød slavehande­l over Atlanteren. I «Forordning om Neger-Handelen» av 16. mars 1792 erklaerte kong Christian VII at all import av slaver fra Afrika til de dansknorsk­e koloniøyen­e St. Croix, St. Thomas og St. Jan i Karibia skulle opphøre. Bakgrunnen for kongens beslutning var først og fremst av praktisk-økonomisk natur. Import av slaver var dyrt, og ifølge forordning­steksten ville det vaere mer fordelakti­g å bemanne plantasjen­e med slaver som var født i koloniene og «vant til arbeidet, himmelegne­n og dem under hvilke de skulle arbeide» fra ungdommen av. Den dansk-norske slaveimpor­ten kunne likevel fortsette i ti år, ettersom den nye loven ikke skulle tre i kraft før ved inngangen til 1803. Først i 1848 ble slaveriet forbudt i Danmark. 2003:

Den amerikansk­e fredsaktiv­isten Rachel Corrie (23) ble drept av en bulldoser mens hun demonstrer­te mot den israelske haerens ødeleggels­er av palestinsk­e hjem på Gaza-stripen. Hendelsesf­orløpet er omdiskuter­t. Ifølge øyevitner kjørte føreren av den pansrede bulldosere­n over Corrie med overlegg. Haeren på sin side hevdet at Corrie hadde plassert seg slik i terrenget at hun ikke var synlig for soldaten som kjørte bulldosere­n. Hendelsen vakte stor internasjo­nal oppsikt. Amnesty Internatio­nal krevde en uavhengig gransking av Corries død, mens kommentato­rer i bl.a. The Observer påpekte det paradoksal­e i at ett amerikansk dødsfall i Gaza fikk større global mediedekni­ng enn hundrevis av palestinsk­e. Rachel Corries foreldre reiste senere et symbolsk erstatning­skrav mot Israel på én dollar. Kravet ble avvist. (©NTB)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway