Agderposten

Advokat følte seg truet, nå må kvinnen igjen møte i retten

Det begynte med en enkel lavpromill­esak i Agder tingrett, men endte med ny tiltale. Nå venter nok en runde i rettssyste­met for kvinnen i 40-årene.

- Grete Helgebø grete.helgebo@agderposte­n.no

Det var i august 2022 at kvinnen fra den østre delen av Agder, sto tiltalt for to tilfeller av ruskjøring med lave verdier av THC i blodet (virkestoff­et i cannabis), samt for å ha forulempet offentlige tjenesteme­nn.

I tingretten ga hun klart uttrykk for sin mistro til det norske rettsvesen­et. Noe hun viste med å blant annet ikke benytte seg av advokat. I stedet tok hun saken i egne hender med bistand fra en kamerat som kalte seg «venn av retten».

Både kvinnen og hennes hjelper svarte «ja» da dommeren rutinemess­ig spurte om det var innvending­er mot rettens habilitet.

Ingen plankekjør­ing

I utgangspun­ktet var lavpromill­esaken og truslene mot polititjen­estemennen­e en enkel sak å behandle, men det ble alt annet enn plankekjør­ing for påtalejuri­sten og dommeren denne dagen.

Før retten ble satt skal kvinnen gjentatte ganger ha tatt kontakt med påtalejuri­sten. Her skal hun ha kommet med flere utsagn som han oppfattet som trusler.

Skal ha truet aktor

Ifølge den ferske tiltalen skal hun ha kommet med uttalelser som: «Jeg vil opplyse om at aktor bor i samme i by som oss, og likevel så tør han å holde på slik som han gjør». Videre skal hun ha sagt «Han har også familie og barn, hvordan tør han holde på slik».

Noen timer inn i behandling­en, avbrøt imidlertid aktor forhandlin­gene. Han hadde bestemt seg for å anmelde kvinnen, og siden han da ville bli en aktiv part i sak mot henne, fant han det mest hensiktsme­ssig å avslutte.

Dermed ble saken berammet nytt, med en ny aktor.

Bevaepnet politi

Andre gang saken ble behandlet i tingretten, i oktober 2022, møtte bevaepnet politi opp for å holde vakt. Advokat Ole j. Devold hadde fått beskjed om å innfinne seg i rettssal 1 for rå represente­re kvinnen, men hun ville ikke vite av ham.

Men da ha hennes medhjelper ved navn «venn av retten» ble kastet på dør av dommeren, ble likevel Devold god å ha.

Hun vant på alle punkter og ble frifunnet for både promillekj­øring og trusler. Men avgjørelse­n rundt promillekj­øringen ble anket av påtalemynd­igheten.

Ikke ferdig ennå

Lagmannsre­tten var ikke enig med tingretten, og dømte kvinnen til å betale 8.000 kroner i bot.

Nå var det kvinnens tur til å anke – til Høyesteret­t. I begynnelse­n av desember 2023 konkludert­e de med at lagmannsre­ttens dom var riktig; kvinnen må betale 8.000 kroner i bot.

Men saken får fortsatt etterspill. For i mai må hun altså møte i retten igjen – tiltalt for «å ha utøvd vold, trusler, skadeverk eller annen rettsstrid­ig atferd overfor en aktør i rettsvesen­et».

 ?? FOTO: MARIANNE STENE ?? BEVAEPNET: Etter at aktor følte seg truet av kvinnen, møtte bevaepnet politi opp da saken hennes skulle opp på nytt noen måneder senere. Aktor anmeldte kvinnen, og nå må hun møte i retten på nytt.
FOTO: MARIANNE STENE BEVAEPNET: Etter at aktor følte seg truet av kvinnen, møtte bevaepnet politi opp da saken hennes skulle opp på nytt noen måneder senere. Aktor anmeldte kvinnen, og nå må hun møte i retten på nytt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway