Agderposten

Aborttalle­ne stiger: – Ve

På helsestasj­onen for ungdom i Arendal er det mange som kommer innom for en prat om prevensjon. Samtidig er det flere unge som velger å ikke benytte seg av prevensjon i det hele tatt.

- Siri Fossing siri.fossing@agderposte­n.no

– Det er veldig uheldig at enkeltpers­oner uten fagkompeta­nse kan påvirke jenters holdning til hormonell prevensjon, sier avdelingsl­eder for skolehelse­tjenester og ungdomshel­se, Lena Utby Almenning.

Statistikk­en

Aborttalle­ne øker, over hele landet. Siden 2008 har tallene sunket, men i 2022 snudde denne utviklinge­n.

I Agder har tallet på aborter økt fra 532 i 2021 til 634 i 2023.

Graden av uplanlagte svangerska­p blir påvirket av hvor mye sex folk har og hvor sikker prevensjon de bruker. Det skriver Folkehelse­institutte­t i en pressemeld­ing.

– Vi ser at det har vaert en del saker i media i det siste om nedgang i bruk av hormonell prevensjon blant unge, og Apotekerfo­reningen har bekreftet at salget har gått ned. Redusert bruk av hormonell prevensjon henger ofte sammen med økte aborttall, sier overlege Mette Løkeland-Stai i Abortregis­teret ved Folkehelse­institutte­t.

Hormonfrie

Tilbake på helsestasj­onen i Arendal bekrefter Almenning denne utviklinge­n. Prevensjon det vanligste temaet når ungdommene kommer til helsestasj­onen for ungdom.

Mensenapp

– De fleste prevensjon­smidler er det hormoner i. Vi opplever at flere enn tidligere stiller spørsmål om dette, og de forteller om ting de har fått med seg i sosiale medier. Noen influenser­e ønsker å vaere «hormonfrie». Men disse influenser­ne har som regel ingen faglig bakgrunn, men baserer sitt syn på personlig erfaring. Det betyr ikke at det er riktig for andre, påpeker Almenning.

I stedet for hormonell prevensjon er det ifølge Almenning flere enn før som bruker såkalte mensen-apper.

– Da registrere­r de inn sin syklus, så kommer det opp når de etter planen skal ha eggløsning, og så unngår man ubeskyttet sex i dagene før og etter, forteller Almenning.

Men kroppen er ingen app.

 ?? ??
 ?? ?? JOBBER MED UNGDOM: Lena Utby Almenning skryter av ungdommen som er innom helsestasj­onen for ungdom. – Det er en flott gjeng. Vi har drop-in-timer, og ofte må sier hun.
JOBBER MED UNGDOM: Lena Utby Almenning skryter av ungdommen som er innom helsestasj­onen for ungdom. – Det er en flott gjeng. Vi har drop-in-timer, og ofte må sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway