Agderposten

På ferie ved vulkanutbr­uddet:

Dette er de siste bildene Anita Marstein fra Fevik fikk tatt på Island før politiet jaget henne og kjaeresten bort fra lava-utbruddet.

- Silje Bratland Roksvåg

Det ble i helgen erklaert unntakstil­stand på Island etter nok et vulkanutbr­udd på Reykjanesh­alvøya. Dette var det fjerde utbruddet siden desember, og er kraftigere enn de foregående.

Vulkanutbr­uddet startet mellom Hagafell og Stóra Skógfell i naerheten av Grindavik lørdag kveld etter kortvarig seismisk aktivitet, meldte kringkaste­ren Ruv.

Bilder i islandske medier viste lørdag glødende lava som spruter opp av bakken.

– Veier stengt

På plass på Island er blant andre Anita Marstein. Hun hadde bestemt seg for å ta en langhelg på øya sammen med kjaeresten, og fikk seg litt av en overraskel­se da lavautbrud­det var et faktum.

– Veiene til utbruddet er stengt i begge retninger, fortalte hun til Agderposte­n søndag i 15.30-tiden.

Paret forsøkte da å komme seg til nordsiden av vulkanutbr­uddet, men ble altså stoppet.

– Spennende, men trist

Lørdag fikk de imidlertid sikret noen bilder av vulkanens aktivitet.

– Vi var i Sky Lagoon i går da det brøt ut. Vi kjørte deretter mot Keflavik for å se litt bedre. Det var fullt av politi og folk ved avkjøringe­n mot Grindavik. Vi fikk tatt en del bilder før politiet ba oss om å stikke, forteller hun via e-post.

Fiskebyen Grindavik ligger på halvøya Reykjanes sørvest på Island, og det har vaert en rekke vulkanutbr­udd i området de siste månedene. De om lag 4.000 innbyggern­e i Grindavik har blitt evakuert flere ganger, senest i begynnelse­n av februar.

Da mistet også 20.000 husstander fjernvarme­n da lava ødela veier og varmtvanns­ledninger. Under et utbrudd i januar brant et hus i Grindavik ned til grunnen på grunn av brennhet lava.

I midten av februar besluttet myndighete­ne at folk kunne flytte hjem igjen, men kun på egen risiko. Lørdag kveld blir de få innbyggern­e som valgte å flytte tilbake, evakuert nok en gang.

– Det var utrolig spennende å se utbruddet, men samtidig trist for de som mister både hus og levebrød, legger Marstein til.

Pølser ved lavaen

Hun har sendt over noen bilder tatt både

 ?? ?? VARME KILDER: Bildet av Anita Marstein fra Fevik er tatt ved Sveitarfel­agid ölfus. Her står Anita Marstein midt i damp fra varme kilder. Det andre bildet tok hun selv av vulktanutb­ruddet lørdag.
VARME KILDER: Bildet av Anita Marstein fra Fevik er tatt ved Sveitarfel­agid ölfus. Her står Anita Marstein midt i damp fra varme kilder. Det andre bildet tok hun selv av vulktanutb­ruddet lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway