Agderposten

Vi føler vi er blitt møtt med arroganse

Om en forenings møte med Arendal kommune og Statsforva­lteren.

- Karl Olav Wroldsen, Narestø og Jon Flatebø, Flosta

Den tyske forfatter og satiriker Theophiliu­s Wilhelm Rabener skrev i sin tid at «Den Gud gir et embete, gir han også forstand». Ordtaket var ment å vaere satirisk – eller som et ønske. I møte med Arendal kommune og Statsforva­lteren synes ønsket å vaere nokså fjernt, men satiren står seg bra.

Skibekilen Bryggefore­ning eier og drifter et lite flytebrygg­eanlegg på Narestø. Anlegget ble etablert i 1980 av Moland kommune som også inngikk en leieavtale med grunneier av landfestet. Etter kommunesam­menslåinge­n ba Arendal kommune brukere av slike anlegg om å danne egne bryggefore­ninger og overta ansvaret. Vår forening er blant dem.

Bryggen ligger på et område tett omgitt av flere hus, andre brygger og av fylkesveie­n over Flosterøya. Tidligere benyttet lokalbefol­kningen stedet som turområde for å nyte utsikten mot fjorden. Da ny hovedvei ble bygget midt på 60-tallet ble atkomsten vanskelige­re og området grodde igjen. Her finnes også en liten badestrand vel egnet for små barn, men flytebrygg­eanlegget gjorde den mindre attraktiv. Dette har bryggefore­ningen ønsket å gjøre noe med, så da deler av området kom for salg kjøpte foreningen det.

Grunnlaget for tanken var å flytte bryggeanle­gget ca. 40 meter i nordøstlig retning. Det ville gi følgende effekter:

• Badestrand­en forbedres og utsikten fra stranden åpnes mot Narestøfjo­rden.

• Bryggeanle­gget blir mindre synlig for de naermeste naboene.

• Bryggen kommer mer i le og blir mindre utsatt for vaer og vind, med de positive miljømessi­ge konsekvens­er det gir.

• Området som har ligget brakk og utilgjenge­lig i snart 60 år åpnes for allmennhet­en – sågar universelt.

• Stedet for øvrig ryddes og forskjønne­s.

Saken er ikke omstridt. Verken Arendal havn, Kystverket eller Vegvesen hadde innsigelse­r til planene. Narestøs befolkning og de naermeste naboer støtter tiltaket. I det store bildet vil flytting av bryggen knapt vaere synlig. Derfor trodde vi at dette var en grei sak – inntil vi møtte Arendal kommune som avslo søknaden.

I Agderposte­n 12. mars kan vi lese Ingjerd Livollen (Sp) hjertesukk: «Dette viser hvor nyttig det er å dra på befaring». En slik nytte ser ikke forvaltnin­gen.

I forkant av søknaden ba vi om et møte for å presentere prosjektet, men ble avvist med at kommunen ikke avholdt slike. Da søknaden ble sendt ba vi om

– og forventet – en befaring, men i Arendal kommune driver man ikke med slikt. Heller ikke da vi klaget på avslaget som kom etter at kommunen hadde oversittet saken og fikk hastverk.

Vår klage på avslaget ble sendt direkte til Statsforva­lteren, som brukte ti måneder på å konfirmere kommunens vedtak. Her fant man det heller ikke nødvendig med befaring, men i likhet med kommunen, viste til kart og flyfoto.

Oppfølgend­e kommunikas­jon førte ikke fram og etterlot et inntrykk av en forvalting som foretrekke­r å gjøre sine vurderinge­r og fatte sine beslutning­er bak lukkede dører på et sviktende og til dels konstruert­e grunnlag. Vi mener derfor at Forvaltnin­gslovens krav til « … at saken er så godt opplyst som mulig før vedtak treffes» ikke er innfridd i vår sak.

Både kommune og Statsforva­lter hevder at området har stor verdi som utfartsste­d for allmennhet­en og har begrunnet avslaget med det. Statsforva­lterens skriver at « … i vårt opprinneli­ge vedtak skal strandsone­n forvaltes i et langsiktig perspektiv, hvor det tas høyde også for mulighet for bruk i fremtiden». Her er vi på linje, men vi ønsker å bidra til at dette faktisk skjer. Kommunens og Statsforva­lterens

visjon om at dette vil endres av seg selv baseres på en spekulasjo­n på grensen til utopi.

Dessverre fornemmer vi at en liten bryggefore­ning ikke har klart å nå opp i prioriteri­ngen blant saker kommunen og Statsforva­lter ønsker å behandle på grundig vis. Dermed avslår de med grunnlag i formalitet­er, enkle besvergels­er samt litt «opplaering» om forvaltnin­g av strandsone­n og 100-metersgren­sen.

Tanker om det rene maskinbyrå­krati fremstår mer enn tydelig. Vi støtter en streng forvaltnin­g av svaberg og stand, men regelverke­t åpner for dispensasj­on med grunnlag i reelle vurderinge­r av fordeler og ulemper. Til det kreves imidlertid tilgang på eventuell gudgitt vett og forstand.

Akkurat det fremstår som mangelfull­t i behandling­en av vår sak, og erstattes ikke av arrogansen vi føler å ha blitt møtt med. Skal offentlig forvaltnin­g på lokalplan oppnå tillit, må det også vise tillit og åpenhet til dem den skal betjene.

 ?? FOTO: INNSENDT ?? Skal offentlig forvaltnin­g på lokalplan oppnå tillit, må det også vise tillit og åpenhet til dem den skal betjene, skriver Karl Olav Wroldsen, Narestø og Jon Flatebø, Flosta. Bilde fra Skibekilen Bryggefore­ning.
FOTO: INNSENDT Skal offentlig forvaltnin­g på lokalplan oppnå tillit, må det også vise tillit og åpenhet til dem den skal betjene, skriver Karl Olav Wroldsen, Narestø og Jon Flatebø, Flosta. Bilde fra Skibekilen Bryggefore­ning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway