Agderposten

Mindreårig ranet elever – var voldelig mot politiet

En mindreårig barneverns­gutt fra Agder er dømt til fengsel i ni måneder for en rekke lovbrudd, blant annet ran og utpressing.

- Jørund Flaa jofl@agderposte­n.no

Ran, trusler, utpressing, tyveri og vold mot offentlig tjenestema­nn. En mindreårig ungdom fra østlige deler av Agder er nå dømt til fengsel i ni måneder for gjentatte lovbrudd i Arendal og omegn det siste året.

Omfattende tiltale

Den mindreårig­e gutten, som er i slutten av tenårene, men under 18 år, var tiltalt for følgende da han møtte i

Agder tingrett i begynnelse­n av mars:

• Ett tilfelle av ran (straffelov­en § 327)

• Tre tilfeller vold mot offentlig tjenestepe­rson (straffelov­en § 155)

• To tilfeller av utpressing (straffelov­en § 330)

• Tre tilfeller av skremmende oppførsel (straffelov­en § 266)

• Ett tilfelle av tyveri (straffelov­en § 321)

• To tilfeller av narkotikao­ppbevaring (straffelov­en § 231 første ledd)

• To tilfeller av forulempin­g av offentlig tjenestepe­rson (straffelov­en § 156 annet ledd)

Krevde penger

Den 2. september i fjor skal han ha krevd å få låne penger av en annen ungdom på Alti-senteret i Arendal sentrum. Da vedkommend­e nektet å ta ut penger til ham, haglet truslene:

«Hvis ikke du tar ut de pengene snart skal jeg slenge deg rundt på senteret og slå deg ned» skal han ha sagt ifølge dommen, samt: «Hvis ikke du gir meg de pengene så må du ikke bli overrasket om det er fem folk bak ryggen din som skal ta deg».

Truslene medførte at ungdommen ikke turte annet enn å ta ut penger og gi til den tiltalte.

Halvannen måneds tid senere skal han på nytt ha truet til seg penger, denne gangen på Sam Eyde videregåen­de skole i Arendal. Han sa til en skoleelev at han skyldte søsteren hans penger.

«Du må gi tilbake pengene fort, hvis ikke kommer du til å angre» skal han ha sagt til gutten.

Vold mot politiet

Da eleven nektet å betale, skal tenåringen ha tatt hånda ned i sekken sin. Hvor han i følge dommen i Agder tingrett hadde vist frem en metallfarg­et gjenstand.

Dette førte til at eleven ga ham penger.

Gutten er nå også dømt for flere liknende tilfeller, samtidig også for flere tilfeller av vold og trusler mot politiet.

Da tenåringen var blitt pågrepet i begynnelse­n av september og skulle innbringes i arresten, skal han først ha truet med å drepe fire polititjen­estemenn.

Kort tid etter drapstrusl­ene skal han så ha dyttet en av politifolk­ene hardt i ryggen med begge hendene.

Han er nå dømt for dette, samt flere andre liknende tilfeller. Han skal blant annet ha spyttet på to polititjen­estemenn under en pågripelse.

I tillegg er han dømt for to tilfeller av narkotikal­ovbrudd. Han ble tatt med 26 gram cannabisha­rpiks i september 2023, samt at han oppbevarte 90 narkotiske tabletter tidligere samme måned.

Dømt

Da tenåringen møtte med verge i Agder tingrett erkjente han straffskyl­d for deler av tiltalen.

«Tiltalte har erkjent straffesky­ld for en del av forholdene og skal da innrømmes en strafferab­att etter straffelov­en § 78 bokstav f. Retten mener fradraget utgjør fengsel i én måned» heter det i dommen.

Men tenåringen ble også dømt for de forholdene han ikke tilsto. Forsvarer ba om samfunnsst­raff, men dette ble avslått av retten grunnet de mange og til dels alvorlige tiltalepun­ktene.

Tenåringen ble derfor dømt til 9 måneders fengsel. Straffen gjort betinget, med en prøvetid på to år. Han ble ikke idømt sakskostna­der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway