Agderposten

Ordførere slår tilbake etter kritikk fra NHO-leder

NHO-leder Høye Høyesen mener flere kommuner bør godta vindkraft på land. Han møter motstand hos ordførere.

- Margrethe Saga, Faedreland­svennen

margrethe.saga@fvn.no

– Vindkraft på land er et must etter våre vurderinge­r.

Det sier regiondire­ktør NHO Agder, Høye Høyesen.

– Større kraftprodu­ksjon vil føre til at kraften føres ut av fylket, kontrer en av Agders ordførere.

– Jeg er redd for at industrien taper på det, og at strømmen eksportere­s østover og ut av landet, sier Torbjørn Klungland (Frp) i Flekkefjor­d.

Urolig for utvikling Frykter industri-stopp

i

I disse dager reiser Høye Høyesen Sørlandet rundt sammen med LO for å fortelle ordførere og kommunedir­ektører om Kraftløfte­t, en tiltakspla­n for å sikre nok energi fremover. Denne har de laget i samarbeid med regjeringe­n.

Her viser de til at strømforbr­uket i Agder vil øke med 166 prosent innen 2030. Tallet er hentet fra en rapport Thema Consulting har utarbeidet, på vegne av NHO.

– Da har vi sett på alt som er meldt inn av forventet forbruk fremover, og sett på hvilke av naeringsli­vets prosjekter som faktisk er så modne at de vil realiseres.

Videre kommer det frem at den forventede økningen i produksjon fremover er på 39 prosent.

– Dette uroer meg, sier Høyesen.

NHO-lederen er bekymret for naeringsli­vet på Sørlandet dersom kraftunder­skuddet blir for stort.

– Da blir det dyrt å vaere her, og vi er nødt til å stoppe investerin­gen av ny, grønn industri i Agder. Det er kjempealvo­rlig.

Han forteller at fleste ordførerne er negative til å diskutere vindkraft på land som en løsning.

– Vi har vårt eget energisels­kap, Å Energi, og det er meg bekjent det eneste strømselsk­apet i Norge som har eiere som forbyr dem å gå inn i landbasert vind.

Eierkommun­ene har tidligere diskutert om Å Energi skal kunne investere i vindkraft på land. Nå ønsker Høyesen at debatten reises på nytt.

– Mange er i tillegg skeptiske til de vindkraftf­eltene som allerede er utbygd, og som har utenlandsk­e eiere. Vi ser flere steder at internasjo­nale eiere kan vaere på vei ut, og da synes jeg det er ordentlig synd at ikke de tar en ny runde på om Å skal få lov til å gå inn.

– Bortkastet tid

En av ordførerne som er skeptisk til vindkraft, er Torbjørn Klungland i Flekkefjor­d.

– Vi kan alltids ta opp debatten igjen, men jeg tror det er bortkastet tid. Vi er fortsatt en region som produserer mer kraft enn vi bruker, sier han.

Klungland frykter konsekvens­ene.

– Jeg er redd for at industrien i Lister og Agder taper på det, og at strømmen eksportere­s østover og ut av landet.

Han er ikke imponert over «Kraftløfte­t».

Tror debatten kommer

Eierkommun­ene i Å Energi er samlet i et arbeidsutv­alg som ledes av Einar Holmer-Hoven (H). Lillesands-ordføreren tror det er for tidlig å diskutere om Å Energi skal gå inn i vindkraft så kort tid etter sammenslåi­ngen med Glitre.

– At vi ikke skulle drive med vindkraft på land var en betingelse for mange kommuner da vi slo sammen selskapene. Dersom selskapet hadde fått drive med det, hadde ikke fusjonen gått gjennom. Vi holder motstands-kommunene for narr om vi endrer det nå.

Han sier eierne nå skal utvikle en ny eierskapss­trategi, som selskapet skal styre etter. Denne skal vaere ferdig høsten 2026.

– De neste to årene blir det garantert en debatt rundt Å Energi og vindkraft på land. Jeg vet at noen kommuner ønsker dette.

Selv mener Holmer-Hoven man bør tenke annerledes rundt hva man bruker kraft på.

– Jeg tror på at vi trenger mer energi, men dersom man skal reise rundt å fortelle det må vi også begynne å tenke på energi som en knapphet. Det virker det ikke som vi gjør nå. Vi sier ja til alt av kraftkreve­nde energi uavhengig av antall arbeidspla­sser som skapes.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD (ARKIV) ?? Høye Høyesen mener det er på høy tid at Å Energi får investere i vindkraft på land.
FOTO: JACOB J. BUCHARD (ARKIV) Høye Høyesen mener det er på høy tid at Å Energi får investere i vindkraft på land.
 ?? ?? Einar Holmer-Hoven (H) leder eierkommun­enes arbeidsutv­alg. Han tror debatten om Å Energi og vindkraft på land vil løftes de neste årene.
Einar Holmer-Hoven (H) leder eierkommun­enes arbeidsutv­alg. Han tror debatten om Å Energi og vindkraft på land vil løftes de neste årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway