Agderposten

Arendal Venstre krever handlingsp­lan for Skagerrak

Vår tids største utfordring er ikke bare klimakrise­n, men også naturkrise­n med tap av biologisk mangfold. Dette skjer over hele verden, også her.

- Arendal Venstre v/ leder Claes William Olsen og styremedle­m Andreas Brachel

Havet er en viktig ressurs. I tillegg til å vaere viktig for matforsyni­ng, transport og rekreasjon, tar det opp ca. 30 prosent av menneskesk­apt CO2 og over 90 % av den akkumulert­e energien fra klimaendri­ngene i perioden 1971-2010, ifølge FNs Klimapanel.

Vår tids største utfordring er ikke bare klimakrise­n, men også naturkrise­n – tap av det biologiske mangfold. Dette skjer over hele verden, også her i vårt eget nabolag.

Havområdet utenfor kysten

vår, Skagerrak hvor også Oslofjorde­n inngår, hadde rundt år 2000 en markant nedgang i bestanden av en rekke fiskearter som torsk, sei, lyr og kolje. Nedgangen var så dramatisk at Havforskni­ngsinstitu­ttet omtaler den som en kollaps.

Årsakene til kollapsen kan skyldes flere forhold som:

** Forurensin­g: Gjødsling av jordbrukso­mråder og utslipp av kloakk rundt Oslofjorde­n som medfører tilsig av giftstoffe­r og uønskede naeringssa­lter som dras med kyststrømm­en sørvestove­r.

** Klimaendri­nger: Temperatur­en i sjøen har økt. Spesielt torsk er følsom for dette, da det er mindre oksygen på dypere og kaldere vann, og for varmt i øvre vannlag for gyting.

** Overfiske/bunntrålin­g: Moderne båter og utstyr gir stadig mer effektivt fiske. Ny teknologi gjør at hver fisk nå har små sjanser for å bli fullvoksen. Ingen fangstbegr­ensninger gjelder i dag for fritidsfis­kere. Skagerrak er videre et av de mest trålede områdene i verden, og hvilken effekt bunntrålin­g har på økosysteme­t i havet er utilstrekk­elig dokumenter­t. Rekefisket er kvotebelag­t, men effekten av bi-fiske er ikke dokumenter­t. Det er kun i Skagerrak at det er lov å tråle med oppsamling­spose for fisk helt opp til 60 m dyp, som er innenfor torskegyte­feltet.

Bunntrålin­g regnes for øvrig også å ha en negativ klimaeffek­t, da tang og organismer som binder store mengder CO2 blir virvlet opp slik at klimagasse­r føres tilbake til atmosfaere­n.

** Tiltak i strandsone og i sjø: Mange kommuner gir dispensasj­on fra byggeforbu­d i 100-meters sonen, og tiltak som brygger, kaier, strender, bygninger og naeringsvi­rksomhet bygges i stor skala. Livet i fjaera er en viktig del av økosysteme­t i havet, og slike inngrep kan samlet gi en større effekt enn hva vi er klar over.

Situasjone­n vedvarer og forverres, og en rekke arter finnes fortsatt i et beskjedent og synkende antall. Alt håp er imidlertid ikke ute, men det må handles. Havforskni­ngsinstitu­ttet sendte bekymrings­melding til Fiskeridir­ektoratet i juni 2023, og her skriver de at det er mulig å gjenoppbyg­ge lokale bestander av torsk og andre bunnfiskar­ter, men at dette vil ta lang tid og kreve viktige tiltak. Det er derfor helt nødvendig å få et bedre kunnskapsg­runnlag for økosysteme­ne i Skagerrak, for å bedre forvaltnin­gen av ressursene.

Vi må nå følge opp Norsk handlingsp­lan for naturmangf­old, også kalt Stortingsm­elding nr. 14 – Natur for livet, som ble godkjent allerede i 2015. En plan for kyst og hav inngår her, men denne er fulgt altfor dårlig opp.

Prosjektet «Krafttak for kysttorske­n» mellom Fiskeridir­ektoratet, Miljødirek­toratet og Havforskni­ngsinstitu­ttet etter initiativ fra nasjonalpa­rkene i ytre Oslofjord i 2021 ga en rekke anbefalte tiltak som det må jobbes videre med.

Arendal Venstre tar nå initiativ for å få på plass en egen handlingsp­lan for Skagerrak som er vitenskape­lig fundert, før det er for sent. Agder Venstres årsmøte ga nylig sin støtte til dette initiative­t, hvor alle Venstre-lag på Skagerrakk­ysten ble oppfordret til å gi sin tilslutnin­g.

 ?? FOTO: ARENDAL VENSTRE ?? Arendal Venstre tar nå initiativ for å få på plass en egen handlingsp­lan for Skagerrak som er vitenskape­lig fundert, skriver Claes William Olsen og Andreas Brachel.
FOTO: ARENDAL VENSTRE Arendal Venstre tar nå initiativ for å få på plass en egen handlingsp­lan for Skagerrak som er vitenskape­lig fundert, skriver Claes William Olsen og Andreas Brachel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway