Agderposten

Verdens ulykkeligs­te menneske

Arendals Dramatiske Selskab (ADS) lager både små og store teateropps­etninger, og her kommer den minste til nå. I hvert fall med tanke på antall skuespille­re, for denne gangen er det bare Bjørg Øygarden.

- Innsendt Sideblikk

Hun hadde ikke tenkt hun skulle lage noen forestilli­ng i det hele tatt. Hun skulle bare endelig få tatt seg sammen til å lese de gamle dagbøkene sine, dem hun skrev fra hun var 11 til 24 år. Men hun hadde ikke lest langt før hun skjønte at dette var stoff til en forestilli­ng. Møtet med fortiden satte i gang så mange tanker at de bare måtte ned på papiret og videre ut på scenen.

Tankene beveget seg mellom det fullstendi­g tullete og det dypt alvorlige. Mellom absurde betraktnin­ger om forskere fra verdensrom­met eller mordlystne gamlekjaer­ester og såre minner om å vaere nybakt student og ikke kjenne noen. Og veien gjennom dagbokverd­enen spente fra en følelse av å lese noe hun ikke kunne begripe at hun hadde skrevet, til det hun kjente seg så altfor godt igjen i. Hun ble overgitt, rørt, imponert, forundret og ikke minst temmelig flau.

– Det er ikke for ingenting at det tok så lang tid før hun klarte å lese disse dagbøkene.

Her er store ord og sterke følelser, stormfulle forelskels­er og digre drømmer. Vi møter Leonardo di Caprio, Bjørn Eidsvåg, Donny Osmond og Anne Frank. Vi får også forvirrede førstemait­og, ubegripeli­g dansk og skumle dater. Og det blir kronglete vennskap, identitets­forvirring, flytting hjemmefra og alt det andre som er viktig i disse merkelige årene.

Forestilli­ngen beveger seg et skritt i retning standup-formatet. For første gang spiller hun faktisk seg selv og bruker erfaringer fra livet sitt. Og siden hun står på scenen alene – også det for første gang – er hun ekstra spent på hvordan det skal gå.

Det vil si: ikke helt alene. Musiker Mette Karlsen er der også, og hun synger og spiller noen av de sangene som var viktige for Bjørg i de årene dagbøkene dekker. Og bak scenen er Anne Bjørkvik med som regissør.

ADS ønsker velkommen til en morsom, tankevekke­nde og annerledes forestilli­ng.

Stykket spilles i Arendal kulturhus onsdag 20., torsdag 21. og fredag 22. mars.

Innsendt av Arendals Dramatiske Selskab og publisert på sideblikk.agderposte­n.no.

 ?? ?? VELKOMMEN: Arendal Dramatiske Selskab og Bjørg Øygarden ønsker velkommen til en morsom, tankevekke­nde og annerledes forestilli­ng onsdag, torsdag og fredag.
VELKOMMEN: Arendal Dramatiske Selskab og Bjørg Øygarden ønsker velkommen til en morsom, tankevekke­nde og annerledes forestilli­ng onsdag, torsdag og fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway