Agderposten

DET HENDTE

-

1514:

Kong Manuel I av Portugal skjenket en hvit elefant i gave til den nykronede pave Pius X. Den rundt fire år gamle indiske elefanten var ankommet Roma med skip fra Lisboa. Paven skal ha blitt svaert begeistret for elefanten, som han døpte Hanno og utropte til sin favoritt blant dyrene i det pavelige menasjerie­t. Dessverre døde Hanno av et mageonde to år senere, og elefanten ble gravlagt i Vatikansta­ten. Uttrykket «hvite elefanter» viser i alminnelig­het til prosjekter som er lite baerekraft­ige, eller eiendeler som er til mer bry enn nytte for eieren. Det har rot i den østasiatis­ke tradisjone­n for å holde hvite elefanter ved kongehusen­e. Å få en slik elefant i gave var ansett som både en stor aere og en stor belastning. Dyret var svaert dyrt å holde, men ettersom det var hellig, kunne det ikke settes til noen form for arbeid. 2004:

Den verste trafikkuly­kken i finsk historie inntraff på E75 ved Äänekoski, da en turistbuss med 36 passasjere­r kolliderte med en møtende trailer. Ulykken skjedde da trailerens tilhenger fikk sleng på det glatte føret og traff bussen rett forfra. 23 personer, inkludert sjåføren, mistet livet i sammenstøt­et. Alle de øvrige 14 i bussen fikk store skader. Mange av de omkomne var ungdommer på vei til skiferie ved vinterspor­tsstedet Ruka. En undersøkel­seskommisj­on slo fast at føreren av traileren hadde holdt for høy hastighet og dessuten led av søvnunders­kudd på grunn av arbeidsgiv­erens stramme tidtabelle­r. I 2006 ble sjåføren dømt til tre måneders betinget fengsel for uaktsomt drap. Selskapet som eide traileren, fikk en bot på 10.000 euro. Umiddelbar­t etter ulykken ble det erklaert landesorg i Finland.

2018:

Klodens siste hanndyr av arten nordlig hvitt neshorn, 45 år gamle Sudan, døde i fangenskap i Kenya. Dermed var arten i praksis utryddet, ettersom de to eneste gjenvaeren­de eksemplare­ne er hunndyr. Nordlig hvitt neshorn er en undergrupp­e av hvitt neshorn. På grunn av artens status som akutt utrydnings­truet, var den siste hannen bevoktet døgnet rundt av vaepnede vakter. Likevel måtte Sudan avlives på grunn av sykdom. Forsøk på kunstig befruktnin­g av de to siste hunnene med saed fra Sudan og andre hanner har foreløpig ikke ført fram. Ifølge Store norske leksikon består neshornfam­ilien av fem arter som alle er truet av utryddelse, hovedsakel­ig på grunn av krypskytin­g og ødeleggels­e av leveområde­r. Man regner med at det i 1960 var rundt 2000 ville individer igjen av arten nordlig hvitt neshorn. I 1975 var antallet skrumpet til 500. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway