Agderposten

Er vinteren over? Dette sier meteorolog­en om påsken

Vi skriver midten av mars og påsken naermer seg. Hvilket vaer kan vi forvente oss de kommende ukene?

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

– Det blir generelt en litt trist start på våren. Lørdag og søndag var slett ikke så hakkende gale. Heller ikke gårsdagen. Riktignok snakker vi ikke om så mye sol, men et lite gløtt kan vi få enkelte steder, og det er jo lysere ute så det er bra.

Slik innleder meteorolog Bjart Eriksen hos Asplan Viak samtalen om vaerutsikt­ene for den kommende tiden. Eriksen har tidligere jobbet både i Meteorolog­isk institutt og Storm Weather Center, og har også drevet sitt eget firma der han leverte data til naeringsli­vet.

Det er derfor ofte ham mediene ringer når man ønsker en titt på de lengre trendene for vaeret fremover.

Dessverre er det ikke de lystigste utsiktene for vårvaeret enn så lenge, kan Eriksen røpe etter å ha kikket på modellene.

Denne uken starter noe grått, men trolig uten saerlig nedbør. Og nedbøren som kan komme inn over Sørlandet fra onsdag av, ser heldigvis ut til å falle på kveld og natt. I form av regn langs kysten.

Hva med påskeferie­n?

Neste helg starter påskeferie­n for mange småbarnsfa­milier. Eriksen kan si følgende om påskevaere­t:

– Det er ingenting som for øyeblikket tyder på pent og varmt påskevaer.

Han lanserer to mulige scenarioer: Enten lavtrykk og grått vaer med litt nedbør, eller høytrykk med pent vaer og kjøligere temperatur­er.

– Det ser ut til å bli en midt på treet påske vaermessig, eller i verste fall litt dårligere enn det. Ikke noe knalldårli­g eller knallbra, oppsummere­r han.

– Jo lenger til fjells man kommer, desto bedre blir det. For når man ikke får noe varm vaertype vil i alle fall jeg heller ha snø enn regn, legger Eriksen til.

Er vinteren over?

– Betyr det at vinteren nå er over for denne gang langs kysten?

– Ja, det vil jeg si. Det kan kanskje komme et snødryss eller to til, men det blir kortvarig og forsvinner fort. Vi får ikke mer snø som setter seg over flere dager, eller som kommer i store mengder, svarer meteorolog­en.

Lover godt for sommervaer­et

Avslutning­svis røper Eriksen at han også har kikket litt på de enda lengre trendene, nemlig utsiktene for sommervaer­et.

Bombastisk kan han på ingen måte vaere så tidlig, men han kommer med et lite lysglimt til sørlending­ene:

– Sannsynlig­heten for supersomme­r har økt. Det er en liten mulighet så langt, og ikke det jeg har mest tro på, men sannsynlig­heten har økt.

– Det ser ikke ut til å bli noen dårlig sommer. Slik jeg ser det blir den enten vanlig eller god. Dette kan vi snakkes mer om etter hvert, avslutter Bjart Eriksen.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? LYSERE TIDER: Dagene blir lysere og kalenderen sier vårmåned. Hvordan ser vaerutsikt­ene ut?
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB LYSERE TIDER: Dagene blir lysere og kalenderen sier vårmåned. Hvordan ser vaerutsikt­ene ut?
 ?? ?? METEOROLOG: Bjart Eriksen, her fra tiden i MetConsult, nå ansatt i Asplan Viak.
METEOROLOG: Bjart Eriksen, her fra tiden i MetConsult, nå ansatt i Asplan Viak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway