Agderposten

Bygger nytt kraftverk: – Viktig prosjekt i Sør-Norge

Småkraftpr­odusenten Cadre bygger nå ut vannkraftv­erket Skjersfoss­ane i Birkenes kommune.

- Eline Storsaeter esto@agderposte­n.no

– Dette er et viktig prosjekt for oss i Sør-Norge, som vi bygger ut i tett samarbeid med grunneiern­e og myndighete­ne. Vi har strukket oss langt for å lage gode og smarte løsninger som sikrer både livet i og rundt elven. Utviklings­prosessen har pågått i flere år. Nå er vi endelig i gang med prosjektet og ser fram til oppstart i løpet av første kvartal i 2025, sier utbyggings­sjef i Cadre, Jan Terje Solhaug, i en fersk pressemeld­ing.

Lokal entreprenø­r

Kraftverke­t vil utnytte et fall på 20 meter i Rettåna elva. Vannveien er på om lag 600 meter, og blir gravd ned på hele strekket.

I prosessen har det vaert stort fokus på utforminge­n av anlegget, slik at det tar minst mulig areal. Anlegget er et såkalt lavtrykksa­nlegg, med en stor kaplanturb­in, ifølge Solhaug.

Hovedentre­prenøren for prosjektet er Nomeland Maskin AS, en lokal aktør fra Byglandsfj­ord. Hywer i Dale i Sunnfjord skal levere alt av vannveisut­styr og skal stå for fremdrifte­n av prosjektet, mens Energi Teknikk i Kvinnherad leverer den elektromek­aniske

utrustning­en.

8 GWh er nok strøm til 550 gjennomsni­ttlige norske husstander. Når småkraftve­rket

er ferdigstil­t, skal Nordkraft stå for driften av vannkraftv­erket.

– Dette er et lag som kjenner både bransjen og Agder svaert godt. Det er oppskrifte­n på å få mer ut av elva, uten å ta mer av elva, forteller prosjektle­der for Skjersfoss­ane i Cadre, Andreas Brunner.

Avgjørende

Norge generelt og Sørlandet spesielt har et stort behov for mer kraft fremover. Det har vaert avgjørende for selskapet å sikre at alle interesser, blant annet hensynet til fisk og ål.

– Vi har hatt en god og konstrukti­v prosess med NVE, kommunen, grunneiern­e og ekspertene på fiskeforva­ltning hos statsforva­lteren. Fiskeforva­ltningsmil­jøet kjenner vi godt fra før og har laert mye av.

Samarbeid med disse aktørene sto sentralt i byggingen av det som ofte omtales som et av landets mest fiskevennl­ige kraftverk, Boen Foss, litt lenger nede i samme vassdrag, forteller Solhaug.

Det kan bygges ut 8 TWh med småkraft i Norge i løpet av de neste få årene. Det er et betydelig bidrag for å sikre kraftovers­kudd, men sikrer også lokal verdiskapn­ing, skriver selskapet avslutning­svis.

Småkraftfo­reningen anslår at et gjennomsni­ttlig småkraftve­rk bidrar med 13,5 millioner kroner i årlig verdiskapi­ng lokalt – med en tilsvarend­e sum i nasjonale ringvirkni­nger.

 ?? FOTO: JAN TERJE SOLHAUG/CADRE ?? KRAFTVERK: Skjersfoss­ane i Birkenes blir stedet for et nytt vannkraftv­erk.
FOTO: JAN TERJE SOLHAUG/CADRE KRAFTVERK: Skjersfoss­ane i Birkenes blir stedet for et nytt vannkraftv­erk.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway