Agderposten

Frykter for populaert tilbud etter pengekutt

Helsedirek­toratets pengekutt kan få store konsekvens­er for lavterskel-tilbudet i Grimstad.

- Marianne Stene marianne.stene@agderposte­n.no

– Vi vet vi gjør en forskjell for vår brukergrup­pe. Stenger vi ned, vil noen miste sitt ankerfeste i livet, sier daglig leder ved Sammen-senteret i Grimstad, Cecilie Hauge.

Mandag kom beskjeden om at Helsedirek­toratet reduserer tilskuddet til IOGTs lavterskel­tilbud innen rus og psykisk, de såkalte sammen-sentra, med 1,7 millioner kroner.

– Sammen med redusert momskompen­sasjon på 300.000 kroner vil vi ha to millioner kroner mindre å rutte med i de tre neste årene, sier Hauge.

Hun er altså daglig leder ved «sammen-senteret» i Grimstad. På landsbasis er det tre slike sentra til; i Haugesund, Bergen og Kristiansa­nd.

– Konsekvens­en av dette er at vi må legge ned driften ved to av sentrene, sier Hauge.

Hvilke av disse som vil bli berørt av kuttet fra Helsedirek­toratet, er foreløpig usikkert. 15. april vil sentralsty­ret i IOGT ta en beslutning på dette.

Mange besøker senteret

Ifølge Hauge er Sammen-senteret i Grimstad det eneste lavterskel­tilbudet inne rus og psykisk helse i kommunen som har åpent hver ukedag (med unntak av tirsdag).

– Hver dag er det mellom 30–70 personer innom oss. Noen i tung rus/psykiatri, mens andre søker sosialt samvaer for å ikke føle på ensomhet og utenforska­p, forteller Hauge.

– Vi trenger all den hjelp vi kan få for at senteret vårt ikke blir stengt ned, sier hun.

Det Grimstad adressetid­ende som omtalte saken først.

Trenger penger nå

Avisa skriver at senteret også trenger penger for å drive ut året. Derfor har alle de fire daglige lederne nå opprettet lokale spleiser, for å få hjelp.

– Hvert senter trenger 500.000 kroner i året for å klare seg. Vi har ikke fått noe saerlig støtte fra kommunen, vi håper at vi kan få noe hjelp derfra, sier Hauge til Grimstad adressetid­ende.

Leder i helse og oppvekstut­valget i Grimstad kommune, Dagfinn Fløystad (KrF) uttaler at det ikke er lett for kommunen å gå inn å dekke noe staten har finansiert og så plutselig bortfaller.

– Nesten helt uforståeli­g

– Vi syns det er en dårlig sak, for det utgjør et viktig tilbud i sentrum av Grimstad, for noen mennesker som trenger det. Og det er veldig beklagelig hvis IOGT ikke klarer å oppretthol­de det. Vi syns det er en uheldig måte å drive tilskudd på, å vaere så uforutsigb­ar, sier Fløystad til avisa.

Ordfører Beate Skretting understrek­er viktighete­n av Sammen-senteret, og mener at direktorat­et har skapt en stor uforutsigb­arhet ved å kutte støtten midt i et driftsår.

– Det er nesten helt uforståeli­g. Jeg har hatt dialog med Hauge ved Sammen-senteret og ser på muligheter for bistå politisk opp mot våre kontakter i Oslo. Her mener jeg at regjeringe­n ikke kan løpe fra ansvaret og med det skyve kostnaden over på kommunen eller andre. For Sammen-senteret er et svaert viktig tilbud i kommunen vår, og det vil vaere veldig uheldig om tilbudet reduseres eller i verste fall avvikles, sier ordføreren til avisa.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? MÅ KANSKJE STENGE: Sammen-senteret er et kjaert samlingspu­nkt for mange som sliter med rus og/eller psykiatri i Grimstad. Nå er det ikke sikkert de har penger nok til å holde åpent.
FOTO: PRIVAT MÅ KANSKJE STENGE: Sammen-senteret er et kjaert samlingspu­nkt for mange som sliter med rus og/eller psykiatri i Grimstad. Nå er det ikke sikkert de har penger nok til å holde åpent.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? TRIST: Daglig leder Cecilie Hauge er redd pengekutte­t vil medføre at Sammen-senteret i Grimstad legges ned.
FOTO: PRIVAT TRIST: Daglig leder Cecilie Hauge er redd pengekutte­t vil medføre at Sammen-senteret i Grimstad legges ned.
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? SER PÅ MULIGHETER: Ordfører i Grimstad, Beate Skretting, mener at regjeringe­n ikke løpe fra ansvaret sitt. Nå ser hun på muligheter for å bevare lavtersekt­ilbudet i Grimstad.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL SER PÅ MULIGHETER: Ordfører i Grimstad, Beate Skretting, mener at regjeringe­n ikke løpe fra ansvaret sitt. Nå ser hun på muligheter for å bevare lavtersekt­ilbudet i Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway