Agderposten

Marianne jobber 80 pr

Marianne Collier Lysø har fri hver fredag, men får utbetalt full lønn. – Det er første gang vi har prøvd denne ordningen og vi er super fornøyd, sier daglig leder Sølvi Nyheim.

- Tone Lensebakke­n, forbrukerj­ournalist forbruker@pmsor.no

– Det er første gang vi har prøvd denne ordningen og vi er superfornø­yd, sier daglig leder Sølvi Nyheim

Knapphet på arbeidskra­ft og store krevende omstilling­er. Noen jobber gledelig til de er over 70 år, mens noen pensjonere­r seg som 62-åring eller enda tidligere. Hvordan arbeidspla­ssen tilrettele­gger når man blir eldre er et spørsmål mange stiller seg.

Det er et drøyt år siden Marianne Collier Lysø fikk mulighet til å jobbe fire dager i uka, men allikevel heve full lønn.

– Det er jo en gullkantet avtale når man blir eldre. Det tok tid før det gikk opp for meg hvor heldig jeg er. Jeg trodde nesten ikke det var sant. Samme lønn og en fridag i uka. Sprøtt bra tiltak, smiler 63-åringen.

– Det er første gang vi har dette i vår barnehage og vi er så super fornøyde. Vi er så positive til dette, det er jo Marianne også. Vi setter umåtelig pris på henne og vi er så glad for å ha henne her, sier Sølvi Nyheim, daglig leder i Espira Kulturstie­n barnehage.

Agder og Telemark har ordningen

Collier Lysø jobber som pedagogisk medarbeide­r i Espira Kulturstie­n barnehage på Skotfoss i Telemark.

Barnehagen er medlem av PBL (Private Barnehager­s Landsforbu­nd). Forbundet innførte seniortilt­aket i forbindels­e med hovedoppgj­øret i 2012. Dette er et kollektivt tiltak hvor kan arbeidstak­ere som oppfyller kravene til ordningen kan velge å jobbe 80 prosent stilling med 100 prosent lønn. Kostnader for arbeidsgiv­er vil dekkes av AFP-fondet.

– Bakgrunnen var at vi ønsket å gi barnehagea­nsatte over 62 år bedre forutsetni­nger for å kunne stå lenger i jobb. Når alternativ­et var å ta ut tidligpens­jon gjennom AFP, ble dette for en del ansatte mer attraktivt, sier Marius Iversen, direktør for kommunikas­jon og samfunnsko­ntakt i PBL.

I dag er det om lag 500 ansatte som benytter seg av ordningen i Private Barnehager­s Landsforbu­nd. Forbundet har 1.911 medlemsbar­nehager, hvorav 1.642 inngår i PBLs tariffområ­de.

– Vi har 52 medlemsbar­nehager i Telemark og 135 i Agder, hvorav henholdsvi­s 49 og 120 er i PBLs tariffområ­de, sier Iversen.

– Vi søkte PBL før Marianne fylte 62. Sånn det fungerer for oss nå er at vi får refundert de siste 20 prosentene av hennes lønn fra forbundet.

– En drøm

Collier Lysø er rød i kinna og setter seg ned inne på personalro­mmet i barnehagen. Hun kommer rett fra svømming med barna.

– Vi er så heldig å ha eget basseng her. Og det er gøy både for barna og oss, smiler hun.

Hun er full av energi og forteller at hun gleder seg til hver dag på jobb.

– Jeg elsker å gå på jobb. Det er en glede å komme hit. Men det er klart at når man blir eldre så blir ting tyngre, både med tanke på den daglige slitasjen, lyd og støy. Jeg har vaert heldig å ha god helse, men man vet jo aldri hvor lenge det varer. Derfor har det vaert en drøm å kunne få den ene dagen som en hviledag og pleie seg selv litt. Da er jeg 110 prosent på jobb de andre dagene jeg er her.

Håper å stå helt ut

Nyheim på Skotfoss synes denne seniorpoli­tikken burde vaere en del av hverdagen for alle arbeidsgiv­ere.

– Det fint å kunne ta vare på de ansatte på denne måten. Vi har et godt arbeidsmil­jø her fra før og jeg tenker at dette er med på å gjøre det enda bedre når vi tilrettele­gger slik.

– Jeg har pensjonsal­der på 67 år og tenker å stå helt ut. Men, jeg ser ikke bort fra at jeg strekker det enda lenger. Jeg trives jo så godt her. Jeg setter så stor pris på denne ordningen og synes det er sørgelig at dette tiltaket ikke er for alle som ønsker å stå i jobb lenge, sier Collier Lysø.

– Dette må vi kjempe for å be

 ?? ?? STORTRIVES: Marianne Collier Lysø gleder seg til hver dag på jobb.
STORTRIVES: Marianne Collier Lysø gleder seg til hver dag på jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway