Agderposten

Osent, men får full lønn

-

holde.

Iversen forteller at dette har vaert en ordning som mange ansatte har satt pris på.

– Men nå som både folketrygd­en og de ulike pensjonsor­dningene i arbeidsliv­et i stadig økende grad er innrettet for at folk skal jobbe mer og ikke mindre, er det naturlig at ordninger som dette fases ut. Og det er vi enige med fagforenin­gene om at skal skje.

Det PBL og fagforenin­gene ble enige om i hovedoppgj­øret 2022, var at ansatte som blir omfattet av ny AFP ikke vil vaere med i ordningen.

– Det ser per i dag ut til at dette gjelder ansatte født i 1968 eller senere. De som er inne i ordningen, vil fortsette i den, sier Iversen.

Gjør tiltak

– At flere står lenger i arbeid er en av flere viktige faktorer for å sikre kvalifiser­t arbeidskra­ft nå og i framtiden. NHO har derfor satt temaet høyt på dagsorden, sier Elin MathiesenS­eniorrådgi­ver, Avdeling arbeidsliv NHO.

– Vår medlemsund­ersøkelse fra juni 2023 viste at 60 prosent av bedriftene gjør tiltak for lengre arbeidsliv. Det kom også fram at 11 prosent har satt mål om økt avgangsald­er, sier Mathiesen.

Ordningen som PBL har for sine medlemmer kjenner hun ikke til at bedriftene har.

– Jeg kjenner ikke til noen bedrifter som har dette som tiltak nå, så jeg tror det er lite utbredt. Før pensjonsre­formen i 2011 var det nok noen bedrifter som hadde liknende ordninger men omlegginge­n av AFP i 2011 gjorde det mindre aktuelt. Det er ikke denne type ordninger vi anbefaler.

For å få flere til å stå lenger i jobb anbefaler vi heller å følge de ti rådene NHO har til arbeidsgiv­erne, sier Mathiesen.

14 ekstra feriedager

I Arbeids- og velferdset­aten (den statlige delen av NAV) har de følgende seniorpoli­tiske tiltak:

– Man har rett til 14 seniordage­r per år fra året man fyller 62 år. Dagene gis som fridager med lønn, opplyser NAV direktør i Vestfold og Telemark, Anders Anundsen.

Åtte dager er avtalt gjennom Hovedtarif­favtalene for Akademiker­ne og Unio eller LO/YS. Seks dager er avtalt mellom partene i Arbeids- og velferdset­aten.

Seniordage­ne kommer i tillegg til ekstra ferieuke for arbeidstak­ere over 60 år.

 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N ??
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N
 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N ?? FØRSTE GANG: Det er første gang vi har prøvd denne ordningen og vi er super fornøyd, sier daglig leder Sølvi Nyheim.
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N FØRSTE GANG: Det er første gang vi har prøvd denne ordningen og vi er super fornøyd, sier daglig leder Sølvi Nyheim.
 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N ?? GODT ARBEIDSMIL­JØ: Marianne Collier Lysø og Sølvi Nyheim i Espira Kulturstie­n barnehage.
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N GODT ARBEIDSMIL­JØ: Marianne Collier Lysø og Sølvi Nyheim i Espira Kulturstie­n barnehage.
 ?? ??
 ?? ?? SVARER: Marius Iversen, direktør for kommunikas­jon og samfunnsko­ntakt i PBL.
SVARER: Marius Iversen, direktør for kommunikas­jon og samfunnsko­ntakt i PBL.
 ?? ?? FORKLARER: Elin Mathiesen, seniorrådg­iver, Avdeling arbeidsliv NHO
FORKLARER: Elin Mathiesen, seniorrådg­iver, Avdeling arbeidsliv NHO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway