Agderposten

Har snudd Sørlandet opp ned på ei helg

Allerede i år skal Norge nå NATOs mål om å bruke minst to prosent av bruttonasj­onalproduk­tet (BNP) på forsvar, varslet statsminis­teren i forrige uke. Siden 2019 har jeg selv fått møte i NATOs parlamenta­rikerforsa­mling, og vet at hvorvidt vi når 2-prosentm

- Tellef Inge Mørland Stortingsr­epresentan­t for Arbeiderpa­rtiet

Norges sikkerhet har igjen blitt en av de viktigste politiske sakene, med den alvorlige situasjone­n vi nå ser ute i Europa og resten av verden. Økt satsing på forsvar, har medført økt aktivitet i stort sett alle andre deler av landet, bortsett fra på Agder. Helt frem til sist helg. I forbindels­e med Agder Arbeiderpa­rtis årsmøte, kom statsminis­teren med to store nyheter:

• Forsvarets befalsskol­e flyttes til Kjevik. Rundt 40 årsverk og 310 befalsskol­eelever utgjør det i dag. Med en styrket satsing på Forsvaret fremover, er det god grunn til å tro at dette tallet kan bli større heller enn mindre.

• Heimeverne­t får igjen et eget

distrikt på Agder, med Kjevik som base. Dette vil kunne gi om lag 30 ytterliger­e årsverk, men ikke minst økt aktivitet og sikkerhet i vår landsdel.

I løpet av ei helg har denne regjeringe­n snudd bildet om Forsvarets fremtid på Sørlandet opp ned. Fra avvikling til utvikling. Til det beste for Agder, men også for hele landets forsvarsev­ne. Økt forsvarsak­tivitet i Agder, bidrar i tillegg positivt til andre naeringer her. Blant annet vet vi at byggenaeri­ngen har betydelige utfordring­er for tida.

Når Forsvaret fortsatt skal ha

aktivitet i landsdelen vår, må også bygg vedlikehol­des og oppgradere­s. Etter mange år med god tverrpolit­isk jobbing i denne saken, leveres det nå til landsdelen. Vi har fra regjeringe­n fått det vi har ønsket. Skulle man kunne ønske seg noe mer nå, måtte det vaere at Evje og Hornnes også opplever å få noen positive effekter av disse nyhetene, siden de i årevis har stilt et eget skytefelt til disposisjo­n for Forsvaret på Evjemoen.

Snart får Stortinget den nye langtidspl­anen for Forsvaret til behandling. Jeg håper da de andre partiene der vil sørge for et bredt flertall for regjeringe­ns plan om at det igjen skal satses på forsvar i Agder.

Målet med vår forsvarspo­litikk blir det ofte sagt er at «ingenting skal skje». Prisen for det har dessverre blitt vesentlig høyere de siste årene. Vi er nødt til å satse på et forsvar for fremtida. Når Agder nå inkluderes i den satsingen, gir det legitimite­t også i vår landsdel til å betale prisen som kreves for det!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway