Agderposten

DET HENDTE

-

1828:

Under en fuktig aften i ungdommen skal Henrik Ibsen ha røpet for to kamerater at hans far slett ikke var Knud Ibsen, men morens ungdomsfla­mme, en politiker og dikter fra Telemark. Siden nevnte han aldri saken igjen. Ifølge Ibsen-biograf Robert Ferguson fikk historien likevel en slags fortsettel­se mange tiår senere. En gang mot slutten av Ibsens liv mottok hans sønn Sigurd en kopi av farens dåpsattest i posten. Avsenderen forklarte at han hadde vaert hos en urmaker og hentet klokken sin, som var levert inn til reparasjon. Da han kom hjem og skulle pakke ut klokken, oppdaget han at innpakning­spapiret var høyst uvanlig. Papiret var Henrik Ibsens dåpsattest, der det sto at han var født i Skien 20. mars 1828 – som sønn av ekteparet Knud og Marichen Altenburg Ibsen.

1852:

Harriet Beecher Stowes roman «Onkel Toms hytte» kom ut i USA. Fortelling­en om den saktmodige Onkel Tom og hans medslaver i Kentucky skulle bli verdens mestselgen­de roman i det 19. århundre, og ifølge Wikipedia den mestselgen­de boka i USA nest etter Bibelen. Sjubarnsmo­ren Harriet Beecher Stowe var laerer, journalist og lidenskape­lig slaverimot­stander. Den samlede produksjon­en hennes omfatter 30 bøker. Inspirasjo­nen til «Onkel

Toms hytte» skal hun ha fått etter å ha lest memoarene til Josiah Henson, en rømt slave som hadde etablert seg som pastor i Canada. Det er blitt hevdet at Stowes bok bidro til avskaffels­en av slaveriet i Amerika. I nyere tid er romanen blitt kritisert for å spille på herregårds­romanens melodramat­iske strenger og for å skape sentimenta­le stereotypi­er av svarte amerikaner­e. 2003:

En invasjonss­tyrke ledet av USA innledet bombingen av Bagdad og andre mål i Irak. Hensikten med operasjone­n var å styrte president Saddam Hussein og tvinge fram et regimeskif­te i landet. Allerede 9. april hadde invasjonss­tyrken vunnet kontroll over Bagdad, og 1. mai erklaerte president George W. Bush at de militaere operasjone­ne i hovedsak var avsluttet. 14. desember samme år ble Saddam Hussein tatt til fange. Bush-administra­sjonen begrunnet invasjonen av Irak med at Saddam var i besittelse av masseødele­ggelsesvåp­en og følgelig represente­rte en global sikkerhets­trussel. Oppfatning­en fikk ikke støtte av FNs sikkerhets­råd, ettersom FNs våpeninspe­ktører ikke hadde funnet tegn til at Irak hadde utviklet slike våpen. Det ble senere avdekket at Bush-administra­sjonen opplysning­er om Iraks våpenarsen­al var feilaktige. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway