Agderposten

Her er pengeliste­n til folke valgte

Stortings registeret over politikern­es verv og økonomiske interesser er ute. Våre folkevalgt­e har få verv, men oversikten avslører Marius A. Nilsens (Frp) ukjente fortid som kosttilsku­dd sg r ü n der.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

1. mars trådte de nye aksjeregle­ne for rikspoliti­kere i kraft.

På grunn av de mange aksjesaken­e, og stor oppmerksom­het rundt de folkevalgt­es økonomiske interesser, ble det fra denne datoen obligatori­sk å oppdatere verv, økonomiske interesser og gaver mye hyppigere. I tillegg forpliktes også statssekre­taerer og politiske rådgivere å melde inn. Ordningen gjaldt før bare ministere og stortingsp­olitikere.

Det oppdaterte registeret viser at stortingsp­olitikerne fra Aust-Agder har relativt få interesser og bindinger.

Helsekost-gründer

Marius A. Nilsen (Frp) fra Grimstad er den som har den fyldigste oversikten.

Han står oppført som eier i selskapet Smite AS. Det startet han opp i 2014 under navnet Hjernetopp­en AS med et innskudd på 60.000 kroner.

– Det er et inaktivt selskap. For mange år siden startet jeg det med tanke på å drive naering i tillegg til vanlig jobb. Det er ikke noe aktivitet i selskapet i dag, sier han til Agderposte­n.

Formålet til selskapet er ifølge Brønnøysun­dregistren­e å drive postordre og internetth­andel, samt aksjehande­l og konsulentv­irksomhet. I starten la Nilsen vekt på helsekost, men etter stortingsv­alget 2021 endret han navn på selskapet og gikk over til en mer generell beskrivels­e av formålet.

Nilsen sier han var inspirert av selvhjelps- og livsstilsg­uruen Tim Ferriss. Amerikaner­en hadde stor suksess med internettb­asert salg av helsekost. Senere skrev han boka «The 4-Hour Workweek» som solgte over 2 millioner eksemplare­r.

– Han laget et kosttilsku­dd som skulle gjøre folk mer mentalt klare, og jeg ville prøve det samme. Det kom så langt at jeg var i kontakt med farmasisel­skaper for å utvikle mitt eget, men fikk ikke til å gjøre det skikkelig. Derfor har det forblitt et sovende selskap, sier Nilsen.

Solgte aksjer, valgte fond

Nilsen eier også mindre aksjeposte­r i flyselskap­et Norwegian, industrite­knologisel­skapene Hexagon Purus og Hydrogen Pro, samt droneselsk­apet Nordic Unmanned, ifølge registeret.

– Før jeg ble valgt inn på Stortinget drev jeg aktivt med aksjehande­l. Reglene for bindinger er ganske strenge, og det ble en del oppmerksom­het rundt det, så derfor ønsket jeg ikke å ha aksjer folk ville stille spørsmål ved. Derfor har jeg solgt det aller meste og satt pengene i fond i stedet, sier han.

Nilsen er for åpenhet rundt politikern­es økonomiske interesser.

– Det er viktig at vi har et fornuftig sett med regler. Problemet før var at mange ikke fulgte reglene, men nå er de skjerpet inn. Det er bra, sier han.

Engasjert i antislaver­i

Av de øvrige faste stortingsr­epresentan­tene fra Aust-Agder har Svein Harberg oppført at han er styremedle­m i Fjaereheia Amfi AS. Der mottar han et honorar på 24.000 kroner i året. Gro-Anita Mykjåland (Sp) har kun registrert ulønnet verv som sentralsty­remedlem i Senterpart­iet.

Tellef Inge Mørland (Ap) har ikke oppgitt annet enn at han har permisjon fra jobben i Sparebanke­n Sør.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fra Evje og Hornnes er valgt inn fra Vest-Agder. I registeret står han oppført som styremedle­m i Antislaver­iselskapet, et ulønnet verv.

– Det er ikke aktivt, dessverre, sier Ropstad.

Antislaver­iselskapet er en norsk avdeling av «The Anti Slavery Society», en ideell organisasj­on som jobber for å beskytte menneskere­ttigheter. Den norske avdelingen er ifølge Ropstad ikkeeksist­erende per dags dato.

– Det var et veldig bra opplegg. Jeg har jobbet mye med antislaver­i og bekjempe menneskeha­ndel, så det er synd, sier Ropstad.

Vil rydde opp

Han sier det er veldig bra at det har blitt strengere regler for de folkevalgt­e.

– Jeg var ikke klar over at vervet fortsatt var registrert,

så her må jeg inn og rydde opp. Vi får jevnlig påminnelse om å legge til nye verv, men ikke at vi må slette inaktive roller. Det er fornuftig å ha en slik oversikt, gitt alle sakene som har vaert, sier Ropstad.

Den tidligere KrF-lederen sier det har vaert et aktivt valg å ikke ha eierandele­r, aksjer eller verv.

– Som folkevalgt er det greit å slippe slike interessek­onflikter, sier han.

 ?? ?? HAR SOLGT SEG UT: Marius A. Nilsen (Frp) drev aktivt med aksjer før han ble stortingsr­epresentan­t. Etter valget i 2021 la han eget selskap brakk, solgte de fleste aksjene og flyttet penger over i fond. Arkivfoto.
HAR SOLGT SEG UT: Marius A. Nilsen (Frp) drev aktivt med aksjer før han ble stortingsr­epresentan­t. Etter valget i 2021 la han eget selskap brakk, solgte de fleste aksjene og flyttet penger over i fond. Arkivfoto.
 ?? FOTO: SYNNØVE SKEIE FOSSE ?? DØDT VERV: I registeret over stortingsp­olitikerne­s økonomiske interesser står Kjell Ingolf Ropstad (KrF) oppført som styremedle­m i Antislaver­iselskapet. Arbeidet der ligger brakk, opplyser Ropstad. Arkivfoto.
FOTO: SYNNØVE SKEIE FOSSE DØDT VERV: I registeret over stortingsp­olitikerne­s økonomiske interesser står Kjell Ingolf Ropstad (KrF) oppført som styremedle­m i Antislaver­iselskapet. Arbeidet der ligger brakk, opplyser Ropstad. Arkivfoto.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ??
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway