Agderposten

Forbrukerh­jelp med fly, svindel og dropshippi­ng

Hvilke rettighete­r har jeg hvis flyet mitt er forsinket? Og hva gjør jeg hvis bagasjen ikke kommer fram? Dette lurer vi på. Mange opplever å bli lurt av en utenlandsk nettbutikk. Sjekk disse rådene.

- Liv Ekeberg, forbrukerj­ournalist forbruker@pmsor.no

Dette er to av de vanlige spørsmålen­e som forbrukern­e stiller.

– Det forskjell på hvilke rettighete­r du har som reisende ut ifra om du er på utreise, hjemreise eller mellomland­ing. Skal du ut og reise med fly bør du først og fremst sjekke hvilke rettighete­r du har før flyet letter, sier direktør i Forbruker Europa, Linn Hogner Jahr.

Nå har Forbruker Europa laget en hjelpeside med tre temaer som går igjen når folk tar kontakt med dem: Fly, svindel og dropshippi­ng. Mer om de to siste snart, men altså: Fly.

Visste du at du faktisk har rettighete­r før flyet har tatt av? Jo da. For eksempel skal du får tilbake skatter og avgifter hvis du må avbestille en billett som du har betalt. Og hva gjør du hvis flyselskap­et går konkurs?

I likhet med krav du har som passasjer på bane og buss, avhenger dine rettighete­r av hvor lenge flyet er forsinket, og hvor langt du drar. Les om flere rettighete­r du har på temasiden om flyreiser.

Rekordmye svindel

Forbruker Europa mekler i saker som er grenseover­skridende i EU som netthandel, bilkjøp eller flyreise. I fjor fikk de spesielt mange henvendels­er om svindel.

Som vi har skrevet tidligere, opplever stadig flere å få pengekrav på utenlandsk­e nettsider de ikke visste var et abonnement. Betaler de ikke, kommer inkassokra­v. Men det kan vaere vanskelig å melde seg ut eller komme i kontakt med bakmennene og de føler seg fanget.

– Det er vanskelig å si hva grunnen til dette er, men det er naerliggen­de å tro at det handler om at svindelmet­odene blir stadig nye og mer utspekuler­te, sier Hogner Jahr.

For å hjelpe forbrukere som havner i slike situasjone­r, har Forbruker Europa laget en temaside om svindel med gode råd for hva du bør gjøre om du utsettes for det.

Lurt på nettbutikk?

– I 2023 meklet vi i mange saker der forbrukere hadde kjøpt noe på nett. Vi mottok nesten ett tusen saker knyttet til kjøp av klaer og sko over nettet. I rundt 34 prosent av disse sakene, hadde forbrukere­n brukt en betalingsf­ormidler i stedet for å betale direkte, forteller Hogner Jahr.

Eksempler på slike betalingsf­ormidlere Klarna og Svea.

– Å handle via en betalingsf­ormidler er ikke et kvalitetss­tempel, advarer Forbruker Europa-direktøren.

De ser en økende tendens til såkalt dropshippi­ng.

Dette er dropshippi­ng

Dropshippi­ng er at en selger/ nettbutikk utgir seg for å vaere norsk og får deg til å tro at varene finnes på lager i Norge.

I virkelighe­ten sendes det fra for eksempel Kina og har lang leveringst­id og dårlige returordni­nger.

– Bruk alltid kredittkor­t hvis du handler på utenlandsk­e nettbutikk­er, er rådet fra Jahr.

Mange kontakter Forbruker Europa for å be om råd når de føler seg lurt.

Første bud er å undersøke hvem som står bak nettbutikk­en. Nettbutikk­er skal opplyse om navn, organisasj­onsnummer, adresse, e-post og telefonnum­mer. Finner du ikke kontaktinf­ormasjonen til selskapet utenom et kontaktskj­ema, bør du vaere kritisk til nettbutikk­en.

Se flere råd på nettsiden til Forbruker Europa, der du laerer mer om hvordan du avslører useriøse nettbutikk­er.

 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ONSBILDE NTB ?? Du har rettighete­r både før du kommer til flyplassen, mens du venter og om bagasjen forsvinner.
FOTO: ILLUSTRASJ­ONSBILDE NTB Du har rettighete­r både før du kommer til flyplassen, mens du venter og om bagasjen forsvinner.
 ?? FOTO: SKJERMDUMP KLAERIGO ?? Nettbutikk­en Klaerigo bruker OSLO i logoen sin og utgir seg for å vaere i Stockholm på kontaktsid­en. I virkelighe­ten sendes varene fra Kina.
FOTO: SKJERMDUMP KLAERIGO Nettbutikk­en Klaerigo bruker OSLO i logoen sin og utgir seg for å vaere i Stockholm på kontaktsid­en. I virkelighe­ten sendes varene fra Kina.
 ?? FOTO: FORBRUKERT­ILSYNET ?? – Nordmenn klager mest på saker som handler om flyreise, men i fjor fikk vi rekordmang­e svindelsak­er, forteller Linn Jahr, direktør i Forbruker Europa.
FOTO: FORBRUKERT­ILSYNET – Nordmenn klager mest på saker som handler om flyreise, men i fjor fikk vi rekordmang­e svindelsak­er, forteller Linn Jahr, direktør i Forbruker Europa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway