Agderposten

Froland feirer Pride for første gang

Mange ble skuffet da det ikke ble noe av fjorårets planlagte Pride-arrangemen­t i Froland. Men i år skal det bli parade, det sørger blant andre ungdomssko­lelaerer Jan-Erik Stien for.

- Siri Fossing siri.fossing@agderposte­n.no

– Vi fant hverandre i kommentarf­eltet, forteller Jan-Erik Stien.

Han snakker om den gjengen på seks personer som nå skal sørge for at det blir Pride-arrangemen­t i Froland i juni i år.

Familieliv­et

Det var Frolending­en som hadde nyheten først.

Jan-Erik har sørget for kaffe på termos i sola utenfor tomannsbol­igen på Bliksåsen i Froland. Bak veggen høres lyden av tre barn i alderen 2, 4 og 7 år, en trio han har overlatt til kona mens han tar en prat og en kaffekopp med Agderposte­ns utsendte.

De er en ganske ordinaer barnefamil­ie, med to heterofile foreldre og tre barn. Men i nabolaget finnes også familier med homofile foreldre, noe Jan-Erik og flere med ham mener er, og bør oppfattes som, like ordinaert.

– Det har ikke noe å si, det er ikke noen forskjell. Det er ikke noe vi bryr oss om. Noen spør meg om hvordan jeg tror det hadde vaert å vokse opp med to mammaer. Men da hadde jeg vel vokst opp med to mammaer, da. Kan vi ikke bare godta at folk er forskjelli­ge, sier Jan-Erik.

Ungdomssko­lelaerer

Jan-Erik har ingen personlige kamper å kjempe på homofeltet, men han er ungdomssko­lelaerer, og han synes det er viktig å støtte ungdom.

– De er veldig sårbare. Og når du ser hvordan voksne kan ordlegge seg om andre legninger, med uttrykk som «fykj» og «ekkelt», du skal ikke lenger enn til et kommentarf­elt i naermeste store, norske avis for å finne det, sier han tørt.

Det er også et tema som ofte kommer opp på skolen.

– Vi jobber jo med disse tingene, og snakker om disse tingene. Så får jeg kanskje spørsmål som «kunne du tenke deg å kline med en mann», og svarer at «det kan jeg ikke tenke meg, men jeg har jo ingenting imot at du gjør det».

– Vi prøver jo å få ungdom til å stå opp for hva som er rett og galt. For meg er det en liten ting å gjøre dette, men det betyr mye for dem, sier han.

I disse dager pågår også rettssaken etter terroren natt til lørdag 25. juni 2022, dagen før Pride-paraden i Oslo. 11 menn ble skutt utenfor utesteder som er populaere blant skeive, to av dem drept. Zaniar Matapour er tiltalt for angrepet.

– Det viser definitivt hvor viktig dette er, sier ungdomssko­lelaereren.

Ikke noe storslått

Det var planlagt Pride i Froland i fjor, men den ble avlyst. Da ble det en diskusjon i kommentarf­eltet, og det var altså der JanErik og resten av arrangemen­tskomiteen fant hverandre.

– Det var bare en som sto som arrangør da det ble avlyst, og det blir jo veldig sårbart. Nå er vi seks stykker, sier han. Planen er parade og appeller. – Det blir ikke noe storslått. Kanskje noen vil holde en fest etterpå, men det blir i så fall i privat regi, sier han.

Pride i Froland blir et selvstendi­g arrangemen­t, som ikke arrangeres sammen med organisasj­onen FRI. De har ikke spikret datoen ennå, annet enn at det blir i juni.

– Vi er i dialog med politiet, og ønsker ikke at arrangemen­tet skal kollidere med andre arrangemen­ter i Froland, eller andre Pride-parader i området.

Mas?

Jan-Erik blir oppgitt over utsagn som at man gjennom å arrangere Pride «reklamerer» for andre legninger eller er med på å påvirke barn og ungdom.

– Det handler ikke om det. Det handler om å godta folk som de er: forskjelli­ge.

Han synes egentlig Pride burde vaert unødvendig. At likestilli­ng, mangfold og kjaerlighe­t burde vaere en selvfølgel­ighet for alle.

– Mange mener Pride er masete. Men det er bare å vaere grei med alle rundt deg, det. Så skal vi slutte å mase, sier han.

 ?? FOTO: SIRI FOSSING ?? FOR FØRSTE GANG: Jan-Erik Stien (33) skal bidra til at det blir Pride i Froland i år.
FOTO: SIRI FOSSING FOR FØRSTE GANG: Jan-Erik Stien (33) skal bidra til at det blir Pride i Froland i år.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FROLAND: Når det skal arrangeres Pride i Froland, kommer selvfølgel­ig regnbuefla­gget i en egen ekorn-versjon, inspirert av kommunevåp­enet.
FOTO: PRIVAT FROLAND: Når det skal arrangeres Pride i Froland, kommer selvfølgel­ig regnbuefla­gget i en egen ekorn-versjon, inspirert av kommunevåp­enet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway