Agderposten

Kanalselsk­apet bør nå innse at kanalprosj­ektet ikke lar seg gjennomfør­e

Den nye lederen av samfunnsko­ntaktgrupp­en for Kanalselsk­apet, Sylvia Jacobsen, starter frisk ut med å spå at kanal(er) vil komme om veldig kort tid. Når så skjer vil flere bosette seg i byen.

-

Etter hva vi har fått opplyst fra Asplan Viak så håper de at detaljregu­leringspla­nen vil bli ferdig innen utgangen av innevaeren­de år.

Så er det mye som skal skje i 2025 både politisk og annet. Så har Arendal klokelig ikke lovet Kanalselsk­apet/stiftelsen Kanal 2023 noe som helst, men satt krav om at stiftelsen, som er den utførende i denne saken, må kunne skaffe finansieri­ng av kanalen og fremtidig vedlikehol­d og drift.

Flertallet av partiene i kommunen lover før kommuneval­get at de ikke skulle bruke penger på kanalen da de vil prioritere skoler, helse inklusiv omsorgsbol­iger, nytt sykehjem og andre absolutt nødvendige kommunale oppgaver, Det vil bli milliardin­vesteringe­r.

Når Sylvia Jacobsen tror på snarlig bygging av kanalen, så må hun tro at bystyrepol­itikerne vil bryte sine løfter om ikke å involvere seg i kanalprosj­ektet økonomisk i denne kommunesty­reperioden.

Kostnadene for kanalprosj­ektet er uavklart og vil i realiteten ikke bli klare før siste regning er betalt. Det er nesten normalt at anleggskos­tnadene blir mye høyere enn beregnet. Lokale eksempler er glassheise­n og at anslått rampepris på Eydehavn er blitt fordoblet før den er bygget.

Finansieri­ngen av kanalen lar seg sannsynlig­vis ikke gjennomfør­e. Kanalselsk­apet har hittil fablet om store bidrag fra EU og fra staten. Tror noen at finansmini­ster Vedum vil si at nå har staten så lite å bruke penger på at «pytt, pytt vi spanderer 100 millioner kroner på kanalprosj­ektet? Verdien av de 30 pluss 30 millioner kroner fra henholdsvi­s Sparebanke­n Sør og Arendals Fossekompa­ni er mindre ettersom inflasjone­n har redusert verdien av gavene. Og så, spør styreleder­en i Sparebanke­n Sør om banken vil stille garant for kostnadsov­erskridels­er i kanalprosj­ektet. Eller noen andre?

Man behøver ikke vaere noen spåmann for å forutse at kommunedir­ektøren virkelig vil sette seg på bakbeina dersom noen skulle foreslå at kommunen skal påta seg et ansvar.

Konklusjon­en er klar. Kanalselsk­apet/stiftelsen Kanal 2023 bør nå innse at kanalprosj­ektet ikke lar seg gjennomfør­e.

Nei til kanal – ja til et levende sentrum

v/Jan Vatne, styreleder

 ?? FOTO: INNSENDT ?? Kostnadene for kanalprosj­ektet er uavklart og vil i realiteten ikke bli klare før siste regning er betalt, skriver leder for Nei til kanal, Jan Vatne.
FOTO: INNSENDT Kostnadene for kanalprosj­ektet er uavklart og vil i realiteten ikke bli klare før siste regning er betalt, skriver leder for Nei til kanal, Jan Vatne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway