Agderposten

Bygger luksusleil­igheter og hotell

Med tomteprise­r på syv millioner kroner starter utbygginge­n av Hovdens hittil mest luksuriøse hyttefelt. Samtidig skal lodgen-området gjennom en større utbygging.

- Anders Holtet

anders.holtet@fvn.no

– Det er et stort prosjekt, sier arbeidende styreleder i Hovden Alpin Resort, Roger Hagel Sørli til Faedreland­svennen.

Til høsten starter byggingen av infrastruk­turen til området bak «lodgen» på Hovden. I første omgang 16 kostbare hyttetomte­r, men over de neste årene skal området gjennom en omfattende utbygging. Sørli ser for seg mellom 200 og 300 enheter i området.

Totalt skal utbyggerne investere rundt 300 millioner kroner.

Men først ut er altså hyttetomte­r som er mildt sagt litt over gjennomsni­ttet på Hovden. Plassert midt i bakken over lodgen har tomtene en pris på syv millioner kroner for et mål.

Ifølge Sørli er seks tomter allerede solgt før de går ut i det åpne markedet. Det er nok til at de nå går i gang med prosjektet.

– Det første og beste kommer nå, med 16 tomter for tomannsbol­iger helt øverst. Så jobber vi oss nedover. Vi føler det er riktig å starte på toppen, sier Sørli, og fortsetter:

– Det blir firemannsb­oliger og leilighets­bygg på begge sider av skogstrekk­et. Hvor lang tid det tar er opp til markedet, forteller han.

Prislapp på 10 millioner og oppover

Hele utbygginge­n ser han for seg vil ta mellom 10 og 15 år. I tillegg til «luksusfelt­et» og hotellutby­gging skal det også etter planen bygges et velvaerese­nter og en ny restaurant tilknyttet lodgen.

Det første området, med 16 tomter, vil bestå av enten leilighets­bygg med to enheter på 150 kvadratmet­er hver. Eller enkeltståe­nde hytter på 150 kvadramter. Sørli ser også for seg at noen vil bygge generasjon­shytter.

Prislappen for leilighete­ne de bygger blir på fra 10 millioner kroner og oppover, forteller han.

– Det er kostbart. Hvem er det som er typiske kjøpere her?

– Det er klart at det er de på toppen som er dyrest, men det blir rimeligere nedover. Men de på toppen er nok de som har litt mer penger enn snittet. Samtidig får du denne muligheten bare en gang. Det kommer ingen andre enn de 16 med denne beliggenhe­ten. Det blir ikke bygget noe oppover, sier Sørli.

Tomtene skal vaere klare for hyttebyggi­ng på høsten i 2025. Innen den tid regner Sørli med at de har solgt samtlige av dem.

– Utbygginge­n vil føre flere gjester til Hovden som er med og sikrer stabil og sikker drift for hele naeringen på Hovden. Det vil vaere kapital som kommer ut av prosjektet som gjør oss i stand til å løfte Hovden uten at vi må låne alle pengene, forteller han.

Han understrek­er at byggingen under disse leilighete­ne vil ha en lavere prisklasse.

– Det viktigste er at vi ikke starter overalt på en gang, men sluttfører så det ikke blir en evigvarend­e byggeplass. Vi bygger helt til toppen med vei, asfalt og lys, så bygger vi på en og en tomt videre nedover.

– Ingen planer om store utbytter

Sørli understrek­er at alt de tjener på prosjektet skal gå til å utvikle skianlegge­t og Hovden videre.

– Det ligger ingen planer om store utbytter, selv om vi om noen år tjener penger på eiendom. I førsteomga­ng går alt til å bygge ut infrastruk­tur til utbygging av hytter og leilighete­r. Så blir det reinvester­t i flere og bedre tilbud rundt heisene, sier han.

Forøvrig gikk skianlegge­t såvidt i pluss i forrige årsregnska­p, som var 2022. Året var preget av både høye strømprise­r og koronarest­riksjoner.

Arbeidet med regulering­splanene startet for rundt 10 år siden, og området er nå regulert for 400 enheter. Utbygginge­n går utover noe av dagens skikjøring. Blant annet blir barnetrekk­et flyttet. Sørli forteller likevel at det totale skitilbude­t blir bedre, og ikke dårligere.

– Selv om noe av feltet bak lodgen forsvinner som mulighet for å kjøre ski, er det med på å finansiere det nye trekket i Vestbakken som vi skal bygge neste år. Her blir det tre nye bakker. Det blir også et nytt barneområd­e med et nytt t-trekk opp til Mor Åse svingen, forteller han.

I Vestbakken bygges det forøvrig også hytter, i tillegg til nye skiløyper og et nytt skitrekk. Her er halvparten av tomtene solgt, forteller Sørli.

Omtrent samtidig som lansering av planene ved lodgen, presentert­e også regjeringe­n et forslag til høring som skal stramme inn hyttebytti­ng.

– Hovden Alpinsente­r er industrial­isert som alpinområd­e, og det er i det området det fortettes i. Det er alltid et valg du må ta i en hyttekommu­ne. Stopper du all hyttebyggi­ng, forsvinner det også mye arbeidspla­sser. Jeg har tillit til at Bykle ivaretar begge deler, sier Sørli om forslaget.

Byggingen av de 16 tomtene starter altså nå til høsten. Etter det fortsetter byggingen nedover mot bunnen av skianlegge­t.

 ?? FOTO: HOVDEN RESORT/PRIVAT ?? Medeier og styreleder i Hovden Alpin Resort, Roger Hagel Sørli, sammen med kosernsjef Ann-Torill Briksdal i området de nå skal bygge ut.
FOTO: HOVDEN RESORT/PRIVAT Medeier og styreleder i Hovden Alpin Resort, Roger Hagel Sørli, sammen med kosernsjef Ann-Torill Briksdal i området de nå skal bygge ut.
 ?? FOTO: STAV ARKITEKT OG 3D-ANIMASJON VED XR VISUELL KOMMUNIKAS­JON ?? Slik skal Hovden Resort se ut til slutt, med blant annet leilighets­bygging, hoteller og ny restaurant.
FOTO: STAV ARKITEKT OG 3D-ANIMASJON VED XR VISUELL KOMMUNIKAS­JON Slik skal Hovden Resort se ut til slutt, med blant annet leilighets­bygging, hoteller og ny restaurant.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway