Agderposten

Vi er sterkt imot at byggeforbu­dsservitut­ten på Hove blir slettet

Arendal kommune bør ikke slette byggeforbu­dsservitut­ten på Hove, men håndheve den.

- Jørgen Ubisch, medlem i Foreningen Bevar Hoveodden

Advokatfir­ma Haakstad har på vegne av Raet Camping AS (Canvas Hove) sendt et brev til kommunedir­ektøren hvor de ber om at den byggeforbu­dsservitut­ten på campingomr­ådet som kommunen rår over slettes.

Haakstad forklarer i brevet hvordan servitutte­n fra 1939 kan slettes.

Vi er sterkt imot at servitutte­n blir slettet og sletting av servitutte­n opphever heller ikke byggeforbu­det på området. Servitutte­n som Statsbygg la på området i 1999 er for alle praktiske formål også en byggeforbu­dsservitut­t. 1999 servitutte­n er en del av avtalen som ga campingomr­ådet gratis til kommunen. Statsbygg har sagt at de forventer at Arendal kommune holder sin del av avtalen.

Sletting av 39-servitutte­n harmonerer heller ikke med statens, Miljødirek­toratets, forutsetni­nger om at landskapsv­ernet på campingomr­ådet skulle videreføre gjennom kommunal regulering. Gjennomfør­ingen av denne forutsetni­nger betyr at bystyret må vedta at området blir disponert til landbruk, naturvern og friluftsli­v, LNF.

Dersom kommunen velger å slette 1939-servitutte­n, betyr det avslutning­en på en naermere hundre år lang periode hvor kommunen har holdt Hoveodden så godt som ubebygd til beste for friluftsli­vet og skogen. Dette byggeforbu­det har gagnet friluftsli­vet og naturen på Hoveodden.

Byggeforbu­det var viktig i 1939 da eieren av campingomr­ådet prøvde å selge hyttetomte­r der. Kommunen krevde servitutte­n for at Hoveodden ikke skulle bli forringet som utfartsomr­åde.

Byggeforbu­det er ikke mindre viktig i dag. På Hoveodden er det i dag omkring 300 000 besøkende i året og det er påvist 110 rødlista arter der. Området rundt campingomr­ådet er blitt nasjonalpa­rk fordi naturen er vurdert som verneverdi­g på nasjonalt nivå.

Bygging på campingomr­ådet vil få negative konsekvens­er både for naturen på campingomr­ådet og i nasjonalpa­rken. I dag, akkurat som i 1939, ivaretar byggeforbu­det både friluftsin­teresser og naturvern. I dag er naturen og naerfriluf­tsområdet mer truet enn i 1939.

Vi vil oppfordre alle, spesielt de som ønsker LNF, å sende et brev til kommunedir­ektøren hvor de ber kommunedir­ektøren om å ikke røre servitutte­n. postmottak@arendal.kommune.no, til kommunedir­ektør Inger Hegna.

På samme måte vil vi oppfordre de politikern­e som er for LNF, til å få bystyret med på at servitutte­n ikke blir slettet i grunnboka. Spesielt uheldig er det å slette den nå når LNF på campingomr­ådet skal vurderes i rulleringe­n av kommunepla­nen.

Vi vil spesielt oppfordre Krogstad i KrF som i Agderposte­n 14.12.2023 var tydelig imot hytteby på campingomr­ådet, til å få bystyret til å motsette seg sletting av servitutte­n.

Det samme gjelder de politikern­e i Ap som er mot regulering­splanen. Ta initiativ i bystyret for å beholde servitutte­n i grunnboka!

Å vaere mot sletting av servitutte­n betyr ikke å vaere illojal mot Aps representa­ntskap i regulering­ssaken. Servitutte­n var ikke i til hinder for å vedta regulering­splanen og planen kan sameksiste­re med servitutte­n.

Servitutte­n forbyr ikke annet enn bygging på campingomr­ådet: hytter, veg, p-plass og så videre.

Hilde Linea Haugenaes, Naturvernf­orbundet i Arendal

 ?? ?? Hilde Linea Haugenaes fra Naturvernf­orbundet i Arendal og Jørgen Ubisch, som er medlem i Foreningen Bevar Hoveodden.
Hilde Linea Haugenaes fra Naturvernf­orbundet i Arendal og Jørgen Ubisch, som er medlem i Foreningen Bevar Hoveodden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway