Agderposten

På rockesokk-dagen tar jeg på meg to forskjelli­ge sokker

21. mars er den internasjo­nale dagen for mennesker med Downs syndrom. Dagen markeres ved å kle seg i sokker med ulike farger og mønstre, et viktig og artig symbol for mangfoldet.

- Kjell Ingolf Ropstad Stortingsr­epresentan­t KrF

Dagen bør brukes til både feiring og til å sette pris på mangfoldet mellom oss.

Flere arrangemen­ter verden

over vil i dag prøve å formidle kunnskap om Downs syndrom. Forhåpentl­igvis vil vi alle forstå mer om syndromet og hvordan det ikke er et hinder fra å kunne delta aktivt eller lykkes i samfunnet.

Men som alle andre, må de med Downs syndrom oppleve at det er bruk for dem og få treffe andre mennesker i hverdagen. Jeg uroer meg derfor over at under 10 prosent av voksne med Downs syndrom på dette tidspunkte­t i fjor fikk oppleve å delta i arbeidsliv­et.

Og det er ikke først og fremst medisinske begrensnin­ger som står i veien for mennesker med Downs syndrom i dagens Norge, men andre folks fordommer. Ord som ‘hemma’ og ‘downs’ brukes for eksempel fremdeles på en svaert nedsettend­e måte. Voksne mennesker sier at de blir behandlet som barn. Andre forteller om å bli undervurde­rt eller ekskludert.

Tidligere har forskere ved NTNU funnet ut at flertallet av den norske befolkning­en rett ut ikke har forventnin­ger om at de med en funksjonsv­ariasjon som Downs syndrom har noe å bidra med i samfunnet. Det er bekymrings­fullt.

I februar skrev Kjetil Bergerud Larsen om familieliv­et med sin datter Ida, som har Downs Syndrom. Han fortalte om hvordan datteren lyser opp alles dag og liv. Samtidig har fødselsrat­en for barn med Downs syndrom sunket etter endringene i fosterdiag­nostikk i 2020. Tidlig ultralyd og NIPT-testing har gitt de resultaten­e vi da advarte mot. Dette er et samfunnsan­svar, der vi politikere må ta ansvar. Vi politikere må styre utviklinge­n i den retningen vi ønsker. Og dette er ikke den veien KrF vil gå.

Foreldre som har fått barn med Downs syndrom kaller seg “The Lucky Few”. De forteller om en hverdag fylt av latter, ubetinget kjaerlighe­t og barn som utvikler seg i sitt tempo. Ja, det kan vaere utfordring­er, men det overskygge­r ikke alt det gode. Mange forteller og om et stort sprik mellom informasjo­nen de fikk, eller ikke fikk, av helsevesen­et når det ekstra kromosomet ble oppdaget – og den hverdagen de faktisk har.

Vi må gjeninnfør­e kontaktfam­ilieordnin­gen for familier som venter et barn med kromosomva­riasjoner som regjeringe­n skrotet. Da vi fikk gjennomsla­g for kontaktfam­ilieordnin­gen var tanken at den skulle gi familier noen å snakke med som vet hva de har i vente. Som har vaert gjennom mye av det samme. Alt det gode! Og støtte til å håndtere som kan vaere vanskelig. Derfor vil vi foreslå å opprette ordningen på nytt. Vi må gjøre det enklere for familier å navigere i det som skal vaere et støtteappa­rat.

21. mars tar jeg på meg to forskjelli­ge sokker, fordi jeg vil ha et samfunn med plass til alle, for vi er alle ulike, og vi er alle unike. La oss glede oss over mangfoldet og ønske alle velkommen!

 ?? FOTO: STORTINGET ?? La oss glede oss over mangfoldet og ønske alle velkommen, skriver Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Her sammen med resten av KrFs stortingsg­ruppe, Olaug Bollestad og Dag-Inge Ulstein.
FOTO: STORTINGET La oss glede oss over mangfoldet og ønske alle velkommen, skriver Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Her sammen med resten av KrFs stortingsg­ruppe, Olaug Bollestad og Dag-Inge Ulstein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway