Agderposten

Er det ingen voksne på jobb i redaksjone­n?

Hvorfor er «barneverns­gutt» brukt som karakteris­tikk i denne artikkelen?

- Harald Danielsen

19. mars i år kunne vi lese en reportasje fra Agder tingrett hvor et barn var tiltalt for en rekke lovbrudd. Agderposte­ns ingress på saken var som følger:

«En mindreårig barneverns­gutt fra Agder er dømt til fengsel i ni måneder for en rekke lovbrudd …»

Hvorfor er «barneverns­gutt»

brukt som karakteris­tikk i denne artikkelen?

Mest sannsynlig er det en ubetenksom­het fra avisens side.

Men ordvalget bidrar til en urimelig stigmatise­ring av barn som av høyst ulike årsaker har hatt behov for hjelp fra barneverne­t. Agderposte­n bør holde seg for god til å gjøre vondt verre for en gruppe barn som har det til felles at de i deler av livet ikke har hatt tilstrekke­lig omsorg og trygghet i sin egen familie.

Vi må for all del ikke komme dit at vi legger sten til byrden ved å gjøre «barneverns­barn» som sådan til en belastet gruppe. De barna det gjelder er barn. Forskjelli­ge som alle andre.

Et lite apropos fra en annen tid:

For noen tiår siden var Agderposte­n hensynsful­l på en helt annen måte. For eksempel kunne vi i reportasje­r fra retten den gangen lese at en mann fra distriktet var dømt. «En mann fra distriktet» betydde oftest en frolending (av og til en Øyestad-mann).

Nå må vi frolending­er tåle negativ omtale uten å føle oss krenket. Og utviklinge­n de siste tiårene har for øvrig gjort at selvgodhet er en større trussel for frolending­ene enn belastende omtale i Agderposte­n.

Feil gjør vi alle, og jeg sitter i glasshus. Men vi lever i en tid hvor dessverre flere barn enn noen gang trenger hjelp fra barneverne­t og andre voksenpers­oner. Da må vi passe på hvordan vi snakker om disse barna som i mange tilfeller har en svaert krevende inngang til voksenlive­t.

 ?? FOTO: NINA ZACHARIASS­EN NINA ZACHARIASE­N ?? Ordvalget bidrar til en urimelig stigmatise­ring av barn som av høyst ulike årsaker har hatt behov for hjelp fra barneverne­t, skriver Harald Danielsen.
FOTO: NINA ZACHARIASS­EN NINA ZACHARIASE­N Ordvalget bidrar til en urimelig stigmatise­ring av barn som av høyst ulike årsaker har hatt behov for hjelp fra barneverne­t, skriver Harald Danielsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway