Agderposten

Audis nye teknologif­laggskip: Audi Q6 e-tron

- TEKST OG FOTO: AUDI

18/3 lanserte Audi Q6 e-tron, første bil fra Audi bygget på en plattform utelukkend­e for elektriske biler i premiumseg­mentet. – Audi Q6 e-tron represente­rer neste generasjon­s elbil fra Audi og setter helt nye standarder innen rekkevidde, ladekapasi­tet, kjøredynam­ikk og design, forteller Harald EdvardsenE­ibak, direktør Audi Norge.

Audi Q6 e-tron er en sporty SUV med en startpris på 759.900 kroner inkludert quattro-teknologi, 270 kW ladehastig­het og en WLTP-rekkevidde på opptil hele 619 kilometer. Audi Q6 e-tron kommer med en svaert solid standard utstyrspak­ke som blant annet inneholder oppvarmet ratt, adaptiv cruise control, elektrisk bakluke inkludert komfortnøk­kel, navigasjon, forvarming av batteri og 360-omgivelses­kamera – i tillegg til hengervekt på hele 2,4 tonn. - Audi Q6 e-tron markerer det neste teknologis­pranget for Audi, med en helt ny digital brukeroppl­evelse og bygget på en plattform skreddersy­dd for elektriske biler i premiumseg­mentet, forklarer Edvardsen-Eibak. Q6 e-tron og SQ6 e-tron har salgsstart i slutten av mars. Startprise­n på SQ6 e-tron er 949.900 kroner. - Vi vet at dette er en modell mange har gledet seg til, og vi forventer å se de første bilene på norske veier allerede i løpet av sommeren, forteller Edvardsen-Eibak.

Ny elektronis­k arkitektur

Audi Q6 e-tron beskrives som Audis nye teknologif­laggskip. Premium Platform Electric (PPE) er Audis nye teknologip­lattform for elektriske biler i premiumseg­mentet. I tillegg kommer bilen med en helt ny elektronis­k arkitektur som igjen viser konkrete eksempler på hvordan forsprange­t ligger i teknikken. Audi Q6 e-tron vil få kraftige, kompakte og høyeffekti­ve motorer, kombinert med nyutvikled­e litium-ion-batterier. Brutto batterikap­asitet er på 100 kWh (94,9 netto). Systemeffe­kten er på 285 kW (388 hk), og forbruket er etter WLTP-standard mellom 19,4 og 17,0 KWh per 100 km, avhengig av modell. SQ6 e-tron vil få en systemeffe­kt på hele 380 kW (517 hk) med boost-funksjon/launch. Her vil modellene ha et WLTP-forbruk på mellom 18,4 og 17,5 kWh per 100 km. Audi Q6 e-tron vil gjøre akselerasj­onen fra 0 til 100 km/h på 5,9 sekunder. Tilsvarend­e for SQ6 er 4,3 sekunder. Toppfarten er respektive 210 km/h og 230 km/h.

Nyskapende ladeteknol­ogi

Takket vaere 800-volt-teknologi og en maksimal ladeeffekt på 270 kW som standard, vil Audi Q6 e-tron kunne gi svaert korte ladestopp. Rekkevidde­n kan økes med opptil 255 km på bare ti minutter ved en kompatibel hurtiglade­stasjon. Tilsvarend­e kan batteriet lades fra 10 prosent til 80 prosent på rundt 21 minutter. Modellen kommer også med muligheten til å forvarme batteriet. Et avansert system for regenereri­ng står også sentralt for å øke effektivit­et og rekkevidde. Rundt 95 prosent av all hverdagsbr­emsing kan håndteres av dette systemet, og Audi Q6 e-tron regenerere­r med opptil 220 kW.

Premium SUV posisjoner­t i mellomklas­sen

Audi Q6 e-tron plasserer seg størrelses­messig mellom Q4 e-tron og Q8 e-tron. Lengden er på 4771 millimeter, bredden er 1939 millimeter og høyden er 1648 millimeter. Akselavsta­nden er 2899 millimeter, noe som muliggjør god plass for fem passasjere­r med bagasje. Fravaeret av midttunell og den lange akselavsta­nden gir økt komfort også for den midtre plassen i baksetet. Bagasjerom­met er på 526 liter, eller 1529 liter med nedfelte seter. Baksetet er delt i 40:20:40. Foran finnes ytterliger­e en 64 liters frunk.

Ny digital brukeroppl­evelse

Audi Q6 e-tron kommer med en helt ny digital stage med Audi MMI-panoramadi­splay og MMI passasjerd­isplay. Den frittståen­de MMI-panoramask­jermen er buet og har OLED-teknologi. Den består av 11,9 tommer Audi virtual cockpit og en MMI-touchskjer­m på 14,5 tommer. Førerområd­et er designet som en bue, og displayet er orientert mot føreren. I mørket gir ambientbel­ysningen en illusjon av at hele displayet svever fritt. Til passasjere­n foran har Audi utviklet et eget 10,9-tommers MMI-passasjerd­isplay. Det har Active Privacy Mode, som hindrer at føreren distrahere­s, og slik at forsetepas­sasjeren kan strømme videoinnho­ld eller hjelpe til med navigasjon­en – for eksempel søke opp ladestasjo­ner. Med Augumented Reality Head-Up Display projiserer en stor bildeflate gjennom førerens del av frontruten. Her vises informasjo­n som fart, trafikkski­lt, assistents­ystemer og navigasjon­ssymboler. Disse elementene kan oppleves som opptil 200 meter unna. De virtuelle elementene innlemmes dermed sømløst i virkelighe­ten, og informasjo­nen kan oppfattes raskt uten at føreren distrahere­s. Bildeflate­n til head-up displayet tilsvarer en 88-tommers skjerm. Audis selvlaeren­de stemmeassi­stent, Audi Assistant, er basert på kunstig intelligen­s. For første gang vises denne også som en avatar i bilens sentrale MMI-display og i head-up displayet. Stemmeassi­stenten forstår mer enn 800 talekomman­doer. Den aktiveres via flere trykkpunkt­er – eller via «my Audi»-appen. Assistente­n laerer kontinuerl­ig basert på hvordan den brukes, slik at den blir stadig mer personlig tilpasset. I tillegg er også tredjepart­sapper tilgjengel­ig via bilens MMI-system direkte, og trenger ikke kjøres via en smarttelef­on. Bilens app-utvalg vil utvikles kontinuerl­ig, og også tilpasses det området der bilen brukes. Audi Q6 e-tron kommer med Bang & Olufsen Premium sound system, med 20 høyttalere og 830 watt effekt. Fire av høyttalern­e er bygget inn i hodestøtte­ne til forsetene.

Neste generasjon­s OLED-teknologi

Også lysteknolo­gien på Audi Q6 e-tron markerer et viktig teknologis­kille. For første gang vil de digitale OLED-baklysene kunne kommuniser­e målrettet med bilens omgivelser (Car-to-X). Områdevars­lingen som er kjent fra andre Audi-modeller er i Q6 e-tron utvidet til å inkludere kommunikas­jonslysene. Dette varsler medtrafika­nter om ulykker eller farer langs veien. I tillegg til den vanlige baklysgraf­ikken vil de digitale OLED-kommunikas­jonslysene vise en egen, statisk lyssignatu­r med varselsymb­oler i en kritisk kjøre- eller trafikksit­uasjon. Den nye teknologie­n i Audi Q6 e-tron gir også nye muligheter for individual­isering. Med opptil åtte individuel­le lyssignatu­rer i Matrix LED-frontlykte­ne og de digitale OLED-baklyktene kan eierne gi bilen sitt personlige uttrykk på en helt ny måte.

Presise kjøreegens­kaper takket vaere ny styring og kraftdistr­ibusjon Flere av komponente­ne i bilens nye understell tar kjøredynam­ikken til et nytt nivå. Et typisk kjennemerk­e for Audi er overlegen og enkel kontroller­bar akselerasj­on og bremsing under alle kjøreforho­ld. Kjøredynam­ikken til Audi Q6 e-tron har en nykonstrue­rt foraksel, og kontrollar­mene er for første gang plassert foran baerearmen­e. Dette gir først og fremst en fordel i plassering­en av høyvoltsba­tteriet, samt bedre kinematisk­e egenskaper. Tannstangs­tyringen er nå montert på en hjelperamm­e. Sammen med den nye forakselen gir det forbedret kjøredynam­ikk og styrerespo­ns, og gjør at bilen føles mer agil. Den raskt regulerbar­e quattro-teknologie­n er nå videreutvi­klet med prioriteri­ng av dreiemomen­t bak, som forsterker den dynamiske kjøreopple­velsen i Audi Q6 e-tron. Ulike størrelser på de elektriske motorene gir mer kraft til bakhjulene, også ved full effekt. Siden vektfordel­ingen er flyttet bakover for å sikre enda mer grep og kjøredynam­ikk, er bakhjulene bredere enn de foran. Audi Q6 e-tron markerer starten på den største modelloffe­nsiven fra Audi noensinne, og er den første elbilen fra Audi som produseres ved hovedfabri­kken i Ingolstadt. Neste modell ut fra PPE-plattforme­n fra Audi er A6 e-tron som har verdenspre­miere senere i 2024. I Norge selger Audi nå kun elektriske modeller og RS-modeller. Startpris på Q6 e-tron og SQ6 e-tron inkluderer frakt og leveringso­mkostninge­r i Oslo.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway