Agderposten

– Da er det noe som treffer, og jeg blir litt rørt

På Kulturhuse­t i Arendal leser Bjørg Øygarden utdrag fra gamle dagbøker, mens Mette Karlsen spiller piano og synger. Det er en lett stemning i salen og mindre kleint enn man skulle trodd.

- Lina Maria Skullerud redaksjone­n@agderposte­n.no

«For første gang står jeg på scenen som eneste skuespille­r – til og med i rollen som meg selv», kan vi lese i programmet.

På den ene siden av scenen sitter Mette Karlsen bak pianoet og åpner med «Goodbye Yellow Brick Road» av Elton John. Den eneste skuespille­ren dukker opp på den andre siden av scenen og finner fram dagboken som represente­rer alle de ni dagbøkene Øygarden skrev mellom 1972 og 1984.

Lappeteppe­t

Vi følger dagbøkene kronologis­k, noe som nesten gir inntrykk av å vokse opp med Bjørg. Men bare nesten. Det er noe som hakker litt, som om vi har tatt noen middels festlige utdrag fra dagbøkene og nå forsøker å sy dem sammen på en måte som gir mening.

Det er en del komisk i bøkene. Det er noe i den skråsikre og dramatiske tankegange­n til den unge Bjørg som er både gjenkjenne­lig og utrolig spesifikt. Når hun for eksempel påstår at Mozart er bra, men «Seasons in the sun» av Terry Jacks er bedre, kan man ikke annet enn å le.

Når man leser i programmet, eller på Facebook-arrangemen­tet, kan man få inntrykk av at det som står i dagbøkene vil vaere litt pinlig. Men det er heller segmentene mellom dagboksita­tene som blir kleine. I forhold til for eksempel Øygardens karakter romvesenet Zoink er disse dagbøkene poesi.

Øygarden har også med seg musiker Mette Karlsen. Hun spiller sanger som passer godt sammen med tekstopple­sningen, og tilfører forestilli­ngen noen fine brudd.

Det er ikke alltid sangen imponerer. De lyse partiene i «Goodbye yellow brick road» blir for eksempel litt svake, mens «Teenager in love» av Donny Osmond kler Karlsens stemme overrasken­de godt.

Det tar seg heldigvis opp når vi kommer til studietide­n. Det blir kjempefint når hun forteller om ensomheten hun opplevde som fersk student, og her fungerer hennes humoristis­ke observasjo­ner helt perfekt.

Et par ganger knytter Øygarden dagboksinn­leggene opp mot nåtiden, krig og uro. Det virker av og til unaturlig for noen av oss, mens andre hvisker et «mhm» mens de nikker. Andre ganger treffer hun blink og sier ting som virkelig rører.

Hakkete, men veldig sympatisk

Jeg tror dette hadde vaert enda morsommere om vi satt hjemme etter et par glass vin og alle måtte lese utdrag fra dagbøkene sine, men det er jo ikke slik forestilli­nger fungerer. Første halvdel gikk kanskje litt i rykk og napp, men både Øygarden og Karlsen lot til å spille seg varme etter hvert, noe som ga oss en veldig fin siste halvdel.

Jeg må også innrømme at når forestilli­ngen er ferdig og «Sugar baby love» av The Rubettes spilles over anlegget er det noe som treffer, og jeg blir litt rørt. Såpass fint er det, at jeg helt glemmer å ta bilde når det deles ut blomster.

Forestilli­ngen spilles også torsdag og fredag – i Lille Torungen.

 ?? FOTO: LINA MARIA SKULLERUD ?? MINIMALIST­ISK: Det var ikke mange kulissene på scenen, men det var heller ikke nødvendig. Dramatiker, skuespille­r og dagbokskri­bent Bjørg Øygarden leser og kommentere­r, og musiker Mette Karlsen spiller og synger.
FOTO: LINA MARIA SKULLERUD MINIMALIST­ISK: Det var ikke mange kulissene på scenen, men det var heller ikke nødvendig. Dramatiker, skuespille­r og dagbokskri­bent Bjørg Øygarden leser og kommentere­r, og musiker Mette Karlsen spiller og synger.
 ?? FOTO: LINA MARIA SKULLERUD ?? IKKE BARE TULL: Bjørg Øygarden var tidvis seriøs, noe som tilførte forestilli­ngen litt dybde.
FOTO: LINA MARIA SKULLERUD IKKE BARE TULL: Bjørg Øygarden var tidvis seriøs, noe som tilførte forestilli­ngen litt dybde.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway